Förlust på straffar i Vallentuna

Enköping lyckas bärga säsongens första poäng på bortais men förlorar tyvärr den viktiga matchen mot Vallentuna på straffar. Istället för minskat avstånd till Allettanplatserna så ökade avståndet i och med 4-3-förlusten.

Se matchens höjdpunkter >>

Vallentuna inleder den första perioden med stor press mot ESK-försvaret de inledande minuterna.

Det blir också utdelning i form av en utvisning på ESK:s Vilmer Holm, men hemmalaget får ingen ordning alls på sitt powerplay. Istället är det ESK som vaskar fram två frilägen under det numerära underläget, där först Edvin Wiklund och sedan Viktor Mattsson missar varsina fina målchanser.

Bara ett par minuter efter ESK blivit fulltaliga kan Vallentuna ta ledningen sedan ESK-backarna slarvat med pucken offensiv blålinje och i det följande anfallet sitter 1-0.

Hostar upp sig efter powerbreak

Efter powerbreak hostar ESK upp sig och etablerar stundtals lite tryck i anfallszonen. Tyvärr hamnar många skott antingen utanför mål eller på försvarande benskydd.

Robin Nilsson, Tobias Smids och Adam Wagner har alla tre riktigt fina målchanser innan 1-1-pucklen sitter med 12:31 på tavlan. Och det är ett riktigt slumpmål, där Daniel Andersson skickar in pucken på måfå från sarghörnet varpå den styrs via en Vallentunaskridsko in i mål.

Trots några riktigt vassa Vallentunachanser i slutet av perioden så slutar första perioden 1-1.

ESK får en kalldusch i starten av den andra perioden. Efter en svag rensning i egen zon kan Vallentuna ta ledningen med 2-1 efter bara 24 sekunder.

ESK:s kvittering kommer dock efter en stark avslutning av mittenperioden. Tobias Smids förvaltar ett bra skottläge på bästa sätt och pucken går via ribban och in.

Svag start även i tredje

Även den tredje perioden inleds på sämsta sätt för ESK. Den här gången tar det 1,20 innan Vallentuna återtar ledningen genom att göra 3-2 i en spelvändning.

Bara någon minut senare kommer en fin chans att kvittera då Maximilian Popovic får ett rent friläge, men han missar dragningen.

Precis som i den första perioden, så kan ESK komma starkast ut efter powerbreak, En rejäl forcering framåt resulterar till sist genom att Adam Wagner hittar hela vägen in i nätmaskorna med ett skott från blålinjen där lagkamraterna förtjänstfullt skymmer sikten för målvakten.

Med ESK-historiken som bakgrund är det lätta att förstå hur skönt den kvitteringen satt med bara 5,46 kvar av tredje perioden.

Bara dryga minuten senare är ESK ytterst nära ett ledningsmål, men August Sandell missar det fina friläget han åkt sig till.

Med tre minuter kvar för Viktor Andersson göra en jätteräddning på en farlig Vallentunachans. Viktor gjorde förövrigt återigen en mycket bra match för sin nya klubb.

Vallentuna får en sista chans att avgöra då man med 42 sekunder kvar missar en jättechans men i samma situation får ett powerplay.

Första bortapoängen bärgad

Den ena farliga chansen Vallentuna kan skapa i slutsekunderna räddar Viktor Andersson dock säkert och det slutar 3-3 efter tre perioder. ESK:s första poäng på bortais därmed bärgad.

I övertidsspelet är det Vallentuna som inleder bäst och skapar några halvchanser framåt innan ESK tar taktpinnen och gör sina halvchanser.

Farligaste målchansen får Vallentuna med drygt 1,5 minut kvar, men den tar räddar Viktor Andersson snyggt.

Sista minuten inleds med att ESK äger pucken och när Tobis Smids blir snyggt frispelad mitt inne i slottet var det Vallentunamålvakten August Hedlunds tur att visa sin klass är han kommer upp stort och räddar.

”Agge” nära sätta sin straff

Övertiden blir mållös och avgörandet får ske på straffar.

August Sandell inleder för ESK och sätter skottet i stolpen, varpå pucken studsar i bakbenet på August Hedlund och tillbaka i stolpen! Kan man komma närmare mål än så?!

Viktor Andersson och August Hedlund radar sedan upp räddningarna efter varandra, och först på tionde straffen kommer avgörandet.

Hemmalagets Mattias Valta fintar bort Viktor Andersson och lägger in pucken i mål.

Två poäng till Vallentuna och bara en till ESK gör att chanserna att nå Allettan minskade radikalt för ESK, som vid seger hade ökat sina chanser markant. Dock så återstår ännu nio matcher, mer än halva serien, så ingenting är ännu avgjort.

Ett viktigt trendbrott var dock att ta poäng på bortais.

Vallentuna – ESK  4-3 eft. straffar (1-1, 1-1, 1-1, 0-0, 1-0)

Skott: 37-30 (14-9, 11-6, 7-11, 4-4, 1-0)

ESK:s mål: Daniel Andersson, Tobias Smids och Adam Wagner

Publik: 252 personer