Krönikan: ”Förspel” inför Allettan

En match hemma mot Örnsköldsvik på lördag och två matcher borta (mot Kalix och Kiruna) nästa helg. Det är vad som återstår av spelprogrammet i grundserien för Hudik Hockey.

Bildtext: Christoffer Jansson ligger på andra plats i norra hockeyettans poängtabell. Foto: Flywood Studio

Efter Bodens starka insats i Holmen Center senast är det nu norrbottningarna som sitter i förarsätet. Det skiljer två poäng mellan Boden (35) och Hudik (33) så det är verkligen inte klart än när det gäller kampen om seriesegern eller placeringarna där bakom. Lägg därtill att Piteå, nu med 32 poäng på tredje plats, också är direkt inblandat i dramat – om man nu kan kalla det ett drama med tanke på placeringarnas betydelse när platserna i Allettan redan är bokade.

Men ingen ska förledas tro att Boden eller Hudik frivilligt kommer att vika ner sig så här i grundseriens slutskede. Här spelas det för att vinna serien och för att skicka en tydlig signal till de kommande motståndarna i Allettan. Just nu tyder väl det mesta på att Boden kommer att befästa sin position, men håll med om att det faktiskt kittlar lite att Sundsvall – nu på fjärde plats med 30 poäng – ska avsluta grundserien med hemmamatcher mot både Piteå och Boden. Två matcher som mycket väl kan bli helt avgörande för tabelltoppen.

Så här ser programmet ut för lagen i toppen:

Boden: Clemensnäs (h), Sundsvall (b), Örnsköldsvik (b).
Hudiksvall: Örnsköldsvik (h), Kalix (b), Kiruna (b).
Piteå: Vännäs (h), Örnsköldsvik (b), Sundsvall (b).
Sundsvall: Strömsbro (b), Boden (h), Piteå (h).

Och därefter talar mycket för att det blir Strömsbro som följer med till Allettan.

Håll med om att Boden ändå sitter i förarsätet, men det blir en härlig fight ända fram till slutsignalen den 10:e december.

För HHC är förutsättningarna solklara. Det handlar om att lägga besvikelsen över den något tveksamma insatsen mot Boden åt sidan och till att börja med ge sin trogna – och nu också ”ljudliga” – hemmapublik en julklapp i förtid. Tre poäng mot Ö-vik är ett måste.

Nu till något helt annat. Med statistik kan man kanske bevisa mycket – eller ingenting…?

Kanske är norra hockeyettans poängliga symptomatisk för Bodens styrka som lag. Bland de sju första just nu är bara tre klubbar representerade. Det är Piteå, Hudiksvall och Sundsvall och där Bodens främste poängspelare så här långt är Jesper Ylivainio på 8:e plats med 17 poäng (3+14).

I topp hittar vi förre HHC-bekantingen Linus Hedman med 24 poäng (10+14) före Hudiks Christoffer Jansson på 22 (8+14). Därefter följer Carl Holmner Härgestam, Piteå 20 (9+11), Sebastian Kaijser, Sundsvall 20 (8+12), Johan Lindholm, Sundsvall 18 (3+15), Jesper Wiberg, Hudik 17 (10+7), Adam Byström Johansson, Hudik 17 (9+8), Jesper Ylivainio 17 (3+14) och William Eckmyhl, Hudik 17 (3+14).

Och på tal om statistik så känns det förvånande att topplagen Boden och Hudik faktiskt tillhör de tre sista i ”fair play-tabellen”. Boden har faktiskt dragit på sig flest tvåminutersutvisningar av alla i serien – och därefter kommer Kiruna och Hudik! Det känns ju verkligen som att det skulle vara tvärtom, att de bästa lagen också borde dra på sig minst antal utvisningar eftersom de oftast för spelet i sina matcher.

Om man går in och tittar match för match, så är det utan tvekan rätt tydligt att Boden (76 tvåminutersstraff) och Hudik (64) har straffats extra hårt på bortaplan. Hudik har bara i en (!) av sju bortamatcher haft färre utvisningar än hemmalaget. För Bodens del handlar det om två av åtta matcher där Boden haft färre utvisningar än hemmalaget. Det kanske känns lite konspiratoriskt om man tror att domarna kan ha lägre acceptans för topplagen när de spelar på bortaplan och att de medvetet eller omedvetet straffar topplagen och ger större frihet åt laget som är ”underdog”. Speciellt då när dessa har hemmaplan. Tolka det som ni vill. Jag pekar bara på det som statistiken visar. Där finns definitivt ett mönster som känns konstigt.

Och så var det med det – nu siktar vi istället på den häftiga serieavslutningen och tar den som en ”förövning” till det som sedan kommer i Allettan där de fem främsta i norrserien får sällskap av de fem nordligaste lagen från östra och västra serierna.

Skribent: Lars Gösta Larsson