Veteranerna försvinner från Surahammar. Christofer Udd (till höger) lägger av och David Lidström tar troligen också samma beslut. FOTO: OLIVER ÅSTRÖM OCH SOFIE ALEXANDRA KITTERØD

Christofer Udd lägger av – efter över 500 tävlingsmatcher * ”Har burit tröjan med stolthet” * Sportchefen om tunga tappen och nya truppbygget

Dags att tacka av en riktig trotjänare.

Surahammars veteranback Christofer Udd, 33, har bestämt sig för att avsluta karriären efter över 500 tävlingsmatcher i ligan.

– Det har varit en ära att få representera klubben där jag startade i hockeyskolan och hela vägen upp till A-laget, säger han.

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM  * Coola listor * Höjdpunkter försäsongen

 

Christofer Udd debuterade för moderklubben i dåvarande division ett redan säsongen 09/10 och har sedan dess – med undantag av två säsonger i Linden från Eskilstuna – funnits med i A-laget år efter år.

Men nu är det över.

Backveteranen, med en bokstav på bröstet de sju senaste säsongerna, har funderat över sommaren och har nu tagit beslutet att lägga upp utrustningen på hyllan.

Han landade på totalt 513 tävlingsmatcher i ligan (473 under tolv säsonger för Sura Blå).

– Jag har burit tröjan med stolthet och den vändning föreningen har gjort dom senaste säsongerna har vi gjort tillsammans, säger han på Surahammars Instagram-konto.

Surahammars sportchef Jörgen Mähler både beklagar och respekterar avhoppet.

– Vi får ödmjukt tacka för det Christofer gjort för Surahammars IF, han har varit en fanbärare och föregångare både på och utanför isen. Men allt har ett slut, han är född -90 och har familj och mycket på jobbet så han fick helt enkelt inte ihop livspusslet, säger Mähler till hockeyettan.se.

* Har du tjatat mycket under sommaren?

– Jag tjatar aldrig på spelare, det ska vara rätt känsla och de måste känna själva för det. Det är ju liksom ingen idé att han är med och startar upp nu i höst och sen i november känner att ”nej, det här går inte”. Christofer har fått tid på sig och nu har han tagit det här beslutet och det är bara för oss att acceptera.

Inte heller David Lidström, 35, med över 500 tävlingsmatcher i HockeyAllsvenskan och de tre senaste säsongerna en given nyckelback i Sura Blå, finns med när klubben nu startat upp försäsongen på allvar.

* Vad är status där?

– Status är att han pluggat klart och nu söker jobb och att han prioriterar det. Vi har såklart en dialog, men det är lite samma där – jag ringer inte och tjatar. Han hör av sig om förutsättningarna förändras. 

* Så du räknar inte med honom i Sura-tröjan i vinter?

– Nej, inte i dagsläget. Dessutom har vi ju full trupp nu.

* Men saknas det inte back?

– Nej, Marcus Johansson ska spela back den här säsongen så vi är åtta där.

Sura fick Hampus Wallin, 25, svårt knäskadad tidigt förra säsongen, men han är nu med och kör för fullt igen och då kan Sura räkna in 13 forwards.

* Kan det hända nåt mer i truppen eller är det stängt nu?

– En trupp är ju alltid levande, dyker det upp nåt intressant så vet man aldrig. Men de nya ska få en ärlig chans att att visa upp sig innan vi eventuellt justerar något.

Sura har laddat in tiotalet nya spelare till 23/24, varav förstås poängkungen Lukas Söderlund (som är tillbaka efter en kort utflykt till allsvenska Tingsryd) förstås sticker ut mest.

* Är det någon av de övriga nya som du tror kan bli ett utropstecken?

– Det är många som sett pigga ut, men det är klart att en sån som Karl Markström (backen som kommer närmast från tre säsonger i Norge) har vi höga förväntningar på. Han har ett fint cv och här har vi rätt att ställa lite krav.

* Till sist – vad har vi Surahammar 23/24?

– Det är klar vi siktar på Allettan. Det är en tuff serie och många lag som spetsats till, men det måste ju vara målsättning i grundserien.

Surahammar spelar första träningsmatchen på lördag (Segeltorp hemma) och inleder seriespelet lördag 30 september hemma mot Lindlöven.

Text: PeO Larsson

Lukas Söderlund är tillbaka i Sura Blå. FOTO: SOFIE ALEXANDRA KITTERØD

NYA SPELARE I SURAHAMMMAR 23/24

Vilgot Dahlén, f, Örnsköldsvik

Isak Wallen, b, Köping

Lucas Rheyneuclaudes, mv, Wings

Lukas Söderlund, f, Tingsryd

Filip Jakobsson, f, SUNY-Canton

Emil Andersson, b, Nyköping

Sebastian Ehrencrona, f, Västerås IK J20

Marcus Lindström, f, Västerås IK J20

Johan Svensson, b, Nyköping

Karl Markström, b, Lillehammer

Priser och abonnemang – så här följer du DITT lag i Hockeyettan 23/24 * Nyhet: 500 kronor till din klubb för varje sålt årsabonnemang