ÄNTLIGEN dags för allettanpremiär!

Imorgon är det ÄNTLIGEN dags för allettanpremiär. Efter tre veckors pina utan matcher så ska Bois äntligen få spela matcher igen. Krif är motståndare i allettanpremiären, ett defensivstarkt lag som kommer göra det jobbigt för Bois att göra mål. Men Bois tränare Ronny Helander har sin gameplan klar för att få bästa möjliga start på allettan. 

Imorgon är det dags för allettanpremiär! Vad går du in med för förväntningar till den nya serien?

– Att det ska bli otroligt roligt att komma igång igen, det har vi längtat efter länge nu, så vi är taggade och sugna!

Visst har det varit ett väldigt långt uppehåll?!

– Ja onödigt långt, nästan tre veckor. Vi spelade inte heller matcher som betydde något på bra tag innan dess heller, så nu vill man ha heta matcher hela tiden, det ska bli otroligt kul.

Hur har uppehållet varit?

– Det bästa var att vi nu fått tillbaka i stort sett hela gänget, det är Simon Eriksson som inte är helt kurant ännu, men det är på rätt väg där. Sedan tränade vi riktigt hårt första veckan, med väldigt tung fys, sedan lättade vi på det lite i veckan innan jul. Sedan har vi haft två träningar efter juluppehållet för att komma igång. Sedan har vi fått in Oliver (Lexenberg) och Oscar (Cederqvist) in i laget , så det i kombination med att vi har fler friska gör att det är tuffare konkurrens om platserna i laget. Det är av godo, så nu handlar det om att prestera om man vill ha en plats i laget. Det är riktigt tuff konkurrens om platserna, och det behövs om man ska vara med i toppen och kriga.

Vad har du fått för bild av Cederqvist och Lexenberg?

– Oscar var hos oss förra året, han är kvick och irrationell, väldigt skridskostark. Han kommer göra mycket nytta för oss. Oliver har jag sett när vi mötte Halmstad, och jag har även kollat lite klipp på honom. Det är en stor och stark defensiv pjäs, som kommer spela ett tufft fysiskt spel, det ska bli kul att se honom i matchspel. Nu har man knappt hunnit se honom ännu då vi bara haft två träningar, men det ger tuff konkurrens på backsidan, nu har vi åtta seniorbackar, så det är stenhård konkurrens och det handlar om att prestera om du ska spela, men den konkurrensen behövs, det är bara nyttigt.

Nu kommer du till en ny situation, förut har du mest laborerat med hur du formerar formationerna, nu så kommer det handla om att även bänka spelare. Hur ska det bli?

– Det är det som en tränare med yttersta ansvaret måste göra. Det är skittufft, särskilt på backsidan där vi har åtta seniorbackar. På forwardssidan har vi bara 13 nu när Simon är skadad, så där är alla med i matchtruppen ändå.

– Visst är det tufft, men jag tror det kommer sporra alla, det gäller prestera under matcherna då du kan spela dig ur ett lag. Så en knivskarp konkurrens gynnar oss i långa loppet, men visst är det tuffa beslut att ta.

– Jag tycker mig redan se att mer konkurrens ger bättre driv på träningarna, det har varit en enorm fart i allt och det smäller mer i närkamperna. Så alla får vara beredda att snäppa upp lite extra och det kommer gynna oss i längden. Sedan har vi ett gäng juniorer med som vill vara med och kriga, så det är en kul situation att ha en rejäl konkurrens.

Apropå din roll, du har ju matchat laget rätt demokratiskt i grundserien, där alla fått spela lika mycket, du har inte gått ner på folk i slutet av matcherna och så vidare. Blir det tuffare matchning nu i en alletta?

– Ja så är det självklart, när vi fick en bra start i serien så ville vi se utveckling hos alla spelare och låta alla spelare få spela även när det är tajt och jämnt, att ge alla chansen att spela i slutet av matcherna och känna på det. Men i en alletta så matchar man laget hårdare, speciellt i jämnare matcher, så visst blir det lite tuffare tag nu.

Hur väl har du scoutat motståndet?

– Jag har kollat Krif och vet sedan tidigare med Tiselltränade lag att de har defensiven främst i fokus. Jag tycker ändå att de har rätt bra press-spel och sedan försöker de vara tajta i mittzonen. Så det handlar om att komma med fart och äga puck, där är vi starka. Sedan gäller det att minimera misstagen och inte tappa puckar på offensiv blå och slarva där. Inte vända upp precis innanför blå, utan man måste få ner pucken djupt och inte spela på chans. Allt sånt kommer bli viktigt. Förra säsongen hanterade vi det bra, killarna inser att misstag kan bli mer ödesdigra. Men vi får se om det vi pratat om sitter, det handlar om att vara som bäst i tajta matcher. Sedan vill vi vara topplag, så vi ska inte anpassa oss så mycket, utan de ska anpassa sig efter oss.

Just misstag kommer väl vara superviktigt att minimera?!

– Det kommer vara avgörande varje match, att inte tappa pucken när vi är på väg framåt, det blir ofta på offensiv linje. Vi måste få ner pucken djupt, visst vill vi bära in den, men vi kan också få lyfta ner den och komma med fart oh vara först ner. Det gäller att inte tänka som på slutet i grundserien, att man vill skapa målchanser varje byte, utan det kommer bli färre målchanser och då handlar det om att ta till vara på dem när de dyker upp. Noggrannhet ett ledord.

Vi ska pratat powerplay med tänkte jag, en gren som funkade riktigt bra efter att du ändrade lite på formationerna!

– Ja vi hade en period där vi inte fick riktigt träff och ändrade och hade sedan riktigt bra procent och spelade bra. Sedan försvann det några, så då fick vi byta igen, men nu är alla tillbaka utom Simon, så nu har vi kunnat gnugga igen. Det såg bra ut på träningen idag från båda formationerna. Vi har några riktigt vassa herrar som vet hur man gör mål där.

Sedan var det väl inte lika starka siffror i boxplay…?

– Nej boxplay är vi inte nöjda med, vi kom upp i 75% och hade som mål att ligga över 80. Det som retar en är att vi släpper in mål på saker vi pratat om i förväg att vi inte ska låta dem få. Det handlar om att vi är noggranna och gör det vi pratar om, det kommer bli viktigt det med.

Hur är status på killarna som var borta länge, André Astley Rydberg och Hugo Pettersson, är det helt ifatt nu?

– André är det, Hugo är inte riktigt ikapp vad gäller orken, så han har lite kvar. Men han är med och konkurrerar om speltid, det är en riktigt skicklig spelare, men han är inte riktigt 100 tillbaka vad gäller orken än, men det närmar sig.

Nu med fler spelare att tillgå, blir det ändrade formationer nu?

– Första ändrar vi inte på, de har varit riktigt bra. I andra så sätter vi André Astley Rydberg som center mellan Vincent Reimer och Joel Thulin. I den tredje så centrar Lukas mellan Oscar Cederqvist och Carl-Johan Gustavsson, det är en riktigt fysisk enhet där alla tre gillar att smälla på och Oscar och ”CJ har riktigt bra fart på rören med, så den blir jobbig att möta. Sedan i fjärde så spelar Andreas Axelsson-Herman Lundin och Hugo Pettersson, medan Simon Niska blir trettonde forward.

Och på backsidan?

– Där har vi ändrat om lite, så vi kommer ha ett backpar med Tobias Aronsson och Anton Blomberg. Aronsson är en komplett back och Blomberg tar steg hela tiden. Han har bra speed och spelförståelse, står rätt och spelar också rejält.

Sedan har vi ett andra backpar med Andreas Thelander och Simon Svensson. I det tredje sedan så har vi Johan Frick och Oliver Lexenberg.

Det låter som att ni har ett mer offensivt backpar och ett mer defensivt. Är det för att matcha mot olika formationer, att den defensiva ska kunna stänga ner en topplina…?

– Ja dels det och dels när det är det tek i egen zon så har man ett mer defensivt backpar och är det offensiv tekning ett mer offensivt. Sedan kan man inte byta så hela tiden, men det blir mer och mer så. Det ska verkligen bli spännande att se Lexenberg imorgon.

Då har vi målvaktsvalet kvar, blir det delat ansvar där som i grundserien?

– Nej nu har vi haft det under grundserien, och vi har två bra målvakter. Men nu är det mer tävling, nu kanske det inte blir att man turas om, utan mer match till match vem som ska stå. Sedan vill jag inte ha samma målvakt i 18 matcher, utan jag vill ha igång båda två. Men det handlar om att de ska visa att de vill stå, och prestera.

– Imorgon ställer vi Sandberg. Han var trots allt etta i räddnings% och GAA, och växer i de tuffare matcherna. Sedan växte Isac enormt han med under förra allettan, så de kommer få kriga om spaden. Det snäppas upp nu, tidigare har det varit en bekväm resa, men nu blir det krig om speltid. Vi vill komma topp tre, vi såg att det topp 3 i de två serierna som gick till kvalserien förra säsongen, man får en fördel av hemmaplan och vi vill vara med och kriga om de platserna.

Hur bra koll har du på motståndet, har ni bland topp tre att göra?

– Absolut, det är tio bra lag, men vi är bra själva med. Sedan har jag inte scoutat alla tio lag, utan det blir mer när vi möter dem sedan. Men jag har sett matcher med topplagen och visst är de bra, men det är vi med. Man ska ha respekt för alla lag, men vi räds inga.

Är Karlskrona den stora favoriten?

– Ja de ska vara det, det är ett bra lag som ska bli roligt att möta. Även Kristianstad, ska bli spännande att möta, jag ser serien an med tillförsikt, det är nu det roliga börjar. Det ska bli skitkul att dra igång!

Och vad tror du om publiken?

– Det vore kul om vi kunde ligga på över 1000 personer alla matcher.  Vi försöker och vill spela en rolig hockey, det är ju underhållning folk vill se och ju roligare vi spelar, desto fler kommer. Jag hoppas på bra drag i premiären och sedan kommer ett derby med bra tryck på läktarna, jag hoppas det kan få upp intresset och att folk ser att vi spelar rolig och bra hockey så de vill komma tillbaka. För det är roligare att spela inför mycket publik. Bra inramning gör att man blir ännu mer taggad på att spela. Det har sålts bra med biljetter till premiären, så jag hoppas på en bra publiksiffra, det ger extra råg i ryggen med några hundra extra på läktarna.

Av Krister Holm