Sebastian Kaijser (Sundsvall) och Martin Pärna (Vimmerby) – vinnare på onsdagen liksom Skövde IK som sänkte Mariestad i derbyt i slutminuten. FOTO: LARS SUNDIN, SOFIE ALEXANDRA KITTERØD, MEIJER MEDIA

Resultat 22 november * Skövde avgjorde derbyfesten i sista minuten * Sundsvall mot Allettan efter hattrick * Vimmerbys kross

Höstens svettigaste kväll är över.

Onsdagen bjöd på 16 matcher i Sveriges största hockeyliga.

Så här gick det i Hockeyettan 22 november.

STÖTTA DIN KLUBB  * 500 kr till ditt lag för varje årsabonnemang

 

Här är lite små notiser från denna häftiga onsdag och vi hoppas ni har förståelse och överseende med att vi fokuserar på de stora matcherna och dramatiken runt Allettan-strecken.

MÅLKLIPP – SE HÖJDPUNKTERNA HÄR!

NORRA:

* Kiruna IF, som hade en fin helg med två segrar, kunde inte följa upp det i det svåra bortamötet mot Piteå.

Piteå vände matchen i andra perioden och Joel Kant, 19, lånet från SHL-klubben Luleå, gjorde mål igen. Det gjorde också Linus Hedman, som nu är uppe i nio strutar i höst. 

Kiruna får nu nog sikta in sig på att fajtas med Strömsbro (två matcher mindre just nu) om sista platsen till Allettan…

* …för Sundsvall tog en tung trea i topp fem-jakten via klara 5–1 hemma mot Clemensnäs efter bland annat tre mål och en assist av Sebastian Kaijser. 

– Det var en laginsats som speglar utdelningen. Jag tycker vi tar tag i pucken och gör det vi ska, säger tremålsskytten till Sundsvalls Tidning.

TV: Se Sundsvalls klapp-klapp-mål här!

* Milstolpe i HIVE Arena: Bodens forward Christian Nyman, 32, sköt 2–0 mot Kalix och är därmed uppe i 300 poäng i seriespelet. Det slutade med en jättekross till slut: 9–2 till Boden!

Joel Wahlgren satte tre puckar i nät. Brorsan Max, däremot, är skadad och spelar inget mer i grundserien.

Isak Pantzare, spetsbacken som blev skadad redan i andra omgången, gjorde nu sin andra match efter comebacken och visade att han blir en stor tillgång för Boden och svarade för ett mål och en assist. 

– Det har varit tungt. Jag har inte varit skadad på jättelänge och det är ångest att gå hemma. Tur att det inte tog så lång tid jämfört med vad det kunde ha varit, säger han till NSD. 

Joel Wahlgren gjorde tre mål för Boden. FOTO: OLIVER ÅSTRÖM

ÖSTRA:

* Avgjort runt strecket här? Nja, kanske ändå inte. Linden, enda laget som jagar topp fem på allvar bakifrån, svarade för en urstark vändning mot Vallentuna: 3–3 av Cristopher Norlin med 26 sekunder kvar och sedan blev Jesper Andersson matchvinnare i overtime. Eskilstuna-laget har nu åtta poäng upp till Visby Roma och tio till just Vallentuna. Tufft läge, ja – men inte helt dödat spänning här ändå. 

TV: Kolla in Linden-lånets show här!

* Vi noterar också att ett skadedrabbat Nyköping pressade Brödernas/Väsby stenhårt i Renew Arena. Ja, gästerna hade 3–2 med sig in slutfasen, men hemmalaget tog ut Linus Ryttar och Joni Nikko prickade in 3–3 med blott 32 sekunder kvar. Christian Hägg avgjorde sedan för Brödernas i sudden. 

* Hampus Larsson! Hanvikens centerfynd gör en grym höst. Mot Huddinge (seger 6–3) prickade 20-åringen in sitt nionde mål för säsongen. 

 * Jumbofinalen Enköping-Segeltorp, då? 2–1 till ”Torpet” efter ett riktigt vackert 2–0-mål av Oliver Dahlin.

BILDEXTRA: ESK-Segeltorp – klicka här!

Hampus Larsson, fynd i Hanviken. FOTO: ERIK KRUSE

VÄSTRA:

* Omgångens hetaste match spelades i Mariehus Arena: rivalderbyt BoIS-Skövde IK. Och det blev sannerligen högdramatisk och svängigt inför fina publiksiffran 2195.

Stor matchvinnare: SIK:s nye back Karl Jonsson, som avgjorde rivalderbyt när han sköt 5–4 till gästerna när klockan stod på 59.05. Snacka om hjälte.

– Det är en speciell känsla. Det är nästan magiskt, säger segerskytten till SLA. 

Jonsson berättar om avgörandet. 

– Jag fick en bra passning av Tommy Lee och smet ner lite från min backposition och försökte få in ett bra skott, och den gick in. Det var en lättnad. Vi har krigat på i en match som böljat fram och tillbaka med lägen åt båda håll.

BILDEXTRA: Se Skövdes sköna jubel här!

*  Tranås, upphaussade efter sju raka vinster, gick snabbt fram till 2–0 mot Lindlöven – men kom sedan ned på jorden med en duns. ”Löven” gjorde 3–0 i andra perioden i Stiga Arena (två av målen av Isak Jonsson, som nu är uppe i nio fullträffar) och jodå, mycket tyder på att det blir Allettan-spel i Lindesberg efter jul.

* Kampen om femteplatsen ser nu istället ut att bli en duell mellan Forshaga och Dalen, som möttes på onsdagen och där alla tre poängen stannade i Värmland (4–3). Erik Bäcklin matchvinnare för FIF med sitt fösta mål för säsongen i början på tredje perioden. Och nu skiljer det bara två poäng mellan Forshaga och Dalen med fem fajter kvar. Spännande!

Karl Jonsson jublar efter sitt avgörande mål… FOTO: SOFIE ALEXANDRA KITTERØD

…och här får ni mer SIK-glädje efter derbysegern.  FOTO: SOFIE ALEXANDRA KITTERØD

SÖDRA:

* Viktig men inte oväntad seger för Troja-Ljungby, som går en fajt mot KRIF för att bli femma, mot jumbon Tyringe: 55–27 i skott, 7–3 i mål. 

Kaptenen Carl-Johan Sjögren var ändå inte helt nöjd.

– Klart det är bra att vi gör mål och allt sånt där men det viktigaste är tre poäng. Ska man vara hård är det seriens sämsta lag vi möter. Vi gör det bra, men att vi gör sju mål är egentligen skitsamma. Jag tycker vi sätter “Jeppe” (Jesper Eliasson) i en pissig sits och är nonchalanta när vi försöker jaga framåt i för många lägen. Det är inte schysst mot gruppen att låta Jeppe släppa tre, säger han till Smålänningen.

Troja (19 poäng) passerade nu KRIF (18), men har en match mer spelad.

LÄS MER: Hyllningen till lånet:  ”Skjuter som Ovechkin”

* Kross och storseger också för Vimmerby: 8–0 (!) mot Mörrum. Veteranen Jakob Karlsson satte två puckar i nät och det gjorde också nyförvärvet Martin Pärna, som nu är uppe i 13 poäng på lika många matcher. 

Noterbart: Vimmerby fick fyra power play – och gjorde mål på samtliga.

– Vi gör en solid insats över 60 minuter. Sedan tycker jag inte att 8–0 speglar hur det såg ut på isen. Mörrum hade sina chanser, men Scott Hector spikade igen trots att vi fick 23 skott emot oss. Samtidigt gör vi åtta mål på 39 skott och det är bra effektivitet, säger tränaren Hampus Sylvegård till Vimmerby Tidning. 

Scott Hector, 26, har fått ett sent genombrott och växt ut till en jätte i höst och höll nollan. 

Carl-Johan Sjögren, Troja. FOTO: LEIF HELLERIN

* Matchfakta & lineup – klicka här!

RESULTAT HOCKEYETTAN 22 NOVEMBER:

HOCKEYETTAN NORRA: 

Piteå-Kiruna 3–1 – SE HÖJDPUNKTERNA HÄR!

Boden-Kalix 9–2 – SE HÖJDPUNKTERNA HÄR!

Sundsvall-Clemensnäs 6–1 SE HÖJDPUNKTERNA HÄR!

* Tabell norra serien – klicka här!

LÄS MER: 15 frågor till Piteås Petter Mäkitalo

HOCKEYETTAN ÖSTRA: 

Brödernas/Väsby-Nyköping 4–3 (förlängning)SE HÖJDPUNKTERNA HÄR!

Vallentuna-Linden 3–4 (förlängning)SE HÖJDPUNKTERNA HÄR!

Enköping-Segeltorp 1–2SE HÖJDPUNKTERNA HÄR!

Hanviken-Huddinge 6–3 – SE HÖJDPUNKTERNA HÄR!

* Tabell östra serien – klicka här!

LÄS MER: 15 frågor till Vallentunas Marcus Andersson

HOCKEYETTAN VÄSTRA: 

Borlänge-Mjölby 6–3 – SE HÖJDPUNKTERNA HÄR!

Mariestad-Skövde 3–4 – SE HÖJDPUNKTERNA HÄR!

Tranås-Lindlöven 4–6 – SE HÖJDPUNKTERNA HÄR!

Forshaga-Dalen 4–3 – SE HÖJDPUNKTERNA HÄR!

Surahammar-Falu 5–0 – SE HÖJDPUNKTERNA HÄR!

* Tabell västra serien – klicka här!

LÄS MER: 15 frågor till Mariestads Lucas Larsson

HOCKEYETTAN SÖDRA: 

Halmstad-Karlskrona 1–3 – SE HÖJDPUNKTERNA HÄR!

Alvesta-Borås 5–3 – SE HÖJDPUNKTERNA HÄR!

Tyringe-Troja-Ljungby 3–7 – SE HÖJDPUNKTERNA HÄR!

Vimmerby-Mörrum 8–0 – SE HÖJDPUNKTERNA HÄR!

* Tabell södra serien – klicka här!

LÄS MER: Hyllningen: ”Han för bra för den här ligan”

***

Problem med sändningen eller övriga frågor?

Mejla: [email protected]

* Den här säsongen sänder också Bonnier News, Gota Media och NTM  hela grundseriespelet via deras lokalsajter. LÄS MER HÄR!

Veckans Lag # 46 i Hockeyettan – här är expertens val * ”Plötsligt slog det gnistor om KRIF” * Kommentarer om alla spelare * ”Målet en ren delikatess”