Viktige centern förlängde och Ronny inför Krif

I söndags fick vi båda glädjande nyheter och sämre nyheter. Det glädjande var givetvis att vi fick se en förlängning med skicklige centern André Astley Rydberg inför nedsläpp, den mindre glädjande var givetvis en onödig förlust i matchen mot Visby trots ett markant spelövertag. Idag pratar vi med både André och Bois tränare Ronny Helander inför morgondagens match mot Krif.  

André Astley, i söndags skrev du på ett nytt kontrakt med Bois, hur känns det?!

– Det känns skönt, och kul att få vara kvar i Bois en säsong till.

Var det ditt förstaval?

– Ja om det inte hade varit något från högre upp så, men fokus har varit på att få fortsätta i Bois. Jag trivs här och har flyttat några gånger och nu kan jag det så nu vill jag bli kvar. Jag trivs så bra i klubben och staden och allting, så jag ville vara kvar. Så när Calle hörde av sig förra veckan, så var det inget att fundera på.

Vad gör att du trivs?

– Jag tycker det är väldigt bra människor runt om i föreningen som gör att man trivs. Sedan har jag träffat en tjej här och trivs bra med henne och hennes familj, det gör ju sitt givetvis. Sedan är det en lagom stor stad med, och jag trivs med jobbet också, så det blir en trygghet liksom.

Det låter som att din tillvaro i Mariestad kan bli långvarig!

– Ja och vi ska ju upp i allsvenskan, så det är perfekt!

Trivs du även med lagkamrater och med spelet ni spelar?

– Ja alla är schyssta och det finns verkligen inga egoister eller något sånt utan alla är verkligen riktigt bra killar. Jag tycker också att vi spelar en rolig hockey, med fart och fläkt, det kanske går lite väl fort ibland, men det är ett roligt sätt att spela hockey, med högt tempo i matcherna.

Passar det dig tycker du?

– Ja, vi har ett spela där man vill ha mycket puck på centern som ska fördela och en tydlighet hur vi vill ta oss till anfallszonen. Sedan när vi väl är där är det mycket upp till kreativiteten hos spelarna, det gillar jag. Sedan är det givetvis mycket hårt jobb med, och det passar mig och det här med att fördela spelet, så det passar mig bra.

Jag skulle vilja kalla dig en klassisk center, som är bra över hela banan och duktig på att fördela puckar!

– Ja en tvåvägscenter, det har jag velat stå för sedan jag blev center, att vara lite allround. Sedan kan man givetvis förbättra allting, allting kan alltid bli bättre.

Du har i allettan fått axla en roll i andrakedjan mellan Vincent Reimer och Joel Thulin, hur funkar det er emellan tycker du?

– Jag trivs bra där, de har bra fart på skridskorna, är båda två tekniska och har bra skott och jobbar hårt., Jag tycker vi får bra rull i anfallszonen, vi tävlar mycket på isen och vinner mycket puck. Det har bara gått bara bättre och bättre match för match sedan vi fick spela ihop, det är två bra hockeyspelare.

Hur ser rollfördelningen ut er emellan?

– Jag är väl den som ska fördela spelet och jobba fast pucken åt dom. Thulin är lite gubben i lådan som gör det lite oväntade, han kan spela fram och dribbla och även jobba hårt, han är också stark på pucken. Reimer har riktigt nyp i skottet, han skjuter mycket och gärna. Han har också bra fart och jobbar hårt. Så en klassisk sniper, men även duktig på att hålla i pucken.

Avslutningsvis: Vad tror du om resten av säsongen?

– Vi har alla möjligheter. Vi har nio matcher kvar och vi ska ta tillvara på varje match, att älska läget, nästan som playoff varje match. Superkul., händer saker varje match, roliga matcher att spela.

Och så fortsätter vi med Ronny Helander…

Du får börja med att kommentera förlängningen med André!

– Det är en jättebra påskrift, en otroligt nyttig spelare som kan spela alla spelformer. Ser rapp ut, bra fart på skridskoåkningen, och bra över hela isen. Kul att han ville förlänga!

Då går vi in på senaste matchen, en 3-5-förlust mot Visby som kändes väldigt onödig!

– Ja jag håller med dig. Vi måste lära oss göra rätt saker hela tiden, tre av målen kommer då vi inte gör det vi kommit överens om. Vi måste underkasta oss spelet utan puck. Ettan är till att börja med ett pucktapp på fel ställe, men vi är ändå tre mot fem när vi kommer till egen zon, men vi sorterar inte, det blir helt tomt på sovande sida. Samma med trean, vi ligger rätt men har inte koll på sovande sida. Vid fyran är det visserligen otur att den hamnar rätt på bladet på deras spelare, men vi ska inte ta den vägen ut ur zonen vi får inte slå pucken in i banan, sånt har vi inte råd med. Men chansmässigt ska vi vinna, men gör det inte och det är frustrerande. Det är hårt jobb och att göra rätt saker hela tiden som vi måste göra framöver. Det är ingen som kommer hjälpa oss med det, utan det är vi i gruppen som ska göra det, att minska antalet misstag. Vi kan göra 3-4 mål i varje match, men det håller inte om vi släpper in ännu fler.

Inför matchen så pratade du om att ligga i skottlinjen och att hålla rent framför mål, något sånt mål blev det ändå inte insläppt…

– Det kommer igenom lite skott från blå ändå, men vi rensar bättre framför kassen. Något undantag är det väl, men många gånger har vi koll på våra spelare. Men det är ett antal gånger när vi inte kan lita på varandra och då har vi blivit jäkligt hårt straffade, med flow kan man komma undan med det, men nu gör vi inte det.  Vi är offensivt skickliga, men måste ändå spela klart defensiven.

Finns det någon spelare att lyfta fram?

– Ingen sådär spontant, många gör det bra, men ingen som sticker ut sådär.

Skadeläget, Jesper Lindén klev av…

– Det är osäkert om han kan spela ännu, men i övrigt är det full trupp.

Och hur blir målvaktsvalet?

– Tobias står imorgon.

Av Krister Holm

Foto Sofie Alexandra Kitteröd