MATCHRAPPORT: Jesper Kemi segrade i brödrakampen

Brödernas/Väsby imponerade i den svåra bortamatchen mot Kiruna. Ett ramstarkt och uppoffrande försvarsarbete nollade hemmalaget och offensivt fanns det inte mycket att klaga eftersom segern stannade vid hela 5-0. Tränare Jesper Kemi blev därmed segrare i brödrakampen mot sin äldre bror som likt sina övriga medspelare i Kiruna förblev mållösa.

Med en långresa i benen för Brödernas/Väsby och där hemmalaget inte hade spelat en match sedan 30 december, så var förutsättningarna för en fartfylld match egentligen ganska dåliga. Spelet i den första perioden blev också trevande och egentligen ganska andefattigt men där Brödernas/Väsby ändå tog ledningen i den fjärde minuten. Ett mål som får kategoriseras som ett mål till skänks, eftersom det nog får betecknas som en målvaktstavla. Efter ett misslyckat uppspel från Kiruna och en målvakt som inte var på alerten, så var det kvicktänkt av Fredrik Forsberg att dra ett avslut mot mål och där målvakten inte alls var med på det draget.

Annars handlade perioden en hel del om spel i numerära över- och underlägen. Mestadels överlägen för Brödernas/Väsby som dock inte alls utnyttjades och där laget mest passade runt och letade lägen som till slut rann ut i sanden.

Men en tvåmålsledning fick laget ändå med sig efter perioden och det efter ett distinkt skott av Rasmus Sörgardt som fick se sitt avslut hitta rätta vägen via det bortre hörnet.

Den andra perioden blev betydligt öppnare och med piggare spel när de båda lagen fått köra igång kropparna. Chansmässigt så hände mer och där det var Brödernas/Väsby som hade de flesta, framför allt efter snabba omställningar.

Men även hemmalaget hade några farliga lägen men då klev Victor Olsson upp fint och avstyrde. En annan orsak till att Kiruna hade svårt att skapa lägen, var för att försvarsspelet i Brödernas/Väsby var extremt starkt. Laget höll egen zon väldigt bra och var otroligt kompakta i försvarsspelet. Det blev tydligt när laget spelade i numerärt underläge då det tajta försvarsspelet gav upphov till det som sedermera skulle bli tremålsutökningen.

Sebastian Walfridsson var det som efter brytning startade en kontring tillsammans med Fredrik Forsberg. De kom sedan fram två mot en och där Forsberg fint hittade över till Walfridsson vars avslut var distinkt nog för att överlista hemmamålvakten.

Lika distinkt smällde Anton Brandhammar in 4-0 mot slutet av perioden i efterdyningarna av ett långt anfall och där pucken i momentet innan stökats och till slut bökats fram.

Med en fyra målsledning i ryggen handlade den sista perioden mest om att spela av matchen för Brödernas/Väsbys del. Det hindrade dock inte att man redan tidigt i perioden satte offensivt tryck och då även slog in 5-0.

Under ett avvaktande numerärt överläge stod backen Daniel Carlqvist för ett fint individuellt nummer. Han hittade sedan till Fredrik Forsberg som spelade över pucken till målskytten Christian Hägg. Hägg stod sedan för en snarlik repris på hans mål i onsdags när han från offensiva vänsterkanten hittade till bortre ”gubbhörnet” hos målvakten.

Målet släckte totalt hoppet om poäng för hemmalaget och den sista perioden blev sedan en aningen avslagen historia men där Brödernas/Väsby ändå aldrig tullade på det hårda försvarsarbetet över hela isen.

Sammanfattningsvis så är det ett fenomenalt försvarsarbete av samtliga spelare som lade grunden till segern i Lombiahallen. Spelarna jobbade verkligen för varandra och satte värde i att sätta försvarsarbetet i första rummet. Det gav dels aldrig Kiruna något mål men sedermera även utdelning offensivt eftersom laget ofta kunde ställa om till snabba omställningar efter vunna puckar i egen zon.

Grisligan

Victor Olsson har haft en jobbig säsong på grund av en långvarig sjukdom. Men ikväll var han tillbaka i målet för första gången på över två månader och då såg han till att hålla nollan. Riktigt starkt av Victor som kanske inte behövde briljera i överkant men som tog allt och lite till och därmed såg till att aldrig ge Kiruna en minsta liten smula av kakan. Tre grisar tilldelas därmed till Victor!

Två grisar tilldelas Rasmus Sörgardt som i sin favoritarena återigen stod för en imponerande insats. Under fjolåret låg han bakom fem poäng när laget slog tillbaka Kiruna och idag klev han fram och satte den viktiga 2-0 pucken och var i övrigt väldigt rejäl och stabil i sitt spel, likt en härlig härförare.

Sista grisen ges till slitvargen Sebastian Walfridsson som lite får personifiera Brödernas/Väsby i afton. Han var rejäl, slitstark, offervillig och därtill såg han till att bli målskytt när han kanske satte det helt matchavgörande 3-0, i spel i numerärt underläge.

Nu får laget en glädjefylld resa söderut under lördagskvällen där laget med positiva tongångar kan ladda inför den tuffa matchen mot Boden som stundar under söndagseftermiddagen.

Vid pennan

Krister Holmgren

Matchstatistik:
Kiruna – Brödernas/Väsby 0-5 (0-2, 0-2, 0-1)
Period 1: 0-1 (03.07) Fredrik Forsberg, 0-2 (17.04) Rasmus Sörgardt (Jeremias Lindewall, Henrik Rommel)
Period 2: 0-3 (14.51) Sebastian Walfridsson (Fredrik Forsberg), 0-4 (17.26) Anton Brandhammar (Christian Holmblad, Henrik Rommel)
Period 3: 0-5 (02.03) Christian Hägg (Fredrik Forsberg, Daniel Carlqvist)
Skotten: 17-23 (6-8, 6-8, 5-7)
Utvisningar: 8-6 (6-2, 2-2, 0-2)
Publik: 709 åskådare, Lombiahallen, Kiruna