Leo Örqvist, talangback i Skövde IK. FOTO: SOFIE ALEXANDRA KITTERØD

Talangen Leo Örqvist, 17, imponerar i SIK – får ny chans i kvällens derby * ”Vi hoppas få mycket nytta av honom i framtiden”

Skövde IK har haft lite skadeproblem på backsidan under försäsongen.

Det har öppnat upp för en ung talang.

Leo Örqvist, 17, har imponerat i höst.

– Vi hoppas få mycket nytta av honom i framtiden, säger coachen Staffan Lundh.

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM  * Coola listor * Höjdpunkter försäsongen

 

Skövde IK har vunnit fyra av sina fem försäsongsmatcher och tar i kväll emot rivalen Mariestad i ett derby i Billingehov.

Med på isen då finns ett nytt, fräscht, spännande namn.

Egna produkten Leo Örqvist – född 2006 och ganska nyligen fyllda 17 år – matchades som en av sex backar i helgens match mot Comet och tar för sig mer och mer.

Ni som kan ert SIK minns kanske att talangen faktiskt fick debutera i ligan redan i våras.

– Han satt med på bänken en match och spelade ordinarie mot Nybro i sista omgången och man såg ju redan då att här finns något, säger SIK-coachen Staffan Lundh till hockeyettan.se.

I höst har han tränat tiotalet pass med A-laget och fått chansen att spela när ett par ordinarie backar går skadade.

– Leo är en av flera juniorer som får snurra på backen och som vi testar nu under försäsongen. Han är en spelare med bra grundteknik i de olika delarna och är under utbildning/utveckling så vi hoppas få mycket nytta av honom i framtiden, säger Lundh.

SIK-coachen berömmer talangens respektlöshet.

– Det gäller ju att både våga prova och få misslyckas och han är inte rädd där ute i alla fall.

* Kan han bli en spelare för A-laget redan den här säsongen?

– Det får vi se. Vi har som sagt ett par backar borta nu, men det Leo visat upp så här långt gör ju att vi inte skulle tveka att spela honom om det behövs.

Toppbacken Adam Thilander, 24, med SIK som moderklubb och som nu går in på sin sjätte raka säsong i klubben, är också imponerad av sin unge kollega.

– Det är kul när klubben lyfter upp egna spelare och jag tycker verkligen Leo skötte sig bra. Vi har haft en del skador under försäsongen på backsidan vilket öppnat upp platser för juniorer som fått komma upp och träna och nu även fått känna på spel. Det är viktigt för en säsong är lång och skador sker så kan man fylla på med juniorer underifrån som är hungriga så underlättar det såklart. Chanser kommer alltid och det gäller att ta vara på dom, säger han till hockeyettan.se.

***

SIK fyllde förra veckan på backbesättningen med Jonatan Karlsson, 27, som gjort över 100 matcher i ligan och i fjol spelade för både KHK och KRIF.

– Vi har letar efter en defensivt starkt back som kan hålla rent framför kassen och det här känns bra, säger Lundh.

Skövde gör en nysatsning – igen – och har byggt om laget ganska rejält jämfört med i fjol och sajnat upp drygt tiotalet nyförvärv.

* Är det några av de nya som imponerat lite extra på dig de här första veckorna?

– Alla nya har tillfört laget på sitt sätt. Men jag kan tycka att Artursson (Alexander, ny från Färjestad) växt till sig under sommaren. Han var ju här några matcher i våras och är med från start nu och ser bra ut. Jesper Andersson (ny från Väsby) ser också pigg och rapp ut. Vi tycker nog vi hittat bra karaktärer till laget, men sen är det ju alltid svårt att veta vilka som verkligen lyckas.

* Ni har vunnit fyra av fem matcher under försäsongen.

– Det är inget att dra några stora växlar på, men det är klart att det är bättre att vinna än förlora på försäsongen. Om inte annat skickar det signaler på att det vi gör är rätt och att spelarna får ett kvitto på att det jobb de lägger ned på vår spelidé betalar sig.

* Till sist: ni har bytt lagkapten också. Axel Abrahamsson ersätter Kristoffer Söder. Varför?

– Det finns ingen dramatik bakom detta, men alla vet ju att det funnit en osäkerhet runt Söder senaste säsongerna med hans skadehistorik. Det är svårt att vara kapten när man bara tränar och spelar då och då och därför valde vi att lyfta upp Axel till kapten nu. Han är alltid där och jobbar hårt varje dag, säger Lundh.

* Statusen med Kristoffer Söder nu då?

– Det ser tack och lov ut bättre ut än på länge, han är med och kör fullt ut och nu hoppas vi bara att det håller. Det är ju nästan som ett nyförvärv om han kommer upp i full kapacitet i höst.

Lundh betonar också vikten av att ha kvar den 32-årige veteranen, med över 300 tävlingsmatcher i HockeyAllsvenskan, i truppen.

– Han är med i spelarrådet och en drivande spelare på många sätt, oavsett om han har en bokstav på bröstet eller inte.

* Uppdaterad version: Skövde IK vann onsdagens derby mot BoIS med hela 6–1. 

Text: PeO Larsson

Jesper Andersson, en av många nya i SIK. FOTO: SOFIE ALEXANDRA KITTERØD

FAKTA: ALLA NYA SPELARE I SKÖVDE IK

  • Elias Andersson, forward, Tingsryd
  • Felix Tengvall, mv, KRIF
  • Karl Jonsson, b, Forshaga
  • Jesper Andersson, forward, Väsby
  • Ludvig Wännström, forward, Vimmerby
  • Axel Eriksson, b, Brynäs J20
  • Alexander Artursson, forward, Färjestad J20
  • Tommy Lee, forward, Halmstad
  • Gustav Lindberg, f, Mariestad
  • Carl Hjälm, mv, Boden
  • William Johansson, b, Lidköping
  • Jonathan Karlsson, b, Karlskrona 

Stötta DIN klubb * 500 kronor till ditt favoritlag för varje årsabonnemang * Lista – de fansen har köpt flest abonnemang på Hockeyettan Play just nu

LÄS MER: Superguide för 23/24 * Spelschemat för grundserierna * Då startar Allettorna och Vårserierna * Datum för slutspelet