Inför matchen: Kiruna IF vs Brödernas/Väsby – ”Två lite äldre trupper som ställs mot varandra på lördag så att det blir en mycket taktisk batalj ser jag inte som en omöjlighet”

Idag fredag satte sig spelarna och ledarna för Brödernas/Väsby på bussen för en lång, lång resa upp till mörkaste Norrland. På lördag styr kosan mot Kiruna och en match mot Kiruna IF och under söndagen väntar Boden. Det är två nya bekantskaper för säsongen men samma gäng som laget mötte under fjolårssäsongen. Precis som nu var det då i början av Allettan och facit från dessa två matcher blev en seger och en förlust.

Kiruna IF är första motståndet och det är ett gäng som många förståsigpåare tror ska hamna i bottenskiktet av tabellen. De har endast spelat två matcher hitintills och facit från dessa är en seger och en förlust. I premiären hemma mot Sundsvall så vann de efter övertid medan de på bortais i Boden inte hade speciellt mycket att hämta.

Kiruna är annars ett gäng som väldigt hemmastarkt och som karaktäriseras av snabbt och tekniskt spel och där de är vassa i numerära överlägen.  Under grundserien kom de femma i tabellen. De tog sig till Allettan via en fin spurt och där de med en poängs marginal tog sig förbi Strömsbro. Hemma tog de nitton av sina tjugonio poäng och förlorade endast två matcher. Hemma i Allettan så tog de vid den fina trenden när de hemma slog tillbaka Sundsvall så trots att laget är nederlagstippade inför Allettan är det ett motstånd som man absolut inte kan ta lätt på, framför allt inte på bortais.

Ledande spelare i laget är den finska forwardsduon Teemu Siironen samt Mattias Mustonen. Vidare är den högerfattade och aviga forwarden Jacob Hansson-Geidon alltid ett hot liksom tidigare Väsbyspelaren Felix Fjällkeborn som alltid står för ett hårt arbete ute på isen.

Men ska vi välja ut en spelare som betyder lite extra för Kiruna så är det backen Philip Kemi. Denna ”oldtimer” som snart fyller trettiotre år är dessutom Jesper Kemis äldre bror. Det gör att matchen för såväl honom som för Jesper säkert betyder lite extra. Jag har tagit några ord med Philip inför matchen och hans tankar inför den lyder enligt följande.

Hej Philip, äldre bror till Jesper Kemi. För andra året i följd får du stöta på din bror i början av Allettan. Du börjar bli van med det men det måste väl ändå kännas lite speciellt eller vad känner du?

-Hej! Klart det känns lite speciellt, man vill ju gärna få chansen att skryta lite efter en seger. Jag fick ju aldrig den chansen förra året.

Har ni pratat något sinsemellan kring denna match och hur låter era tongångar inför den?

-Vi har faktiskt inte pratat särskilt mycket om hockey på senaste tiden, men vi tog ett litet snack i veckan då avhandlades dock inte helgens batalj utan mer hockey i allmänhet… men man vill inte ge bort något gratis… haha 😊

Ni har endast spelat två matcher fram till matchen på lördag som innebar seger mot Sundsvall och sedan en förlust borta mot Boden. Vad säger du om er start av Allettan?

-Starten på Allettan har väl egentligen blivit som vi hoppades på, även om matchen mot Boden inte var något att skriva hem om.

Det kommer att ha gått drygt två veckor sedan ni sist spelade. Tror du att det får någon påverkan på ert spel inför helgens matcher?

-Att det har gått två veckor mellan matcherna känns väl sådär. Kan kanske finnas en del ringrost men det positiva är ju att skadade spelare får chansen att rehabilitera sig och komma tillbaka i spel.

Vad tror du nu väntar er på lördag och vad känner du till om vårt gäng i år?

-Jag ska vara ärlig och säga att jag har väldigt dålig koll på lagen söder om Hudiksvall, men det gör matcherna mot nytt motstånd än roligare. Det jag vet om Väsby är väl att ni har ett lag med mycket bra och erfarna spelare. Det blir en utmaning för oss.

Vad skulle du säga karaktäriserar KIF denna säsong och vad är det för typ av hockey som ni vill spela?

-Hm, vi har väl blandat och gett lite väl mycket men i våra toppar har vi visat att vi kan störa alla lag. Spelet med puck har vi försökt att utveckla i år och det har gått både bra och dåligt men vi är på rätt väg där. Sedan har vi haft ett effektivt powerplay som vunnit en hel del matcher åt oss, kan vi bara höja boxplay några snäpp kommer vi kunna plocka många poäng i Allettan.

Ni har varit ett hemmastarkt gäng hela denna säsong. Vad gör er så pass mycket bättre hemma kontra ert spel på bortais?

-Svårt att svara på, men de flesta lag brukar väl vara starkast på hemmaplan. Sen kan kanske resan upp för motståndarna spela in. Kiruna ligger ju trots allt norr om allting.

Slutligen Philip, vad tror du på för typ av matchbild på lördag och vad är era nycklar för att vinna som du ser på det?

-Hoppas och tror att matchen på lördag blir en fartfylld och välspelad match. Dock är det ju två lite äldre trupper som ställs mot varandra på lördag så att det blir en mycket taktisk batalj ser jag inte som en omöjlighet.

// # 22 Philip Kemi – Kiruna IF

För Brödernas/Väsbys del gäller det att lägga förlusten mot Hanviken bakom sig och ta med sig avslutningen av matchen och försöka ta vid därifrån. Rent spelmässigt gjorde laget det tillräckligt bra för att vinna matchen men de små marginalerna var helt enkelt inte på lagets sida och man fick jobba i brant uppförsbacke under stora delar av matchen.

Truppmässigt så får laget dessvärre klara sig utan Calle Åsell som bröt handleden i början av matchen mot Hanviken i onsdags. Ett tufft och givetvis tungt avbräck för laget med tanke på hur bra Calle varit denna säsong. Nu väntar operation honom och därefter 6-8 veckor i gips innan rehabiliteringen kan ta vid.

Men förutom Calle åker hela laget upp till Norrland och där laget förhoppningsvis kommer att göra två bra matcher så att resan hem blir så behaglig den kan bli söndag kväll.

Vid pennan

Krister Holmgren

Foto: Bror Rosenback