Tränare med ögon för detaljer

Efter förlusten i bortamötet mot Sundsvall väntar nu två hemmamatcher kommande helg för Hudik Hockey. Inför matcherna mot Boden på lördag och Kiruna på söndag har vi träffat HHC:s assisterande tränare Viktor Thim, 28, som kanske är något av en ”doldis” för den breda publiken, men som är en viktig del i lagmaskinen och som ägnar mycket tid åt hockeyns många små detaljer.

Foto: Flywood Studio

– Vi har fått en bra start i Allettan, jag kan väl inte säga annat. Vi vet att Boden kommer att bli en tuff uppgift på lördag men vi ska komma väl förberedda och vi har en bra plan för helgens båda matcher, lovar Viktor Thim.

Att en assisterande tränare mest är någon som flyttar koner på träningarna kan vi glömma. Viktor Thim är en av dem som per vecka räknat lägger ner flest timmar på hockeyn i Hudik.

Som en av två heltidsanställda tränare har han inte bara ett delat ansvar med huvudtränaren Filip Algeman utan är också ”video-coach” med uppgift att studera detaljer i spelet för både egna laget och motståndarna. Dessutom jobbar han med individuell teknik både på ungdomssidan, liksom med juniorerna på gymnasiets hockeylinje och med individuell träning på förmiddagstid med a-lagsspelare.

– Filip och jag jobbar hela dagarna tillsammans och pratar och diskuterar. Vid matcherna har jag hand om powerplay, jag coachar forwards och Filip coachar backarna. Vid matchgenomgångarna har vi olika delar som vi tar med spelarna. I pauserna pratar vi först några minuter i tränarrummet innan vi går in till spelarna och förmedlar det vi tänker, berättar Viktor Thim.

– Vi tar väl upp två-tre punkter, men det går inte att göra så mycket mitt i en match. Det är ju vid träningarna vi kan påverka som mest och sedan är det matcherna som liksom blir provet, konstaterar han. I vår spelbok finns det viktigaste som vi trycker på. Och vi har ju skickliga spelare som också kan få ha synpunkter på hur vi ska lösa uppgiften.

Själv hade Viktor en egen kort hockeykarriär på ungdoms- och juniornivå med bland annat två säsonger i en kanadensisk juniorliga och sedan något år i Hockeyettan.

Varför blev det ingen fortsättning som aktiv?

– Jag kände att jag inte kunde bli bäst och då började jag istället intressera mig för detaljerna i spelet och först var det ”skotten” som jag grottade ner mig i.

Viktor Thim, som gått två på Bosöns idrottskonsulent-utbildning, har också jobbat några år hos privataktören Top Hockey Sweden, där man riktade in sig på de individuella färdigheterna hos hockeyspelare.

– Jag tyckte det var kul att jobba med ishockey och med att utbilda och utveckla spelare på detaljnivå. Jag var där tre år och sedan var jag utvecklingsansvarig i Vita Hästen i tre år, berättar Viktor Thim.

Att det nu blev jobb i Hudik Hockey tackar han Filip Algeman för.

– Vi spelade en säsong tillsammans i Vallentuna. När han fick förfrågan från Hudik så tog han kontakt med mig och undrade om jag var sugen på det här och sedan var det ju ”Lillis” Lövblom som tog beslutet efter att vi hade pratat ihop oss, säger Viktor.

Vad visste du om Hudik då?

– Jag visste förstås att Hudik Hockey hade gjort bra saker några år, men om staden visste jag väl ingenting. Jag hade varit hit någon gång som liten, men mer än så var det inte.

Och hur mycket vet du nu?

– Inte mycket mer, om jag ska vara ärlig. Jag kom hit i slutet av juli och det har inte blivit mycket tid över för att kolla in omgivningarna. Det har varit hundra procent ishockey.

– Varken jag eller Filip har familj, släktingar eller nära vänner här så det har blivit att vi hänger med varandra även när det inte är träning, match eller något annat som rör laget.

Man kan möjligen också gissa sig till vad de pratar om då…

Och framtiden, har du några mål eller planer där?

– Nej, det har jag väl inte, men jag vill jobba med ishockey. Och det är lika roligt att jobba med ungdomar som med de stora grabbarna, och så länge det finns driv och vilja att bi bättre, så är det jäkligt kul att jobba med det här. Och så vill jag förstås varje dag utveckla mig själv, konstaterar Hudik Hockeys assisterande tränare Viktor Thim.

Skribent: Lars-Gösta Larsson