Bois vann och nollade Troja

Bois gjorde en riktigt bra match och vann dagens möte med förväntade topplaget Troja med 2-0. Vassa spelvändningar och en storspelande Tobias Sandberg var två av nycklarna till segern som måste sägas vara rättvis. Laget tog ett ordentligt kliv framåt jämfört med gårdagens möte med Skövde.

Det var en tempostark och chansrik match som vi bjöds på i dag, mellan två lag som verkligen bjöd upp till ett offensivt starkt spel, med ett betydligt bättre passningsspel och ett flyt i anfallen man knappt såg röken av i gårdagens match. Mittzonsgeggan som var så påtaglig i mötet med Skövde såg man knappt tillstymmelse av, utan det slogs snabbt om från spel i egen zon till anfallszon och tillbaka igen. Bois snabba omställningsspel gav både friläge för Carl-Johan Gustavsson och två mot etta, men resulterade inte i något. Även Trojas Kevin Engvall, lyckades runda sin back till friläge men Sandberg svarade för en av många fina parader. Utöver detta så hade lagen ett par lägen från nära håll, men såväl Sandberg som Viktor Westermark storspelade. Tempot i första perioden imponerade verkligen, och det fick den på grund av fint passningsspel och bra skridskoåkning.

Även den andra perioden inleddes i högt tempo för att sedan gå ner lite i slutet av densamma. Men Bois radade i perioden upp frilägen och två mot ettor, men Viktor Westermark briljerade i Trojakassen. Fram till att Jesper Lindén kommer fri. Oscar Tellström bröt i mittzonen och la fram pucken till en framstormande Jesper Lindén som fri med Westermark la in den lågt på plocksidan och Bois ledde matchen. Troja hade svårare att få så klara lägen som Bois fick, men de hade ett fint läge efter en två mot etta där Sandberg fint räddade, och även några lägen efter lite mer etablerade anfall där de fick skottlägen i slottet. Framför allt i slutet av perioden så mattades Bois lite och gav då Troja chansen att etablera lite längre anfall, vilket de inte lyckats med tidigare. Bois och Sandberg reder dock ut det på ett bra sätt.

I den sista perioden så inleds spelet jämnt, men Bois får ytterligare frilägen och två mot ettor, Troja hade verkligen svårt med Bois snabba omställningar. Och när Jesper Lindén får ett bra pass av Manne Håkansson så tar han emot och vänder runt i samma rörelse och lyckas på så sätt komma runt sin bevakande back och komma fri in mot Westermark. Han håller i och håller i tills Trojamålvakten ligger ner och sedan hänger han upp den i nättaket till 2-0. Efter det blir Bois lite mer passiva och Troja tar mer och mer över spelet. När de sedan dessutom i slutminuterna får spela fem mot tre och även plockar ut målvakten och spelar sex mot tre så tror många att det ska ringa. Men trean försvarar sig heroiskt och Tobias Sandberg räddar det som ändå kommer fram till mål och håller alltså nollan och segern med 2-0 var ett faktum.

En bra match mellan två bra lag som vårdade pucken och gjorde kloka val med den. Det som fällde avgörandet till slut var att Bois var noggrannare i försvarsspelet och vassa i sitt omställningsspel, det är sällan man ser så många frilägen och två mot ettor i en match. Betänker man då vilken stark backsida Troja besitter så ger det ett gott betyg till Mariestads anfallsspel.

Bäst i Bois var dock Tobias Sandberg, som tog en gruvlig revansch efter en lite svagare insats igår. Även kedjan med Oscar Tellström, Lukas Larsson och Jesper Lindén ska ha stort plus, de skapade så fort de var inne. Men sedan måste även backsidan hyllas, det var en helt annan stabilitet där idag.

Av Krister Holm

Foto Anna Engström