Brödernas/Väsby vann seriefinalen

Ett ordentligt energirikt Brödernas/Väsby stod för en övertygande insats när laget i seriefinalen slog tillbaka Piteå hemma med 5-2. Det efter två virvlande perioder, den första och den sista, då laget verkligen körde sönder Piteå och fick sin hett efterlängtade revansch.

– Skönt avslut på en bra vecka och gillar sättet vi genomför matchen på idag. Vi driver spelet på ett bra sätt genom hela matchen även fast vi hamnar i ett tufft läge när det trots det står 2-2 på tavlan efter två perioder. Budskapet inför tredje är att gå ut våga fortsätta spela och jag är stolt över sättet killarna genomför den sista perioden, säger tränare Jesper Kemi.

Det var ett minst sagt urstarkt Brödernas/Väsby som kom ut laddade till tänderna till en kokande ishall där förväntningarna inför matchen var höga. Energinivån var skyhög och laget skapade tre chanser redan i matchens första två minuter innan ledningspucken sköts in i den tredje. Då kom Jeremias Lindewall flygande som skjuten ur en kanon och pricksköt in 1-0 vid sidan om målet.

Brödernas/Väsby fortsatte att sätta en tung press på Piteå som knappt kom ur den egna zonen och inte  hotade det minsta i den offensiva zonen. Utökningen kom sedan logiskt sett till matchbilden när Gilbert Gabor styrde in ett skott från Anton Brandhammar. Men det kunde ha varit mer än så efter en period som var ytterst njutbar att skåda och där pulsen från läktarna var hög.

Men att det kan svänga i hockey är allmänt känt och det var precis det som skedde under mittakten. Piteå kom ut lite hårdare och visade en större aggressivitet än vad de mäktade med under den första perioden.

Men det var inte så att pendeln svängde över till Piteås fördel men däremot jämnade spelet ut sig. Det som även skedde i perioden var två individuella misstag från hemmalaget. Ett i egen zon och en puck som sköts upp på läktaren vilket gav en utvisning.

Vid pucktappet fick Piteås Jacob Sundin rena gatan fram mot Victor Olsson och vispade in pucken utan chans för honom. I det numerära överläget för gästernas del, så sprätte de in kvitteringen till 2-2 när det återstod ynka en sekund av överläget. Väldigt snopet sett till matchbilden där Brödernas/Väsby innan de två målen från Piteå kändes närmare ett tredje, än gästerna var en reducering.

Men Brödernas/Väsby visade såväl mental som fysisk styrka när laget i den sista perioden återigen vred tillbaka matchen till sin fördel. Laget fick inleda den sista perioden med att städa av ett boxplay men inte långt därefter startade det som skulle visa sig vara raka vägen mot en seger.

Hemmalaget hittade tillbaka till det pumpande, ettriga och idérika anfallsspelet och då ramlade till slut även puckarna in. Men det krävdes två skott från blå för att hitta vägen förbi Piteås målvakt.

Ledningspucken till 3-2 skottade Filip Rydström. Han fick hjälp av en Piteåback som råkade styra in pucken men Filip visade att det alltid lönar sig att skjuta på mål när trafiken är tät framför densamma.

Anton Brandhammar ville inte vara sämre. Den offensivt skickliga backen som redan legat bakom samtliga de tre tidigare målen via framspelningar, satte i princip spiken i kistan när det återstod drygt sju minuter av matchen. Det när hans välriktade skott tog vägen precis över ett utsträckt målvaktsben och återigen gav en tvåmålsledning i ryggen.

En ledning som laget tappade under mittakten men som Piteå aldrig ens var i närheten av att knapra igen. Brödernas/Väsby fortsatte att åka skridskor, täta mittzonen och vara i vägen när Piteå försökte allt vad de kunde för att ta sig tillbaka in i matchen igen. Men det förblev lönlöst och det hela slutade bara med att Daniel Carlqvist från den egna zonen med mindre än minuten kvar av matchen satte 5-2 i en tom kasse.

Sammanfattningsvis så blev det en sannerligen lyckad fredagskväll när Brödernas/Väsby visade upp sig från sin allra bästa sida och helt välförtjänt slog tillbaka Piteå. Framför allt imponerade laget med en obändig vilja och med en styrka i såväl den egna som i den offensiva zonen. Smolket i bägaren var de två individuella misstagen som gav Piteå såväl en reducering som kvittering under mittakten men starkt då att kunna vrida tillbaka matchen och göra en sådan imponerande sista period som laget stod för.

Anton Brandhammar var verkligen på ett härligt humör under kvällen och imponerade stort i sitt offensiva spel. Spelade fram till ettan, tvåan och trean innan han själv skottade in fyran och tre grisar känns klart välmotiverade.

Två grisar tilldelas hans backkollega Rasmus Sörgardt som inte var mycket sämre han och som även han kammar hem tre målgivande passningar från matchen.

Sista grisen ges till kämpen Daniel Carlqvist som stod för en riktigt stark insats vilket han fick kröna med matchens sista mål.

Men återigen stod hela laget för en fenomenalt bra insats men där jag ändå vill plussa lite extra för generalen Jacob Spångberg vars intåg till laget verkligen varit en frän fläkt.

Vid pennan

Matchstatistik:
Brödernas/Väsby – Piteå 5-2 (2-0, 0-2, 3-0)
Period 1: 1-0 (02.59) Jeremias Lindewall (Anton Brandhammar, Rasmus Sörgardt), 2-0 (13.32) Gilbert Gabor (Anton Brandhammar, Rasmus Sörgardt).
Period 2: 1-2 (14.29) Jacob Sundin, 2-2 (18.29) Linus Hedman.
Period 3: 3-2 (03.52) Filip Rydström (Rasmus Sörgardt, Anton Brandhammar), 4-2 (12.35) Anton Brandhammar (Nicklas Nousiainen, Carl Wassenius), 5-2 (19.20) Daniel Carlqvist.
Skotten: 27-21 (10-3, 8-11, 9-7)
Utvisningar: 6-2 (0-0, 6-2, 0-0)
Publik: 710 åskådare, Renew Arena