William Eckmyhl (Hudiksvall) och till höger Oscar Tellström (Mariestad). I mitten en publikbild från NKT Arena i Karlskrona, där det var över 3500 åskådare på plats. FOTO: FLYWOOD STUDIO, LEIF HELLERIN, ERIK KRUSE

Resultat 30 september * Han gjorde fem (!) mål * Kaptenen avgjorde med solonummer * Över 3500 åskådare såg KHK vinna

Åtta matcher i dag.

Och tre tunga favoriter som gick in i seriespelet och vann direkt. 

Så gick det i Hockeyettan lördag 30 september.

* Han gjorde FEM mål * Solonummer avgjorde * Över 3500 åskådare i Karlskrona * Fyra poäng av toppbacken 

STÖTTA DIN KLUBB  * 500 kr till ditt lag för varje årsabonnemang

 

Fem matcher på fredagen (korta texter och matchklipp här), åtta nya i dag och tio fajter söndag.

Hockeyettan rivstartar säsongen 23/24.

Kort om matcherna i dag:

***

Hudiksvall fick slita oväntat hårt mot Vännäs i första matchen. Gästerna, som fick en sen friplats tillbaka i ligan efter att ha åkt ur i kvalserien norra i våras, hade 2–1-ledning en bit in i andra perioden.

Men Hudik vände och vann till slut ändå ganska bekvämt sedan de gjort både 4–2 och 5–2 på 35 sekunder i slutperioden efter bland annat fyra poäng av nyckelbacken William Eckmyhl.

***

Kalix, med sex import-forwards i laget, tog en fin skalp direkt när de knäckte Piteå i ”derbyt” i norr. Trotjänaren John Hansson – nye kaptenen som ni mötte i en intervju här – gjorde 2–1 efter drygt halva matchen.

Och riktigt snyggt var det också. Han tog pucken i egen zon, väggspelade med sargen, fintade bort en back och avslutade solonumret med att trycka in ledningsmålet.

– Otroligt snyggt. Två dragningar och skjuter stolpe in. Man ska inte glömma bort Linus (Håkansson) som ger honom ytan, så han kan göra det. Han gjorde ett liknande i förlängning i playoff mot Vallentuna ifjol. Han har de där grejerna i sig och kommer betyda väldigt mycket för oss, säger tränaren Robert Bergdahl till NSD. 

Hampus Sjölund gjorde 3–1 i tom kasse fram och säkrade segern. 

John Hansson, ny kapten i Kalix. FOTO: OLIVER ÅSTRÖM

***

Fin start också för Strömsbro i norra serien: 3–0 hemma mot Clemensnäs och säsongens första nolla av keepern Victor Eriksson.

”Rallarbo” avgjorde dock först i tredje perioden. 

– Vi hade varit frustrerade över de chanser vi bränt i första och andra. Så det var skönt att se att tredje var bra och att vi spelade mer som vi vill. Då kunde vi släppa loss och hade kraftigt övertag, säger tränaren Magnus Jansson till Gefle Dagblad. 

***

Lindlöven, som tagit in gamle bekantingen och storväxte backen Joshua Karlsson på ett kortidskontrakt, fick en kalasstart på seriespelet.

De gjorde 3–0 redan i första perioden på Surahammar och Lukas Johansson, spännande nyförvärv från Skellefteå AIK, visade vägen med 1–0 tidigt. Det blev hela 6–1 till slut. 

Lukas Johansson, en av målskyttarna i Lindlöven. FOTO: ERIK KRUSE

***

Nyköping vann sörmlandsderbyt mot Linden, fortfarande utan Lucas Ekholm (29 poäng i fjol) som skadade sig i en av höstens första träningsmatcher.

Stor succé i första matchen för nya klubben Nyköping för fina nytillskottet Pontus Karlsson, som gjorde tre poäng i matchen.

Noterbart är också att sena värvningen Simon Rodling fick debutera direkt i sin nygamla klubb.

– Han visar att han kommer att bli en tillgång när han får träna lite, säger tränaren Björn Olsson till Södermanlands Nyheter. 

Pontus Karlsson gjorde tre poäng i debuten för Nyköping. FOTO: ERIK KRUSE

***

Karlskrona HK siktade på att bräcka publiksiffran 3454 – antalet åskådare som kom till arenan den historiska, första SHL-matchen hösten 2015.

Och banne mig lyckades dom inte med det.

Det kom 3532 till NKT Arena och det är den bästa publiksiffran KHK haft i ligan sedan de tvångsnedflyttades till Hockeyettan sommaren 2020.

Etablerade forwarden Joachim Rohdin, som presenterades i torsdags kväll, debuterade för KHK direkt och han och alla andra i arena kunde jubla loss när Hugo Wendt avgjorde i tom kasse med tio sekunder kvar. 

Forwarden, med elva säsonger i SHL på sitt cv, gjorde mål i comebacken och var lyrisk över stämningen på läktaren. 

– Det här kändes inte som man spelade Hockeyettan, sa han till Blekingesport. 

* Hockeyettan hade Leif Hellerin på plats i NKT Arena * BILDEXTRA – här är några bilder från matchen!

LÄS MER: Intervju med KHK:s ordförande Tobias Larsson: ”En ganska enkel ekvation”.

Alexander Bergström skriker ut sin glädje efter första målet för säsongen. FOTO: LEIF HELLERIN

***

Hajpade Mariestad kom till spel utan poängmaskinen Anton Blomberg, som är avstängd i fem matcher efter de här händelserna i genrepet mot Borås.

BoIS saknade också skadade lagkaptenen Johan Frick, som åkte på en smäll mot Dalen för ett par veckor sedan. Han hoppas dock snart vara tillbaka på isen.

– Det blir bättre och bättre för varje dag. Jag hoppas att vara tillbaka i träning i slutet av nästa vecka om allt flyter på som det ska, säger Johan Frick till Mariestads-Tidningen. 

Det gick bra ändå i premiären mot Forshaga.

Och det kan BoIS tacka Oscar Tellström, 22, forwarden som gjorde totalt 52 poäng sin debutsäsong i ligan.

Han gjorde alla fem (!) målen i premiären. 

Han inledde med tre mål på drygt fem minuter (!) och fick Mariehus Arena att explodera och landade alltså till slut på full hand. 

Wow, vilken show.

LÄS MER HÄR – Tellströms egna ord om showen och se målen!

Oscar Tellström låg bakom BoIS premiärseger. FOTO: ERIK KRUSE

***

Också Brödernas/Väsby – som dom heter numera – gick in i seriespelet på lördagen. 

Det kom över 1800 åskådare till Renew Arena och de fick se hemmalaget vinna med 5–2 mot Huddinge.

Gästerna tog ledningen, men Nicklas Nousiainen vände själv till 2–1 och sen var Väsby det bättre laget, vilket 41–20 i skott skvallrar om.

Brödernas/Väsby kom till spel utan centern Filip Rydström som är avstängd de sex första seriematcherna efter den här tjuvsmällen mot Hudiks Hannes Lindström i en träningsmatch. 

RESULTAT LÖRDAG 30 SEPTEMBER:

* Fakta, statistik och lineup – klicka här!

HOCKEYETTAN NORRA: 

Hudiksvall-Vännäs 6–2

Kalix-Piteå 3–1

Strömsbro-Clemensnäs 3–0

HOCKEYETTAN ÖSTRA: 

Nyköping-Linden 4–3

Brödernas/Väsby-Huddinge 5–2

HOCKEYETTAN VÄSTRA: 

Surahammar-Lindlöven 1–6

Mariestad-Forshaga 5–2

HOCKEYETTAN SÖDRA: 

Karlskrona-Borås 4–2

* SE HÖJDPUNKTER FRÅN MATCHERNA HÄR!

* Den här säsongen sänder också Bonnier News, Gota Media och NTM  hela grundseriespelet via deras lokalsajter. LÄS MER HÄR!

SUPERGUIDE: Allt du behöver veta om säsongen 23/24 * Förutsättningar och datum för slutspelet

SUPERENKÄT: Fem frågor till alla 40 tränare i ligan – här är deras svar * Poängkungar * Utropstecken * De går till Allettan * Målsättningen