Brynäs en häftig utmaning för Hudiks nya tränarduo

I våras var det ytterst nära att Hudik Hockey och Brynäs skulle ha hamnat i samma serie inför säsongen 2023-24. Men när länets hockey-flaggskepp från Gävle, till mångas stora besvikelse, rasade ur SHL lyckades Hudik inte ta sig igenom nålsögat till allsvenskan utan får istället ta nya tag för fortsatt spel i Hockeyettan.

Nu möts lagen ändå även om det ”bara” handlar om en träningsmatch i Holmen Center på torsdag (17/8) med nedsläpp 18.30. En häftig utmaning för HHC och för det nya tränarparet Filip Algeman och Viktor Thim.

Ännu när det här skrivs finns det biljetter kvar till matchen (Nästan 800 biljetter köpta). Många hockeyintresserade har uttryckt förvåning över att det inte gått att köpa förhandsbokade platser. Orsaken är att den gamla platsnumreringen på läktaren hade plockats bort för att ersättas med plaststolar. Ett projekt som stupade på att de redan begagnade stolarna inte kunde monteras på den befintliga läktaren…

Nog sagt om den saken nu. Det är något som HHC inte rår över, så nu släpper vi det och återgår till ”gamla tider” när det gäller sittplatserna i ishallen.

För Hudik Hockey är det förstås en härlig utmaning och inte minst för Filip Algeman. Den nye HHC-tränaren kunde nog inte riktigt tänka tanken tidigare i år när han tackade ja till tränarjobbet i Hudik.

Filip Algeman är en Stockholms-produkt med rötterna i Farsta där han också började sin egen hockeykarriär – som målvakt.

– Det är klart att man på något sätt levde drömmen om att kunna utvecklas och så småningom nå ända upp och kunna leva på hockeyn, berättar Filip, som faktiskt mött HHC även som spelare i både Kalix och Vallentuna.

Så småningom tog intresset för att bli tränare över och med bland annat studier på GIH fick han en viktig plattform. Med Hockeyettan mått mätt är Filip Algeman inte bara ovanligt ung utan har också begränsad erfarenhet jämfört med de flesta andra tränarna på den nivån. Tränarvägen har gått över Södertäljes J18, Hammarby, Viggbyholm (div.2) och nu senast Nyköping.

– När jag blev tillfrågad av ”Lillis” Lövblom var det som att undra om det var på riktigt, berättar Filip.

– Roligt, stolt och lite läskigt var väl den första känslan, men ”Lillis” var mycket tydlig med vad Hudik förväntade sig och vad som krävdes för att leda laget. Det blev ett samspel mellan oss som gjorde att jag sedan inte tvekade att tacka ja, berättar han.Och nu handlar det direkt om Brynäs, av alla lag…

– Ja, jag får ju inte direkt någon mjukstart, men det här är förstås bara roligt både för mig och spelarna. De är ju ändå på den nivån att de ska kunna konkurrera. Med lite flyt kunde de själva ha varit i allsvenskan nu, understryker Filip Algeman.

– Vi har ju kört en del på is nu och även om Brynäs har haft helt andra träningsmöjligheter och varit på is längre så bör vi kunna stå upp bra.

– Det här är startskottet för en process som ska sluta på den nivå där vi själva vill vara. Jag hoppas att vi redan från starten av säsongen ska ha modet att hitta lösningar. Det kommer att bli fel ibland, men processen fortsätter om vi bara behåller modet fram till nästa situation och nästa spel.

– Och jag tycker att jag redan har bra koll på laget och spelarna. Som tränare mötte jag ju dem två gånger förra säsongen och så har jag naturligtvis kollat på tidigare matcher, berättar Filip Algeman. Det finns ju redan lagdelar som jag inte har för avsikt att ändra på. De har spelat länge tillsammans och den tryggheten är viktig.

På torsdag tar Filip Algeman för första gången plats i HHC:s bås. Vilken häftig utmaning att få möta ett så klassiskt svenskt hockeylag. Bättre än så blir det inte.

Köp din biljett här (Alla under 18 år går in gratis och behöver ingen biljett)

Skribent: Lars-Gösta Larsson