Inför Skövde IK – Visby/Roma HK

Allettan står för dörren och eftr seriesegern i Hockeyettan Västra torde SIK gå in i nästa fas av säsongen med gott självförtroende. En knallhård serie väntar med idel tuffa matcher. Först ut är premiären och Visby/Roma står för motståndet nu på torsdag den 28/12. Vi har tagit ett snack med Staffan Lundh som summerar grundserien och även blickar mot det som nu stundar.

Första seriesegern för Skövde IK´s del sedan säsongen 2001/2002. Måste kännas bra?

-Ja självklart så känns det bra. Det är lätt i efterhand att säga att det inget betyder bara för att 5 lag går till allettan. Men man går ju in till varje match för att vinna den vilket jag förutsätter de flesta lag gör så det visar vi klarat av det bäst. Att det dessutom tagit dryga 20 år visar väl även det svårigheten i det.

Nu är det dock historia vilket vi ska vara stolta över, men vi kan inte leva på det de närmsta månaderna.

På den tiden spelade t.ex. vår Klubb och Sportchef Anders Lundström…så det är ett tag sedan…

-Ja och några av spelarna nu var inte ens födda medan andra sprang omkring med blöjor så det var väl dags.

Vad är det ni har gjort så bra som gör att ni tog hem serien tycker du?

Vi har en bra grund i spelet som gör att vi kan stå på. Men i slutändan är det spelarna ute på isen som gjort ett jättejobb.

Special teams har varit väldigt bra totalt sett. Vad skulle du säga är nycklarna till att dessa fungerat så väl?

1. Scouting av motståndare för att förbereda killarna hur det förmodligen kommer att se ut. Sen ser det väl något olika där det i Powerplay handlar om att ge tips, svagheter/ytor hos motståndare att utnyttja och sen släppa över till spelarna att ta ansvar hur de vill utföra det. I Penaltykill handlar det något mer om att följa regler och struktur för att ta bort motståndares vapen och att alla ska veta vad som görs.

2. Träning innan och utförande i match.

3. Beroende på hur det fungerar analys efter.

Statistik kan ibland vara roligt att kika på även om det inte säger allt, men vi har gjort en hel del mål och släppt in få. 73 gjorda framåt och 35 insläppta över 18 omgångar får ses som mer än godkänt?

-Det är ju något man strävar efter så nu gäller det att hålla i den goda statistiken men visst kommer det bli tuffare nu.

Målvaktsspelet har även det varit väldigt bra och stabilt. Båda våra målvakter ligger under 2 mål GAA och har delat nästan broderligt på speltiden. Vad säger du om målvaktsspelet under grundserien? Det är såklart ett samspel mellan försvars och målvaktsspel som gör helheten?

-Målvakterna har gjort det väldigt bra och vi känner oss trygga med dom oavsett vem som står och det är en skön känsla när vi kliver in till matcherna. Detta blir än viktigare i Allettan. Det krävs nästan att målvakten snor en och annan match i dessa jämna matcher. Men självklart så hänger allt ihop så försvarsspel som hjälper målvakterna till enklare räddningar är jätteviktigt.

Då går vi vidare till det som stundar, Allettan Södra. Har du/ni gjort något annorlunda i förberedelserna inför denna Alletta jämfört med förra säsongen?

-I grund och botten så har vi inte ändrat något men vi har varit noggrannare under hela höstsäsongen med feedbackvideo efter varje match. I efterhand så kanske vi (eller jag som tränare) släppte på en del detaljer som vi varit mer noggranna på i år.

Vi inleder Allettan på hemmais mot Visby/Roma torsdagen den 28/12. Särskilt fokus inför hemmapremiären?

-Mycket handlar om att komma snabbt in i matchsituationer och tempo men det är ju lika för båda lag. Så kampsituationerna blir viktiga att vinna. I övrigt kollar vi som vanligt upp motståndare och vad vi kan förvänta oss.

Truppstatus nu med en tids speluppehåll. Backsidan var skadeskjuten under slutet av grundserien med endast fyra ordinarie på is. Vad är status där nu?
Gällande forwards, så närmar sig kanske Oscar Johnsson comeback? Hur är det med Elias Andersson?

-Alla backar är nu friska och tillgängliga. På forwardssidan så är Elias borta några veckor till och Oscar jobbar på men har nog en bit kvar.

Och i mål hittar vi en av två målvakter? 😊

-Vi vill ha igång båda efter juluppehållet så förmodligen blir det en match var innan nyår.

Då önskar jag all lycka till i Allettanpremiären!

-Tusen tack!