En ”inblick” hos U10 via samtal med tränare Johan Werner

Ett ungdomslag kvar att besöka och det är U10, födda 2013. Jag pratade med deras tränare Johan Werner, bland annat om hur truppen ser ut, ledarsidan, matchspel, hur de lägger upp träningar, vad som är viktigt vid sidan är isen och hur man bejakar en vinnarskalle men ändå håller den på rätt nivå.

Om vi börjar med truppen, hur många barn har ni i laget? 

Vi är 21 stycken varav 5 är tjejer.

Ni har precis klivit av efter en träning nu när vi pratar, vad gör ni på träningarna? Hur lägger ni upp det?

Att man har roligt är nummer ett och som nummer två kommer skridskoåkning. Att sätta grunderna i skridskoåkningen när man är liten är viktigt. En träning består av uppvärmning, efter det fyra olika stationer och sen är det lite olika. Ibland spelar vi, ibland leker vi på slutet.

Ni är ganska många ledare i U10.

Det är jättebra! Några ledare har varit med sen TKH och några har kommit in senare.

Hur är upplägget för er vad gäller matcher och poolspel?

Vi spelar poolspel, 4 matcher per gång ungefär. Sammanlagt blir det 5-6 poolspel på en säsong. Vi spelar 3 mot 3 och har tut-byten. Vi har två lag vid varje poolspel.

Spelar ni cuper också?

Ja en hemmacup och så ska vi till Kristinehamn på cup nu början av mars. Hemmacupen hade vi i december.

Ni har två lag sa du, är det fasta lag eller skiftar ni i lagen?

Vi skiftar, vi tycker det är viktigt. Vi pratar mycket om sammanhållning, värderingar, respekt och att vi är ETT lag allihop och då skiftar vi så alla får spela med alla.

Hur många målvakter har ni? 

Vi har i alla fall 3 givna som vill stå, de spelar ute också men de är väldigt sugna på att stå.

Nu är barnen i en ålder då det blir mer och mer av detta med att sitta och snacka i omklädningsrummet före och efter träning. Vad är viktigt för er ledare att tänka på i omklädningsrummet?

Det gäller att vara lyhörd, uppmärksam, att vara på plats. Jag upplever inte att vi har något problem i laget eller nått. Jag läste intervjun med Björn och Erik i U11 om hur man gör varandra bättre. Det har vi också varit inne på, vi lyfter det ganska ofta. Vi pratar om att alla ska må bra, att man åker hit för att det ska vara roligt, man ska se till att de man är med mår bra. Vi pratar också om att vi är Mariestad BoIS när vi åker iväg på matcher och cuper. Att vi respekterar domare, motspelare och alla såna saker. När jag var barn fick jag samma fostran här, man la all sin tid här så det är här man är uppfostrad egentligen ihop med hemmet.

Att man pratar om såna här saker innan problem eventuellt uppstår, tycker du det är viktigt?

Ja! Vi pratat om såna här saker någon gång i månaden, att vi tar upp det regelbundet. Det ska man ha med sig från man är liten.

Du nämner som de flesta ungdomstränarna att skridskoåkning tränas det mycket på men finns det något annat rent hockeymässigt som de börjar bli mogna för att ta in i den här åldern?

Barn utvecklas så olika så en del kan ta emot mycket medan för andra tar det längre tid. Vi har jobbat med några få grejer i spelet den här säsongen som verkligen har gjort skillnad, små taktiska saker. En sak vi har jobbat med är en gubbe framför mål, att vi alltid har en hemma och det har blivit mycket bättre.

Vi pratar mycket känslor när vi spelar för vi har många vinnarskallar i laget. Så fort vi blir sura, ledsna och griniga så släpper vi in massor av mål så vi jobbar med att oavsett om vi gör mål eller släpper in mål så ska vi göra samma sak hela tiden, att vi nollställer oss. Det har vi kommit väldigt långt med.

Vi kan prata lite kring detta med vinnarskallar. Hur tacklar ni dem, man får ju inte ta bort vinnarskallen i dem för i grunden är det positivt men det gäller väl att hålla det på en bra nivå?

Vi ledare lägger inte någon vikt i om vi vinner eller förlorar men barnen vet ju om det. Jag kan tycka att man ska lära sig att förlora och lära sig att vinna. Vi pratar mycket om hur beter man sig om man vinner, hur beter man sig om man förlorar. Man får känna att man är arg men man får inte bete sig illa för det.

Vi försöker prata prestation istället, är man nöjd med sin prestation är det vi vill åt, inte om vi har vunnit eller förlorat. Vi ledare vill se glada barn efter matchen och man kan förlora men ändå ha gjort en jättebra match. Ibland möter man några som är bättre.

Jag tänker att det måste ju ändå få vara okej att vara vinnarskalle och bli lite arg och sur så länge man inte beter sig illa?

Ja man får inte ta bort en vinnarskalle, det är bara att titta på Peter Forsberg och Mats Sundin och alla de där. De har ju kommit så långt för att de har en vinnarskalle. Men man måste lära sig att hantera den.

av Susanna Johansson

Tränarstaben i U10 består av Johan Werner, Kent Falk, Andreas Grönlind, Staffan Haukland, Hugo Johansson, Tobias Käll, Robert Medin, Björn Odenmarck, Karl Persson. Lagledare är Daniel Ericsson och Richard Thorell. Materialare Håkan Pettersson.