Mannen med målgesterna – möt Elias Bjuhr
De flesta nöjer sig med en riktigt bra målgest.
Inte Elias Bjuhr, veteran i Östersund.
Här berättar han om sina spektakulära målfirande – och varför han har så många olika varianter.
– Jag har nog alltid velat vara en rockstjärna.
Hudiksvall-Östersund 2–4 – se målen och höjdpunkterna här.
Elias Bjuhr, 32, sticker ut.
För hårsvallet, för sin kaxighet på isen, för sitt spelsätt – och inte minst för sitt sätt att fira sina mål.
Vi tog ett surr med ÖIK-profilen om allt möjligt, och han pratar ju gärna i rubriker.
– Det är lite för välkammat ibland och alldeles för lite känslor. Jag tycker ju det är kul att vara hatad av motståndarfansen. Det ska vara lite show över det hela, säger han bestämt.
Tror du motståndarna retar sig på dig?
– Det hoppas jag de gör. De som vet vem jag är vet att det kan hända grejer runt mig, förr i tiden höll jag på med speciella intron. Jag tror alltid jag velat vara en rockstjärna.
Hårsvallet, hur länge får det hänga med?
– Jag var skallig ett tag i början, men sedan fem-sex år tillbaka har jag sett ut så här. Jag gillar det, det sticker ut lite. Och man får vara glad så länge man har hår, det är inte alla i den här serien som har det.
Bjuhr, med elva säsonger i ettan och bara två poäng kvar till 300 totalt i serien, beskrivs som en snackpåse och brunkare och älskar sin roll i dagens ÖIK.
– Jag ska stå parkerad framför mål och stöka, det är mitt jobb i det här laget. Och ibland råkar jag peta in nåra puckar också.
Och ja, då kommer vi till dom – målgesterna.Berätta hur det började!
– Äh, det var väl när man var liten, man såg nån köra nån målgest på tv och så ville man testa själv. Och så har det växt ut till nåt…ja, jag vet inte vad? I grund och botten handlar det ju som att man tycker det är kul att göra mål.
Nån speciell förebild när det gäller målgester?
– Nä, jag tycker de flesta är rätt trista.
Däremot har Elias Bjuhr, från lilla Storuman och med sin hockeyuppfostran i klassiska Modo (han gjorde faktiskt sex SHL-matcher för Modo 2007-2008), en annan förebild. Och inte oväntat är det en av svensk hockeys mest utvisade spelare.
Magnus Wernblom, Modos ångvält som är fyra på listan över tidernas mest utvisade spelare i elitserien/SHL.
– Jag minns en bortamatch i Göteborg och hela Scandinavium buade så fort Wernblom va på isen. Där och då fastande jag för honom.
Målgesterna då. Hur många olika varianter har du?
– Jag vet inte riktigt. De flesta kommer spontant, och man måste få feeling för hur man ska göra. Innan match tänker jag lite på det och sen får man se vad man plockar fram ur lådan, haha.
Om du gör mål nästa match – vad tänker du bjuda på då?
– Hudiksvall borta? Hm. Hade det varit fullt med publik så hade jag har gjort nåt mot publiken, de gillar inte mig där, så jag hade gärna dragit ned lite burop där. Men annars är det mest på hemmamatcher jag vill bjuda fansen på nåt extra.
Civilt jobbar han som säljare på ÖIK:s kansli och kombinerar det med spel i klubben.
– Den här speciella säsongen har man ju inte varit ute på speciellt många jobb, man har ju nästan bott på kansliet och gjort allt, jag skulle kunna rycka in och skura toaletter om det behövs.
Rent sportsligt har Östersund startat Allettan norra bra och ligger tvåa i serien och på söndag väntar en tidig seriefinal mot Hudiksvall.
– Vi har ett jäkla bra och och ska kunna gå långt i vår, det är en solklar ambition. Men play off är ett jäkla nålsöga, det är ju bara ett av 47 lag som kan gå upp. Men vi ska banne mig vara med och slåss hela vägen!
Text: PeO Larsson
Bjuhr om sina tre målgester på tv-klippet:
- 1) Kysser sina egna biceps.
”De brukar ju reta mig för att jag inte kan skjuta, men nu blev det mål på ett slagskott för en gångs skull. Ville visa att det finns lite power i de här armarna”.
- 2) Domaren – signalerar för sitt mål ett par-tre gånger med ivrigt pekande mot målburen.
”Det finns ju inga målkameror i ettan, så jag ville bara vara lite extra tydlig här”.
- 3) Rida häst.
”Det är ren och skär glädje att göra mål när vi möter Boden. Jag tycker inte om dom, så då blev det så där”.
Läs mer – möt profilen Adam Rachidi
FOTO: Maria Paulsson.