Ronny inför Visby hemma!

Trots en bra insats offensivt senast så blev det förlust med 5-4- mot tabelltvåan Kristianstad. Imorgon har laget dock en chans till snabb revansch när man möter Visby, det enda lag man inte mött ännu. Det blir en väldigt viktig match, vid seger så har man bra marginal neråt, men vid förlust så är man indraget i streckstriden ordentligt. Men Bois tränare Ronny Helander har haft ett bra snack med laget och tror på en starkare defensiv insats imorgon. 

Vi börjar sedvanligt med senaste matchen, där det blev en 5-4-förlust mot Kristianstad…

– Ja det börjar bli frustrerande, vi släpper för mycket mål och får jobba för hårt för våra egna. Vi gör ändå fyra mål och då ska vi vinna, men vi släpper fem. Det blir jobbigt att vinna matcher när man måste göra sex mål själva. Så vi har haft ett snack i laget här om att vi måste vara disciplinerade och inte tappa pucken på fel ställen, det blir för lätta mål, det är det vi måste fokusera på.

 Var ligger felet?

– Jag har gått igenom de 30 insläppta målen de sex senaste matcherna, och 10 av dem är skott utifrån där vi inte är i skottlinjen eller plockar upp returer, det är för mycket! Sedan släpper vi fyra i boxplay, det är ändå ok, och sedan har vi släppt några frilägen mot Halmstad framför allt. Så det är lite olika typer av mål utöver att det är för mycket skott som går igenom och som de får komma åt returerna på för enkelt. Målvakter måste också låta bli att släppa enkla returer. Så det har vi haft snack om att vi måste lära oss av, det plus att inte tappa puckar på fel ställen. Så jag hoppas vi får se en bättring redan imorgon mot Visby.

Skottäckning är annars en gren ni varit bra på tidigare, vad är skillnaden nu?

– Att man måste offra sig helhjärtat och ligga i linje. Ligger man i linje så behöver man ofta inte ens täcka skott, men vi ligger vid sidan om. Samtidigt måste vi också bli bättre på att boxa ut så målvakten ser puckarna enklare, vi måste bli rejälare framför mål. Men vi har som sagt var haft ett snack, att nu är vi i den delen av säsongen så det måste vara slut på slarv och att göra fel saker, och det var vi alla eniga om. Vi känner att vi borde plockat några poäng fler, vi har tappat poäng inte för att motståndarna varit bättre utan för att vi inte gjort jobbet bra nog. Det är en sak om vi inte räckt till, då hade man behövt börja fundera på spelsätt, men vi har ju varit det bättre laget i de flesta förlustmatcherna, men vi har släppt för enkla mål.

Målvakterna har inte haft det lätt att se puckarna heller när det är så mycket trafik framför!

– Ja det kan lätt bli att backar skyller på att forwards för att de inte täcker skott, målvakterna skäller på att backarna inte håller undan för skymning och returer, medan alla är sura på målvakterna om de släpper en onödig retur eller ett enkelt skott. Men vi är ett lag, och i ett lag skyller man inte på andra utan alla måste ta sitt ansvar och göra sitt jobb. Det är skott utan täckning, det är släppta returer och det är dålig städning framför mål. Nu vill vi se en skärpning i de detaljerna. Nu är vi i ett avgörande läge för säsongen, de närmaste 3-.4 matcherna visar var vi vill hamna, vi har ett bra läge att göra något bra och tampas uppåt i tabellen om vi bara gör rätt grejor där ute.

Ja för mål gör ni ju!

– Så är det! Jag tycker vi är kreativa och har ett varierat och bra anfallsspel där vi gör många fina mål, bland annat vid 3-3 senast där vi verkligen rullar upp dom, det spelet har vi. Vi varierar mellan att bära in pucken eller lyfter ner den djupt, så offensivt är det inte några problem, vi gör mål nog för att vinna matcher. Utan det handlar om att släppa in färre mål, och det är inget hokuspokus utan de gäller att göra det vi pratat om. Som senast när vi har 20 sekunder kvar av första perioden och pucken är i deras zon, då ska den vara kvar där så vi spelar av perioden. Men då byter vi och ger dem en spelvändning till 3 mot 2 som de kan göra mål på, det är för enkelt och det måste städas bort.

Finns det några spelare att lyfta fram från matchen?

– Wistén för två fina mål och har en fantastisk framspelning till 3-3. Sedan tycker jag Cederqvist var rapp och pigg, det är de två jag spontant kommer på.

Imorgon väntar Visby hemma, vad har vi att förvänta av dem?

– De har varit mer fysiska tidigare säsonger, av det jag sett. Men de spelar tajt, det blir få mål i deras matcher. De är starka i boxen framför egen kasse. Så det gäller att få upp farten och att vara inne framför mål och få in pucken där. Gärna rulla runt i deras zon, men inte bara. Leder man matchen kan man jobba med längre anfall för att fördriva tid och göra dem trötta, men det handlar om pausering, att göra rätt saker vid rätt tillfälle, och är det jämnt så måste vi ta kampen framför deras kasse, för det är där vi behöver vara för att få in puckar.

Där berör du en sak som varit uppe till diskussion, att kunna stänga ner matcherna. Att kanske ha ett spel när matchen lever, och sedan ett annat när man vill spela på en ledning. Hur tänker du kring det?

– Vi har ett sätt vi vill spela där vi sätter press på motståndarna, men vid ledning kanske man inte alltid söker ledigt blad i uppspelen utan chippar enkelt ut för att inte ge dem chansen att få tryck. Vi vill vara kreativa och äga mycket puck, men det handlar om att göra rätt saker vid rätt tidpunkt i matchen. När det är läge för att vara kreativa ska vi vara det, och när vi leder en match kanske vi bara ska hålla i pucken och låta tiden rulla på. Att veta när man ska spela chanspass och när man inte bör göra det, att göra rätt avvägningar. Men vi vill inte spela styrspel när vi leder, vi tror på att sätta hög press, men det handlar om att göra andra detaljer rätt, som att lyfta ut pucken så de inte får fäste. Jag förstår frågan, vissa vill stänga mittzonen, och jag kan tycka att vi är rätt passiva och försöker styra lite i första perioden mot Kristianstad, men då sätter de fart och åker igenom oss, det är en konst att stänga mittzonen. Vi sätter press även om vi är i ledning, sedan kanske man inte behöver gå lika högt med tredjegubben, men minimerar man speluppbyggnadstiden för motståndarna så minimerar man deras anfallsalternativ och fart med.

En fråga som dykt upp på oxarna.se är: Orkar man åka så mycket skridskor i 60 minuter, tappar man inte koncentrationen och blir straffad när man då gör misstag?

– Jag tycker inte vi fallit på att vi inte har orken. Håller vi bara korta byten så orkar vi, det är samma typ av spel spelade vi förra säsongen, och då föll vi inte på det, så vi orkar. Sedan är det härligt att folk tycker olika, det vore konstigt annars. Jag läste frågan och han menade på att vi inte orkar hålla 100% koncentration, men vi åker inte lika mycket i egen zon så vi får vila där. Sedan vad gäller att man måste vara 100% koncentrerad, det måste man i alla typer av spel, spelar man styrspel och någon inte är koncentrerad så blir det livsfarligt det med. Sedan kanske du inte orkar för att du är trött, men jag tycker inte det beror på det, vi orkar, vi tror på idén. Men jag respekterar hans åsikt, vad vore hockeyn utan olika åsikter?!

Då avslutar vi med skade- och sjukdomsläget…

– Vi är ordinarie manskap utöver Simon Eriksson, så vi har samma trupp som senast.

Blir det samma formationer med?

– Ja vi startar med samma.

Av Krister Holm