Inför matchen: Bodens HF vs Brödernas/Väsby – ”Egentligen inte så mycket mer än att det är ett av de bästa lagen i ligan”

Två försvars starka lag ställs emot varandra under söndagseftermiddagen i HIVE Arena. Serietrean Bodens HF mot serietvåan Brödernas/Väsby och där båda lagen endast släppt in fyra mål vardera efter fyra spelade matcher.

Båda lagen kommer från varsin nollning av motståndet. Boden slog tillbaka Vallentuna med 2-0 efter att de avgjort matchen med de båda målen under mittakten. Två mål i såväl period ett som två satte i sin tur Brödernas/Väsby mot Kiruna och när dessutom Christian Hägg skickade in 5-0 tidigt in i den sista perioden, så var hemmalaget ett slaget lag.

Sett till de starka försvaren i båda lägren, är det inte mycket som talar för något målkalas i detta toppmöte där så klart viktiga poäng står på spel. Det gäller ju som sagt att positionera sig väl i Allettan inför det kommande kvalspelet och där en topp två placering skulle innebära att man slipper kvartsfinalspelet i kommande playoff spelet. Nu är spelet i Allettan dock i sin linda och mycket vatten hinner rinna under broarna till dess att arton omgångar har spelats, men det är klart att varje poäng ändå till slut kommer att vara viktig att bärga.

Boden har på sina fyra spelade matcher tagit åtta poäng. De inledde med en strafförlust borta mot Piteå. Därefter tog de en storseger hemma mot Kiruna. I onsdags föll de efter förlängning mot Sundsvall medan de alltså för några timmar sedan malde ner Vallentuna i och med en 2-0 seger.

Boden har ett jämnstarkt lag där fyra formationer är bidragande för dem. Sedan är det så klart att det finns vissa spetsspelare som sticker ut mer än andra och då skulle jag framför allt vilja pinpointa den högerfattade och avige forwarden, Jesper Ylivainio. Det är en lirare som betyder mycket för Bodens offensiv och han leder även den interna poängligan. Andra spelare att hålla lite extra koll på är den oerhört meriterade forwarden Daniel Mannberg som dock ännu inte riktigt satt något offensivt avtryck när han nu är tillbaka i sin moderklubb igen.

Men Boden är framför allt, precis om Brödernas/Väsby, ett starkt kollektiv som jobbar hårt och som alltid är tunga att möta. Det talar för att det kommer att bli ett riktigt tungviktsmöte under söndagseftermiddagen i Boden och där laget som har mest kyla i knopparna säkerligen kommer att ta hem spelet.

För att pelja läget med Boden har jag tagit pulsen på Uppsala-födda Pontus Johansson. Det är en laglojal spelare som varit Boden trogen de senaste fyra säsonger och han är även lagets kapten. Så här går hans tankar inför tungviktsmötet i HIVE Arena.

Hej Pontus! Du är inne på din fjärde raka säsong i Bodens dress och den tredje i rad där du är lagets kapten. Hur skulle du vilja bedöma Bodens kvalitet årgång 2024 kontra tidigare årgångar som du varit med i?

-Hej! Jag tycker att vi har ett riktigt jämnt lag där dem yngre som varit med ett tag tagit jättekliv och blivit riktigt viktiga för oss och dem gör skillnaden jämfört mot tidigare år.

Ni har inför helgen startat upp Allettan med poäng i tre raka matcher men där ni gått förlorande från övertidsspel vid två tillfällen. Hur skulle du kort vilja sammanfatta er start av Allettan?

-Lite trevande, vi får inte det riktiga flytet i två matcher utan tycker att vi får slita hårt för ingenting.

Du brukar vara en poängmässigt väldigt ledande spelare men har i år en något lägre poängskörd. Är det för att du spelar i en annan roll eller vad känner du själv, och hur känns din dagsform?

-Har väl aldrig varit den som spelar för poängen men spelar man mindre och i andra situationer så går ju poängskörden ner. Annars känns det ju bra men man blir ju inte yngre så man får prioritera rätt utanför isen.

Ni har en ny tränare i föreningen i år och hur har det påverkat ert sätt att spela och vad tycker du framför allt kännetecknar ert lag i år?

-Han har ju kommit in med sin typ av hockey vilket ju är naturligt och grunden i spelet är ju disciplin och det är nått jag tycker vi har saknat tidigare säsonger.

Nu väntar en match mot Brödernas/Väsby på söndag för er del. Vad känner du till om oss egentligen?

-Egentligen inte så mycket mer än att det är ett av de bästa lagen i ligan. Sen har jag ju spelat med Häggen så han känner jag ju bra till.

Vad tror du att det kommer att bli för typ av matchbild på söndag?

-Är ganska säker på att det kommer bli en tajt match där jag tror att vi kommer få föra spelet, vi spelar ju trots all ändå hemma och där ska vi vinna.

Slutligen Pontus, vad tror du kommer att bli nycklarna i spelet för att vinna matchen på söndag?

-Tajta matcher avgörs ju oftast i special teams så kan vi fortsätta med samma höga nivå i boxen och stänka in några i powerplay så har vi väldigt goda chanser att vinna.

// # 21 Pontus Johansson – Bodens HF

För Brödernas/Väsbys del gäller det att fortsätta att sätta fokus på det defensiva arbetet som ju laget gjorde så bra i mötet med Kiruna. Det lär bli en tajt match med många tuffa dueller och det gäller då framför allt att minimera misstagen ute på isen.

Laget har dessutom en revansch att utfordra eftersom laget under fjolåret på bortaisen i Boden förlorade med hela 6-2. Så jag hoppas slutligen att laget kan ladda batterierna fullt ut inför söndagens heta match och kunna krama ur sitt absolut bästa ur kropparna.

Vid pennan

Krister Holmgren