Dick Axelsson, Hampus Karlsson, Jesper Wiberg eller Juho Liuksiala – en av dom går upp i HockeyAllsvenskan på lördag. FOTO: ERIK KRUSE, LEIF HELLERIN, FLYWOOD STUDIO

Väsbys kapten: ”Total gåshud att få spela såna här matcher” * Hyllar trotjänarna efter förvandlingen * Dramat – FYRA lag på samma poäng!

Fyra lag på samma poäng med en omgång kvar.

Upplösningen av kvalserien kan inte bli mer dramatisk.

– Att få spela såna här är matcher är total gåshud, säger Väsbys kapten Mikael Lengmo.

* Expressen sänder också hela slutspelet – se  matcherna HÄR!

 

6 april föll Väsby i overtime borta mot Hudiksvall, låg näst sist i tabellen och hade fem poäng upp till förstaplatsen.

Nu, efter torsdagens dramatiska omgång, är de i topp.

Vad har hänt på två veckor?!?

Mikael Lengmo, 30, kapten i Väsby och hemvändare efter två säsonger i Wings, vet det knappt själv.

– Det är skitsvårt att peka på bara en punkt, men det har väl att göra med psykologi eller nåt, säger han och skrattar till lite.

– Vi visste ju att vi var tvingade att besegra Kalmar och gick då ut och gjorde vår bästa match för säsongen. Matchen därpå låg vi under mot Piteå och gjorde sen 5–0 i sista perioden. Det blir klyschigt, jag vet det, men finns en jävla mentalitet och tro på det vi gör i den här gruppen. Det är ju alldeles uppenbart.

Väsby är kvalseriens formstarkaste lag, har spelat in 12 av 15 möjliga poäng och studsat upp i topp i den hysteriskt jämna tabellen.

Han lyfter också fram lagets kärna, en grupp spelare som betyder lite extra.

– Vi har ju visat upp en jäkla moral gång på gång på gång och betyder mycket att ha ett stort Väsby-hjärta. Killar som Liljendahl (Tobias), Åsell (Calle), Ryttar (Linus), Strindlund (Fredrik) och några till. Väsbykillar med stor passion och ett engagemang för föreningen. 

* Ja, vad betyder rutinen ni har i truppen i såna här matcher? Det är ju inga duvungar ni har i laget precis. 

– Det är i så fall det snabba beslutsfattandet i de här pressade situationerna, kanske speciellt i egen zon. Att få ut pucken när man behöver det, det behöver inte alltid vara blad-blad, i bland ska pucken bara ut. Att veta när man måste spela enkelt. Där är såklart rutinen viktig.

* Vad är det ni gjort så bra sista veckorna – kan du försöka peka på några punkter?

– Nä, haha. Nej, men det är små, små detaljer som är mer lagspecifika, kanske inget som syns när man tittar på från läktaren eller tv:n.

* Hur häftigt är det att vara mitt i detta?

– En ledande fråga, hör jag? 

– Nej, men allvarligt alltså, senaste bortamatchen i Nybro…det var sånt jäkla liv på läktaren att man inte hörde när domaren blåst. Såna matcher har man ju själv bara upplevt när man stått på en läktare på Hovet eller Globen. Att få spela såna här matcher nu är total gåshud.

* Hur slutar det här då?

– Jadu, det är omöjligt att säga. Alla måste ju gå för det. Vad händer till exempel om Nybro eller Hudiksvall leder och det är oavgjort i vår match mot Kalmar i slutet? Vem tar keepern först då? Nej, vi får spela om det så får vi se. Det ska i alla fall bli otroligt roligt!

***

Väsby valde att inte åka ned till Småland redan på fredag. Bussen rullar istället tidigt lördag morgon.

– Vi hade ett surr om det i laget och kom fram till att det var det bästa. Att få en fredagskväll med sina familjer eller respektive och få sova i egen säng,  säger Mikael Lengmo.

Text: PeO Larsson

Väsbys lagkapten Mikael Lengmo. FOTO: ERIK KRUSE

KVALSERIEN LÖRDAG 22 APRIL:

16.00: Kalmar-Väsby – se matchen här!

16.00: Hudiksvall-Troja-Ljungby – se matchen här!

16.00: Nybro-Piteå – se matchen här!

RESULTAT KVALSERIEN TORSDAG 20 APRIL:

Piteå-Kalmar 2–3 (straffar) – SE HÖJDPUNKTERNA HÄR!

Troja-Ljungby-Nybro 1–0 – SE HÖJDPUNKTERNA HÄR!

Väsby-Hudiksvall 4–1 – SE HÖJDPUNKTERNA HÄR!

Aktuell tabell – klicka här!

Detta visste du inte om spelarna i Väsby * Ryttar berättar om sina lagkamrater * ”Kropp som en grekisk gud” * ”Oxe i gymmet”