Ronny inför Mjölby borta

Idag spelas omgång nio i den västra grundserien, vilket innebär att halva serien är spelad. Bois har just nu sju segrar på åtta matcher, och hoppas givetvis på att behålla sin serieledning genom att vinna också en åttonde via seger mot dagens motståndare, nykomlingen Mjölby. Och man gör det med en nygammal spelare i laget, igår så blev nämligen Simon Eriksson klar för en återkomst i klubben. Om detta och om dagens match kommenterar Bois tränare Ronny Helander i dagens intervju.

Vi börjar som vanligt med senaste matchen, där det blev seger mot Borlänge med 5-3. Din kommentar om matchen?

– Jag tycker vi gör en ok match. Vi har kanske inte riktigt den här frenesin i åkningen man önskar, men det finns såna matcher där man inte riktigt kommer upp. Sedan kanske vi bjuder på lite för mycket lägen i första, men det gör vi bättre i andra tycker jag. Sedan i tredje bjuder vi in dem med ett par onödiga utvisningar i anfallszonen, det är dumt att ge motståndarna läge att spela powerplay i slutet när det ska avgöras.

Ja apropå spel i numerärt underläge: De första fem matcherna släppte ni inte ett mål i boxplay, men sedan dess har ni svag stats där. Vad är skillnaden?

– Vi vet hur vi ska göra men vi gör det inte fullt ut. Sedan gör motståndarna det bra ibland med, det måste man ge dem, men vi får inte ”stämmet” i boxplay riktigt, vi har släppt in mycket mål de senaste matcherna. Vi har pratat om det, sedan kan man släppa mål då motståndarna gör det bra eller att det uppkommer situationer som är svåra att försvara sig emot, men andra borde vi kunna stoppa. Sedan är boxplay svårt att träna på, men vi har pratat mer om hur vi ska sätta press på motståndarna och så vidare.

Finns det spelare du vill lyfta fram från Borlängematchen?

– Jag tycker andralinen hade en jättebra match, de tar lite mer lägen och jobbade jättebra i båda riktningar och så fick Joel Thulin göra ett välförtjänt mål dessutom.

Jag upplevde att de verkligen jobbade hårt och framför allt var mer på plats framför mål där målen görs!

– Ja det kan jag hålla med om, och de har bra frenesi i allt de gör och jobbar hårt i båda riktningar. De hade många lägen och avslut, de är verkligen värda att lyftas fram.

Nu väntar Mjölby härnäst, en pigg nykomling!

– De har plockat sina poäng och har lite häng på en allettanplats. Det var länge sedan vi mötte Mjölby i seriespel.

Vad får men se upp med i deras spel?

– Det är som jag pratat om, vi lägger inte så mycket fokus på hur de spelar, spelar vi på en bra nivå så kommer de få se upp med oss istället. De försöker spela hockey och kan vi då gå hårt brukar vi vinna puck högt, så det är mer att vi ska göra en bra arbetsinsats, det gäller att göra det i samtliga matcher. Men kan vi komma upp i fart så kommer vi bli jobbiga att möta, vi har visat att vi är ett bra lag så här långt. Men vi kan inte gå ner sig särskilt mycket, för då blir det jämnt, så pass bra lag finns det i den här serien.

Sedan måste vi prata om ett härligt nytillskott i truppen. Igår så blev det klart att Simon Eriksson återvänder från allsvenska Nybro. Vad har du för tankar kring det?

– Det var kul! Calle har haft honom under radarn då han haft lite lite istid i Nybro. Det ska bli kul få hit honom, det är en duktig spelare som tillför laget ytterligare en dimension.

Vad tillför han som ni inte hade tidigare?

– Han är en fysisk spelare som gärna går på kropp, sedan kan jag inte säga att vi saknade det tidigare, men han kommer göra oss bättre i det spelet.

Han kommer väl bli en ledande spelare i det där du gärna predikar, att sätta en hög och hård press på motståndarna..?

– Ja han har bra fart på grejerna och räds inte gå in i närkamper, så där kommer han hjälpa. Sedan är han en duktig spelare generellt, han hade en stor roll i Nybro och vi känner till honom väl, det är en trygghet i att veta vad vi får. Det ska bli kul att få träffa Simon och få honom i spel direkt.

Vad innebär detta för förändringar i formationerna?

– Han kommer gå in med Lukas (Larsson) och (Anton) Blomberg som högerforward i tredjekedjan, sedan kommer Carl-Johan Gustavsson få gå ner i fjärde tillsammans med Herman (Lundin) och ”Adde” (Andreas Axelsson). Han kommer ansluta pang bom, jag fick reda på detta igår och kom då överens med Simon att vi börjar där och så får han känna glädje av att komma in och få spela. Han är inte främmande för hur vi spelar, utan han känner till mycket, så det kommer han lösa på ett bra sätt.

Han spelade senast i Mariestad under Appelgrens ledning, innebär det en stor omställning med de nya detaljerna i spelet tror du?

– Nej för vissa bitar i spelet är ingen stor skillnad, i försvarsspelet till exempel, sedan är det lite nytt i uppspelsfasen, men hockey spelas inte så olika, så det är jag inte orolig för. Idag ska han spela med frenesi och fart så kommer det att lösa sig.

Hur är skadeläget annars?

– Tobias Sandberg stannar hemma idag med, så Isac kommer stå, i övrigt är alla friska och krya.

Jag hörde att Andre Astley Rydberg fick positivt besked att gå på is igen efter sin hälseneskada!

– Ja han ska få känna på det på måndag, sedan är han i uppbyggnadsfasen ännu så han är inte i full träning, men han får ta på sig skridskor igen i alla fall, så det är ett steg i rätt riktning och jag vet att han längtat efter att få ta på sig skridskorna igen.

Av Krister Holm