Halvtidsavstämning med sportchefen!

Med halva serien spelad leder Mariestad den västra ettan och är det lag i hela hockeyettan som lyckats allra bäst så här långt. Men vad säger sportchefen Carl Johansson om inledningen? Vad ser han för potential i laget? Vad tycker han om nyförvärven? Och finns det förutsättningar för ytterligare spelare in? Detta och mycket mer får han svara på i denna matiga halvtidsintervju. 

Vad hade du för förväntningar på lagets grundserie inför första nedsläpp?

– Jag tycker det fallit ut väl mot det förväntningar jag hade. Vi spelar en offensiv och rolig hockey, vi gör mycket mål, så det har fallit ut väl. Sedan finns det mer att utveckla, men det var också enligt förväntningarna.

Vad tycker du har funkat bra, och vad behöver utvecklas?

– Det är som allting i ett tidigt skede. Det är en process med powerplay, boxplay, anfallspel, försvarsspel, allt kan utvecklas och bli bättre. Men vi befinner oss i en bra fas med tanke på hur tidigt på säsongen vi befinner oss nu.

Du tog in Simon Eriksson förra veckan, hur gick tankarna där? Vad vill du få in?

– Egentligen när Simon namn dök upp på näthinnan så kände jag att en sådan typ av spelare mår alla topplag bra av att ha i sitt lag. Han har skaffat sig bra erfarenhet av att spela upp ett lag, han är en stor och stark spelare, och visade redan från början vad han kommer betyda med sitt spel framför mål och i att vinna sargdueller. Det var kul att det gick att lösa och ett stort tack till alla som hjälpte till med det.

Vi vet att klubben redovisade ett stort underskott förra räkenskapsåret, hur påverkar det ditt arbete nu under säsongen?

– Jag jobbar utifrån en budget för a-lagsverksamheten, det är den jag har att jobba med. Jag är nöjd över att vi har en så uppstyrd och strukturerad klubb, så det är inga konstigheter att följa den.

Så finns det förutsättningar för att förstärka med en back under säsongen, jag vet att du pratat om det tidigare…?

– Det kan man aldrig veta, det är en prognos vi jobbar med. VI får se helt enkelt, men skulle det vara så får man se över möjligheterna.

Det finns lite pengar kvar?

– Så är det, samtidigt behöver vi vara försiktiga med kostnader, jag kan inte spendera bara för jag har pengar kvar, men visst ska pengarna som är insamlade och så spenderas på det de är avsedda för.

Är poängspelaren öronmärkt för spelare?

– Ja den är för supporterspelaren, den är för Jesper. Sedan är det svårt att veta vad utfallet blir på den.

Jesper Broeng får väldigt lite speltid i Kalmar, skulle han kunna bli aktuell?

– Jag stänger inga dörrar för någon egentligen, men jag är ganska fast med att jag inte jobbar med lån ut eller in, att jobba med kortsiktiga lösningar, och jag lånar inte ut spelare heller. Sedan är inget gjutet i sten, men jag försöker jobba så och hålla fast vid det.

Vad ser du för potential i laget?

– Jag ser hög potential. Vi har en spännande offensiv och en homogen backsida och starka målvakter. Och dessutom en skicklig stab runt laget med Ronny och Isgren, Pontus vår materialare och ett medical team med Nyberg, Per-Håkan och Rolle. Vi har en stark grupp med potential att gå hela vägen som jag ser det. Det handlar bara om att ha kul på vägen, att utvecklas hela tiden och att jobba för att nå vår fulla potential, då finns det inga gränser för hur långt vi kan gå.

Finns det högre potential i årets trupp än den som avslutade förra?

– Ja det finns det!

Vilka lag ser du som de stora hoten mot att gå riktigt långt?

– Det är ganska många: Väsby, Hudiksvall, Boden, Karlskrona och Kristianstad och det finns säkert fler som jag glömt, men det är väl de största favoriterna.

Vad gör att ni ändå kommer kunna slå dem?

– Vi har visat att vi bara blivit bättre och bättre under säsongernas gång, och vi ligger redan på en hög nivå och kan vi utvecklas lika bra som vi gjort tidigare så borde vi vara med och slåss om att få spela den avgöranden matchen på slutet av säsongen.

Du hade inför säsongen fått in fem nyförvärv, jag tänkte du ska få tycka till om deras insatser så här långt. Om vi börjar bakifrån med Tobias Sandberg, tycker du han levt upp till de höga förväntningarna?

– Ja han har kommit in och visat vilken otroligt hög nivå han har, vi har ett fantastiskt målvaktspar i han och Isac Ohlsson.

Vi fortsätter med backen Andreas Thelander…

– Jag tycker vi fått ut det vi trodde vi skulle få. Han är puckskicklig, lugn, han är stor och kan spela det fysiska spelet med, han har ett bra förstapass, är väldigt kreativ på isen. Det har inte resulterat i så mycket poäng ännu, men det kommer komma om han fortsätter som han gör.

Vi fortsätter med centern Johannes Jämsén…

– En skicklig center som inte fått ut så mycket poäng som han hoppats på ännu, men vi känner ingen stress över det, Det viktiga är att han fortsätter skapa så mycket lägen som han gör, då kommer målen komma, jag ser ljusglimtar där som är trevliga för framtiden.

Han är även en riktigt vass tekare!

– Han är otroligt teknisk och däri ingår tekningar, han är skicklig på små situationer och där är tekningar en del.

Vi fortsätter med forwards och Joel Thulin…

– Han har tuggat igång bra det senaste. Han slår fina passningar, jobbar hårt, är fysisk, och kommer bara stegra mer och mer ju längre säsongen går.

Han har den goda egenskapen med att han inte är rädd för att ta strid framför mål, det är många mål som blivit till tack vare att han stått i ansiktet på målvakten…!

– Han är otroligt laglojal, går in med huvudet före i situationerna om det behövs, jag är riktigt imponerad av hans inledning.

Då har vi bara Vincent Reimer kvar!

– En kille som borde fått göra fler mål med tanke på så mycket chanser han skapat. Men det har lossnat på slutet och jag måste säga att han levt upp till mina rätt höga förväntningar jag hade på honom, han kommer göra mål i viktiga matcher, och han jobbar hårt och det är på väg att lossna för honom nu.

Är allettanplatsen klar nu?

– Nej inte förrän det är klart. Vi behöver vinna några matcher till och vi får inte slå oss till ro, vi behöver vinna matcher, vi vill spela bra och då kommer vi vinna. Men vi håller oss till en match i taget, vi ska utvecklas under seriens gång, det är målet med serien. Gör vi det så kommer vi även komma till allettan.

Hur viktigt är det att vinna grundserien?

– Inte jätteviktigt, helt ärligt kommer man inte ihåg det i februari, men visst går vi för det. Det är överlag få förunnat att få vinna en serie, så visst ska i sträva efter det och försöka få glädjen över att uppleva det, men vårt mål ligger längre fram under säsongen, och att vi ska vara så bra som möjligt när den sista matchen spelas.