Forwarden som blev back, inför seriefinalen!

Idag hör vi två röster inför morgondagens seriefinal mot Tranås. Det blir snack del snack med Anton Blomberg, som i sin comeback igår både gjorde mål och två assist och dessutom fick spela som back i drygt två perioder. Dels så blir det sedvanliga snacket med Boistränaren Ronny Helander. Men vi börjar väl med backen Anton Blomberg!

Du begick seriepremiär igår, hur var det?!

– Det var kul!

Hur kändes det då, var det någon ringrost?

– Det var ganska lugnt tycker jag, inget överdrivet så.

Du fick också testa på att spela back efter Simon Svenssons matchstraff, har du gjort det tidigare?

– Det har jag faktiskt inte gjort. Men det var roligt, jag har gått back på träningarna det sista, jag fick spela där det fanns plats och då var en backplats ledig så då fick jag testa på det. Jag sa det till Isgren att det är bara att säga till om du behöver en back. Det var kul att hoppa in!

Du måste vara nöjd med din insats ändå?!

– Ja det tycker jag.

Vad är annorlunda med att spela back?

– Du ser hela planen och har koll på det mesta, du ser hur mycket ytor där ute som helst. Det var annorlunda, men väldigt roligt.

Det låter som du vill spela där igen!

– Ja jag är öppen för förslag, man vill ju passa på att testa allt innan man lägger skridskorna på hyllan!

Om man tänker på dina egenskaper som spelare så passar du egentligen in rätt bra som back. Du gillar att tacklas, du har bra blick och ett mäktigt skott från blå!

– Ja det är som handen i handsken, det är bara att skola om sig, haha, Nej men det var jäkligt roligt, vi får se om det blir fler chanser

Du är ju rätt rutinerad som spelare, blir det lite som en nytändning, att få göra något helt nytt?

– Ja så blev det lite, det var en höjdare.

Har du fått någon feedback efter matchen? Var de nöjda med dig?

– Ja det tror jag, Jag pratade med Isgren efter och han var nöjd.

Du inte bara spelade back, du gjorde dessutom både mål och två assist, vilken comeback!

– Ja det var väl lite tur med, men det var skönt hänga en direkt och komma in i det direkt, så man inte behövde åka runt och tänka på det och få ström i klubban.

Du var nära att bli tvåmålsskytt med, du hade ett skott i undersidan ribban!

– Ja den står fortfarande och skakar, målburen i Surahammar, det var en riktigt bra träff.

Vad säger du annars om matchen?

– Det var en klassisk Surahammar match. I första perioden flög pucken åt alla håll och kanter, men i andra och tredje är vi ganska överlägsna och tar över allt. Men första är alltid lite svårare i Surahammar.

Vad tar ni med er?

– Att vi gjorde sex mål, det var skönt.

Och inget av förstakedjan!

– Ja det var lite snöpligt för dem, de skapade ju många heta lägen men hade lite otur. Men det var kul att några fick göra sina första mål, som Manne Håkansson, Andreas Axelsson och Adam Thelander, det var kul för dem.

Och så några ord med Boistränaren Ronny Helander, som har en del glädjande nyheter vad gäller skador. 

Vi börjar med att prata om att Blomberg fick spela back, hur gick tankarna där?

– När Simon fick sitt matchstraff så tänkte vi det att Blomberg vickat som back lite på träningarna, så vi sa att vi provar att låta honom spela där istället för att gå tungt på fem och han gjorde det med den äran tycker jag.

Han har ju egentligen egenskaperna för att spela back, eller hur?

– Ja han är väldigt spelintelligent, har bra blick och snabba förstapass. Det kan nästan vara enklare att bli inslängd abrupt än att få veta det dagen innan så man går och funderar på det. Och han köpte läget, tanken från början var kanske att spela på fem och att han skulle avlasta mer, men sedan rullade det på och det löste sig fint.

Han gjorde tre poäng med, vilken comeback!

– Ja det får man säga, mål och även två assist, och han har något i ribban med. Det var en bra premiär för honom att göra tre poäng med, en bra insats.

Om vi då snackar matcher, vad säger du om den?

– Vi visste Surahammar skulle spela mycket chippa ut och det är svårt för backarna att hantera studsande puckar med spelare som kommer emot en i full fart. Jag tycker ändå vi gör det bra fram till matchstraffet. Det enda var att vi försökte lägga in en chanspuck in i mitten när vi var på väg framåt, och det är det motståndarna vill, för då kan de bryta och spelvända på oss med tre forwards på fel sida och på väg framåt. Men vi är spelförande och storleken större. Men de får in en kvittering i ett långt powerplay och sedan tar de också ledningen tidigt i andra. Det var skönt att vi fick in en kvittering direkt och sedan fick vi ett långt powerplay och gör 3-2. Sedan inför sista var vi tydliga med att inte chansspela runt linjerna och i tredje stänger vi ner dem helt, de är aldrig nära att göra mål egentligen. Vi har både frilägen och stolpar. Trots att vi vunnit mycket så går vi ändå hårt och sätter bra press, så vi känns inte mätta och det är skönt att se som tränare.

Hur gör ni för att spelarna inte ska känna sig nöjda som du säger?

– Vi betonar det när vi snackar. Vi har fått en kanonstart, men slappnar vi av bara lite så är lagen så pass bra att de kan störa oss. Men vi har som sagt var gjort det bra, killarna blockar skott, vi vunnit skottblocken i alla sex matcher, då finns drivet i laget, och vi har bra driv på träningarna med, så jag är inte orolig för mättnadskänsla i gruppen, och det är skönt.

Vill du dela ut någon spelarkritik?

– Blomberg kom in med en härlig energi och levererade poäng. Sedan Joel Thulin som gör tre ass och jobbar bra precis, precis som hela den linan vill jag understryka. Sedan var det synd om ”Adde”(Andreas Axelsson) som gjorde ett och skulle gjort ett till om inte domaren blåst av trots att pucken låg lös. Sedan hade vi lite slarv i boxplay där vi släpper ett när vi kommer ner för djupt. Men det är stabilt rakt igenom, men det är några som driver laget idag.

Som tränare, hur skönt var det att förstakedjan inte behövde gå i bräschen?

– Visst är det skönt med bra bredd! Det är klart att förstakedjan spelat bra och haft bra utdelning, men jag tycker de andra gjort det bra med, med skillnaden att de inte haft samma flyt med utdelningen. Nu var det tvärtom, det var tio olika poänggörare och ingen poäng av förstalinan, det är tecken på en bra bredd och det är skönt det med.

Jag skulle vilja lyfta fram Joel Thulin, vilken passningsläggare!

– Ja de fick till väldigt bra passningsspel i powerplay och den femman kommer mer och mer. Generellt så ser det bättre och bättre ut när jag kollar matcherna, och ingen faller ur ramen. Det känns tryggt och kul.

Imorgon väntar en tidig seriefinal med Tranås på andra sidan, tankar inför den?

– Skitkul, hemmaplan en fredag! Jag, hoppas på mycket folk, vi har spelat många tajta och tuffa matcher mot Tranås genom åren, det ska verkligen bli skitkul att spela denna match.

Du som har koll på Tranås, vad måste man se upp med?

– Det kommer bli en match i hög fart, de är väldigt skridskostarka. Det handlar om att åka mycket skridskor och vara energiska och inte ge dem tid att bygga upp något. Får de tid att bygga upp sitt spel blir de svåra att tas med längre upp i banan.

De sätter väldigt hård och hög press, betydligt högre och hårdare än något lag ni mött skulle jag tro. Vad blir viktigt då?

– Att hantera pucken snabbt och att snabbt finnas i ytorna vi vill vara i. Ta matcherna mot Troja, de satte väldigt hög press, men är man snabb så kan man få fina spelvändningar och numerära överlägen då. Det är nästan lättare att få igång det spelet när man möter lag som har bra fart själva. Möter man lag som inte är lika snabba på en så kanske man inte passar lika snabbt och får det snabba spelet som vi vill ha. Jag tror på en underhållande match, det gäller att prestera som vi kan, då kommer Tranås få det jobbigt.

Till sist: Skadeläget?

– Johan Frick är tillbaka, han hade kanske kunnat spela igår med, men vi vill inte chansa under grundserien. Längre fram kanske man får spela med lite känning, men inte nu. Hugo Pettersson har fått en läkartid 30/10 då han får besked om han kan komma igång med träningen igen, och André Astley Rydberg har läkartid den 28/10 för besked när han kan gå på is igen.

Av: Krister Holm

Foto: Sofie Alexandra Kitteröd