Lagkaptenen Dennis Svensson stannar och Wictor Ragnewall och Filip Persson har värvats in till Kristianstads IK. FOTO: PER ELIASSON/JIMMY GERDIN/LEIF HELLERIN

Efter degraderingen – så byggs ”nya” KIK * Sportchefen: ”Hade aldrig tackat ja om jag inte trott på det”

Degraderade till Hockeyettan i mitten på juli.

Nu tvingas Kristianstads IK bygga en delvis ny trupp – med en betydligt stramare budget – till kommande säsong.

– Nu när allting har lagt sig och allt är bestämt så känns det bara oerhört spännande, säger klubb- och sportchefen Christoffer Malm.

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM * Best of 22/23 * Silly season-bilder

 

Kristianstads IK har startat om efter beskedet att de inte beviljades elitlicens och flyttas ned till Hockeyettan.

Och ja, de första veckorna med att bygga om och nytt har i alla fall visat att KIK vill vara med i toppen kommande säsong.

Visst, en hel del tunga pjäser har försvunnit – men det har också fyllts på med en hel del toppspelare.

Lagkaptenen Dennis Svensson, 30, med över 300 matcher i HockeyAllsvenskan, var först ut att förlänga.

– Jag hade skriftliga förslag, både från utlandet och från toppklubbar i allsvenskan på bordet. Men jag har valt det här för att jag tror på det. Det ger kanske också en signal till andra spelare, att med oss alla på plats så tänker vi inte bara ta steget ner i ettan för att dö. Vi vill något, sa han till Kristianstadsbladet 22 juli.

Samma dag blev det också klart att tränarparet Peter ”Piva” Johansson och Nick Sörensen stannar.

– Hade vi inte trott på att detta skulle bli bra så hade vi aldrig stått här. Jag är motiverad och jag tror nog att vi kan lösa det här, sa ”Piva” Johansson till Kristianstadsbladet.

De följdes av påskrifter av bland annat Ludvig Elvenes, Kevin Wennström, Linus Pettersson och Jacob Grönhagen.

På bara några dagar i augusti har också KIK fyllt på med några fina nytillskott.

* Toppmålvakten Wictor Ragnewall, 30, från Troja-Ljungby, där han gjort fem raka säsonger.

– Jag har fått bra vibbar av deras sportsliga satsning och allt runtomkring, det stämmer överens med hur jag vill att det ska bedrivas. Jag kommer från en säsong där jag spelade 50 matcher, och jag räknar med att få mycket speltid, säger han till Smålänningen.

* Lovande backen Oskar Hassel, 20, från Rögle.

* Rutinerade backen Viktor Wahldén, 28, som gjort två allsvenska säsonger i klubben, som kommer tillbaka efter två år i Tyringe. 

* Filip Persson, 22, ansluter från allsvenska Västerås IK, dit han värvades sent i vintras. Han startade 22/23 i Halmstad i ligan och var där en av lagets bästa backar och svarade för 17 poäng på 34 matcher.

Christoffer Malm, 32, värvades in som ny sportchef (han har de två senaste säsongerna varit general manager i AIK) tidigare i somras, men i den nya organisationen blir han nu både klubb- och sportchef.

– Jag frågade mig själv om det är möjligt att genomföra detta i slutet av juli och hade aldrig tackat ja om jag inte trott på det. Jag är inte intresserad av att göra något halvdant, men jag kommer också gå in med en extrem ödmjukhet inför den här uppgiften, sa Christoffer Malm till Kristianstadsbladet efter en pressträff i slutet på juli. 

Kristianstad – som just nu har en målvakt och elva utespelare på avtal – övertar Kalmar HC:s spelschema i södra serien och startar borta mot Vimmerby fredag 29 september.

***

Uppdaterad version: 

Kristianstads IK har nu också spikat målvaktsparet för kommande säsong.

Wictor Ragnewall, spetsvärningen från Troja-Ljungby, får sällskap av Oliver Tornerefelt, 24, som återvänder till Skåne efter flera säsonger i norr.

Han kommer närmast från Tegs SK, där han i vintras startade 20 matcher och hade över 91 i räddningsprocent.

Oliver Tornerefelt har Osby som moderklubb och spelade för KIK säsongen 18/19 och var även med i början på säsongen 19/20.

– I Oliver får vi en driven målvakt som hela tiden vill bli bättre. Han kommer tillbaka med ännu mer erfarenhet och rutin efter några år iväg på andra ställen sen senast han hade den gröna tröjan på sig. En mogen kille som är beredd att ta upp kampen om matcher och istid vilket kommer driva båda våra målvakter framåt i kampen om vem som ska vakta kassen, säger sportchefen Christoffer Malm till klubbens Instagram-konto.

KIK plockade under måndagen också in Wiggo Weinö, 20, från Rögles J20, där han så sent som i våras var med och tog SM-guld. Forwarden svarade för 36 poäng på 40 matcher i J20-serien förra säsongen.

Kristianstad har nu två målvakter, fem backar och sex forwards klara för 23/24.

Superguide för säsongen 23/24 * Spelschemat för grundserierna * Då startar Allettorna och Vårserierna * Slutspelet – förutsättningar och matchdatum