1 dag kvar: För Bäckis var det inget svårt val att flytta ”hem”

Många höjde på ögonbrynen när Adam Bäckstrand, 23, bestämde sig för att lämna tippade topplaget Vimmerby och flytta tillbaka till Mörrum.

För ”Bäckis” själv var det inget konstigt beslut alls.

”Jag älskar människorna som arbetar runt laget och Karlshamn som är en jättefin stad. Jag trivs så himla bra här. Det är nästan hemma för mig”.

Köp din derbybiljett här!

Adam Bäckstrand dök upp i Mörrum första gången sommaren 2020. Det blev två framgångsrika säsonger. Bland annat vann han assistligan i Allettan under sitt första år som senior. Sammanlagt under sina två säsonger i Goiset svarade han för imponerande 55 poäng. Sedan gick flyttlasset vidare till hårdsatsande Vimmerby, där ”Bäckis” förra säsongen noterades för 25 poäng och var med och kvalade till Allsvenskan.

Beslutet att återvända till Mörrum slog ned lite som en bomb i somras.

”Ja, kanske det. Men för mig var det inte så konstigt. Bara att få ha en person som Marcus Paulsson bredvid sig ger så oerhört mycket positivt. Både som spelare och människa. Dessutom är ju de flesta kvar sedan min förra sejour och jag vet vilken extremt härlig grupp detta är. Mathias (Kemppi) och Martin (von Schoultz) har tillkommit, men dem känner jag ju också sedan tidigare. Vi har spelat tillsammans i Växjö”.

Adam berättar att Mörrum lagt mycket fokus på försvarsspelet under försäsongen.

”Försvar och uppspel är det vi tränat mest på. Vi har många skickliga spelare, så mål kommer vi att göra. Nyckeln är försvarsspelet”.

För egen del hoppas ”Bäckis” kunna förbättra sitt målskytte den här säsongen. Men går det att träna upp förmågan att göra mål, eller är den en medfödd talang?

”Till en viss del går det absolut att öva in. Just nu tränar jag mycket på min skotteknik, och försöker ta flera avslut i matcherna. Men det kräver mycket jobb för att göra mål. Målvakterna är skickliga. De läser hur man har bladet och allting”.

Något mål blev det inte för ”Bäckis” i premiären borta mot Krif i fredags. Däremot en härlig – och viktig – framspelning till ”Pålle” som distinkt satte 1-1. Efter matchen fick Adam mycket beröm av hockeyexpertisen. Isens gigant. Gjorde allt rätt. En uppvisning i klok hockey. Men nu är det ned på jorden igen som gäller. Imorgon väntar Karlskrona HK i hemmapremiären i Jössarinken. Ett KHK som Mörrum besegrade i en smågrinig tillställning i Kallingecupen tidigare i år.

”Vi gjorde det bra och vågade hålla i pucken. De blev frustrerade av att åka och jaga. Det är de inte vana vid”.

”Det ska bli enormt kul att spela det här derbyt. Det är alltid roliga matcher mot Karlskrona. Roligare än mot Krif faktiskt. KHK blir lätt så griniga, de tål ju ingen närkontakt alls. Sedan tycker de alltid att de är lite större och bättre än alla andra, så det är speciella matcher helt klart”.

Vilket är ditt bästa derbyminne?

”Det måste ha varit när vi bortaslog KHK i Allettan. Vår straffkung (Khalid Ibrahim förstås!) avgjorde och vi gick vidare till playoff, men inte de. Jag minns att Martin (von Schoultz) vaktade KHK-målet och att jag inte fick slå någon straff. Jag hade missat en några veckor tidigare”.

BÄCKIS TIPPAR
HOCKEYETTAN

1. Kristianstad
2. Vimmerby
3. Karlskrona
4. Troja
5. Mörrum
6. Borås
7. Halmstad
8. Krif
9. Tyringe
10. Alvesta

Derbybiljetter köps här: HockeyEttan Grundserie 2023 – Tickster

Säsongskort: Säsongskort 2023/2024 – Tickster

Medlemskap: Medlemskap 2023/2024 – Tickster