Stor portion vilja bakom derbyseger

Brödernas/Väsby fick jobba hårt för målen och för segern i derbyt hemma mot Vallentuna. Två individuella misstag gav ett underläge och trots stort övertag i spelet och i antalet skapade chanser så dröjde det till fyra minuter före full tid innan kvitteringen till 2-2 sköts in. I straffläggningen stängde Linus Ryttar igen målvaktsbutiken och där sedan Calle Åsell sköt in segerpucken.

– Lite annorlunda förutsättningar för båda lagen eftersom matchen blev framflyttad 90 minuter. I första perioden släpper vi till lägen som vi inte ska ge Vallentuna. De utnyttjar våra misstag och gör 0-1 och 1-2. 1-1 är ett fint hockeymål med bra driv mot kassen. Andra och tredje perioden handlar mycket om vår oförmåga att göra mål. Vi skapar mycket och ger inte Vallentuna något att jobba med. En rättvis kvittering av kapten Rotbakken med mindre än fem minuter kvar. I straffläggningen klev Ryttar och Calle fram och avgjorde. Vi ska hitta ett sätt att bli effektivare i offensiv zon. Penalty kill var väldigt bra idag men vi måste bli bättre i numerärt överläge, säger tränare Markus Odén.

Efter en lång väntan, där matchen blev försenad i en och en halv timme på grund av att ett plexiglas gått sönder, så gick det kvickt värre när Vallentuna tog ledningen i matchen. Redan i den andra minuten slarvades det i egen zon och Vallentuna fick sig därefter en enkel väg till ledningen matchen.

Brödernas/Väsby svarade på baklängesmålet med att hålla en bra energi i spelet och försökte trycka ner Vallentuna som ändå försvarade sig bra.

Men i den åttonde minuten bröt Fredrik Forsberg mönstret genom en stark och snabb uppåkning. Pucken spelades sedan vidare ut till Joni Nikko medan Forsberg fortsatte åkningen mot målet. Pucken spelades dit och Forsberg fick klubban på pucken men målvakten räddade avslutet. Pucken ramlade dock rakt ut mot en påfyllande Nicklas Nousiainen som istället smällde in returen till 1-1.

Den glädjen varade inte speciellt länge då ännu ett svagt försvarsagerande från Brödernas/Väsby gav Vallentuna ett lika enkelt mål som när de tog ledningen i matchen.

Under mittakten tryckte Brödernas/Väsby ännu hårdare på gasen och gav verkligen viljan ett ansikte. Men trots goda ansträngningar och många kastade puckar mot mål så ville inte pucken hitta in bakom en storspelandes August Hedlund i Vallentunas mål.

Spelbilden var föga annorlunda i den sista perioden. Brödernas/Väsby jagade, jagade och jagade men ett igelkottsförsvarande Vallentuna och med en glödhet sista målvaktsutpost gjorde det väldigt svårt att omsätta trycket i offensiv zon.

Men trägen vann till slut. Ett långt anfall hamnade med mindre än fem minuter kvar av matchen till en helt friståendes Linus Rotbakken. Sedan lät han sitt goda prickskytte tala för sig när han skickade in kvitteringen till 2-2 högt upp i taket bakom en till slut chanslös målvakt.

Brödernas/Väsby gick sedan hårt för ett avgörande under ordinarie tid vilket dock höll på att straffa sig. Det då Vallentuna med inte många sekunder kvar av matchen stormade fram i en kontring och där endast en vass räddning av Linus Ryttar förhindrade ett sent avgörande från gästernas sida.

Därefter passerade en mållös övertid innan straffläggningen tog vid. Där fick vi se två inledande mål i kvällens två första straffar varav en kom från debutanten Jeremias Lindewall som läckert trädde upp pucken i krysset.

Därefter följde elva målvaktsräddningar innan så Calle Åsell skickade upp pucken i nättaket vilket så glädjande gav bonuspoängen till Brödernas/Väsby.

Sammanfattningsvis så är det svårt att säga att hemmasegern inte var rättmätig, men oj så laget fick slita för den. Trots att spelet inte riktigt kuggade i så jobbade spelarna verkligen hårt och gav sitt yttersta för att vinna detta derby.

Vilken härlig debut det blev för Jeremias Lindewall. Trots endast en träning med laget så klev han in och tog för sig som han inte gjort annat. Var verkligen pigg och initiativrik och var den som bröt flest mönster på isen. Får av mig utnämningen som kvällens bästa och tar därmed hem tre grisar från insatsen.

Två grisar tilldelas Calle Åsell som får personifiera den obändiga vilja som laget visade upp ute på isen. Stred tappert och offrade sig hänsynslöst vilket gav resultat när han först låg bakom den sena kvitteringen och sedan även avgjorde tillställningen med sitt härliga straffmål.

Sista grisen ges till Linus Rotbakken som var som en general ute på isen och domderade styrkorna vilket till slut gav den så hett efterlängtade utjämningen i matchen.

I övrigt så var det ett hårt kollektiv slit bakom vändningen och där lite extra plus ges till målvakt Linus Ryttar som klev fram i slutet som en matchvinnare.