Ribbskott från segern i Vännäs

Axel Knudsen gjorde matchens snyggaste mål när han reducerade till 3-2 i matchen mot Vännäs. Foto: Håkan Hagman

Precis som i lördagens match så bjöd Enköping återigen motståndarna på en tidig tremålsledning och på samma sätt hämtar man återigen ikapp till kvittering sent i tredje perioden. Men i övertidsspelet satt ribban i vägen för en ESK-seger.

Två dagar i rad har alltså Enköping suttit kvar i bussen när matchen startade, Både i Örnsköldsvik på lördagen och i söndagens match mot Vännäs bjöd man motståndarna på en tremålsledning med dryga kvarten spelad av första perioden.

I den här serien måste man vara mera på tårna från start än så, oavsett motståndare.

I söndagens match mot tabelljumbon Vännäs, så långt helt utan poäng i serien, började ESK sin upphämtning när ganska precis halva matchen var spelad.

Matchens gigant, Tim Friberg, fintar bort JVM-målvakten Melker Thelin (på lån från Björklöven) och lägger in pucken på backhand med 10,16 spelat av andra perioden.

Målet kommer i en sekvens i matchen som varit rejält grinig och i efterspelet av en tuff tackling på ESK:s Edvin Wiklund åker båda lagen på varsitt matchstraff. Robin Ericsson i hemmalaget åket ut för armbågstacklingen och Alexander Starck för slagsmålet efteråt.

Det viktiga 3-2-målet blir matchens delikatess, då Axel Knudsen skrinnar in över blålinjen och vispar iväg ett handledsskott rakt upp i Thelins högra kryss.

Den tredje perioden blir mållös ända fram till slutsekunderna. ESK jaga febrilt en kvittering men måste samtidigt försvara sig i egen försvarszon då Vännäs spelar bra.

Med drygt två och en halv minut kvar av tredje perioden får ESK chansen i powerplay. ESK:s poängkung Tim Friberg har flera bra direktskott utan utdelning i början av det numerära överläget.

När drygt halva powerplayspelet återstår tar ESK-tränare Jakob Mylläri dessutom ut målvakten för spel sex mot fyra, och med blott 15 sekunder kvar sitter kvitteringspucken. Tim Friberg hade ställt in siktet och får för tredje gången, i samma läge och i samma powerplay, äntligen utdelning!

Målet innebar en räddad poäng för ESK.

Övertidsspelet inleds med att Robin Nilsson sätter ett skott på nära håll rakt upp i ribban, men i följande spelvändning kan istället Vännäs sätta pucken och vinna med 4-3.

Kanske en aning överraskande valde ESK att spela Emil Jansson i målet trots att han blev utbytt i lördagens match. Nu blev det som bekant återigen en tung start med tre mål insläppta i första perioden, men det var trots allt en bättre resa hela vägen för Jansson som spelar upp sig och får godkänt för sin insats.

Sammanfattningsvis ingen vidare lyckad norrlandsturné för Enköping den här gången. Faktum är att man på båda nu genomförda norrlandsresorna bara tagit fem av tolv poäng och dessa tappade poäng kan bli dyrbara när vi summerar serien.

På söndag väntar en mycket publikfriande match hemma i Bahcohallen mot Strömsbro, som i och med dagens resultat tog över serieledningen i den fortsatt haltande tabellen. Ett riktigt toppmöte att vänta på söndag således!

Vännäs HC – ESK Hockey  4-3 (3-0, 0-2, 0-1, 1-0)

Skott: 34-35  (13-13, 8-8, 12-13, 1-1)

ESK:s mål: Tim Friberg 2, Axel Knudsen

Publik: 216 personer