Tingman: ”Skulle vilja landa några riktigt bra nyförvärv”
Säsongen 2023/2024 är redan historia för Mjölby Hockeys del, med ett lyckligt slut. Tack vare en stark seger i den allra sista och direkt avgörande matchen borta mot Segeltorp säkrades fortsatt spel i Hockeyettan även nästa säsong.
När vi nu snart är halvvägs inne i mars månad och har hunnit börja smälta det som har hänt är det dags att ta en lägeskoll med MHC:s sportchef Anders Tingman. Hur är läget?
– Det är bra! Det är inte samma intensitet nu, men vi kör fortfarande träning på is tre gånger i veckan och sedan är det lite annat att ta hand om. Spelare som har varit här ska flyttas ut och det finns mycket runt omkring som ska göras klart i efterarbetet, berättar han.
Hur summerar du säsongen 2023/2024?
– Den måste vi ju vara nöjda med, det tycker jag. Vi tog i somras ett sent styrelsebeslut i konsensus om att ta chansen i Hockeyettan. I det läget hade vi 16 spelare på pappret. När vi väl blev klara med Jens som tränare fyllde vi på truppen utifrån olika idéer, bland annat ett par som var tilltänkta i Köping, säger Tingman.
– Det känns bra att vi kunde sy ihop en trupp som vi kunde gå in i säsongen med och starta. Det började riktigt bra, sedan kom väl verkligheten ikapp oss lite och vi hade ett antal förluster i rad innan vi med hårt jobb vände på det igen.
Resultatmässigt placerade sig Mjölby sjua i både Hockeyettan Västra och Hockeyettan Södra vår, men resorna till placeringen såg olika ut.
– Höstserien är godkänd, över förväntan faktiskt. Vi hade målsättningen att ha två lag bakom oss och det blev till slut tre innan vi var färdiga. Tittar man på vårserien hade jag nog hoppats på att vi skulle ta fler poäng, framför allt i början. Det kändes som att vi hade bra drag i grejerna, men det blev många uddamålsförluster. Vi lyckades inte riktigt stänga igen och hade väl åtta uddamålsförluster, det är nog lite unikt. Totalt sett hade vi fyra straffläggningar, där vi förlorar i stället för att kanske vara femtioprocentiga, konstaterar Tingman.
– Sedan ställdes allting på sin spets på slutet och det hade vi väl egentligen inte önskat. Efter Troja-matchen hemma på fredagen kände jag ändå att jag inte var ett dugg orolig. Ska Segeltorp slå oss, då ska de vara riktigt bra. Det vi visade upp mot Troja trodde jag inte riktigt att vi var kapabla till, det var ett riktigt lagarbete. Sedan är det synd att de vinner med några sekunder kvar, men det är väl lite så det kan bli för en nykomling mot ett etablerat lag.
I fredagsmatchen blev det oavgjort mot seriesegrarna Troja-Ljungby, som därefter har ångat på i Hockeyettans slutspel. I kvartsfinalen besegrades Dalen enkelt med 3-0 i matcher.
– Prestationen mot Troja lyfte oss som lag. Sedan blev det inte så lång tid emellan heller, utan det handlade om att sköta kropparna, äta, ha en bra och lugn lördagsträning med glädje efter prestationen. De kunde åka hem, chilla, fylla på depåerna och komma upp relativt tidigt. Bussen gick vid 10-tiden och man hann inte tänka så mycket. Det var riktigt bra för gruppen att bara ge sig på det igen, med en bra känsla i bussen upp, berättar Tingman.– Det var ganska uppsluppet innan uppvärmning och så där. Vi får en bra start, men sedan är det klart att man börjar tänka när de gör 3-3. Då klev William Strand fram och sedan var resan ganska enkel.
– Vi är många som minns förra årets förlust i kvalet mot Alvesta och nu fick vi i stället känna den där vinnarkänslan efter allt jobb vi har lagt ned. Det bar hela vägen och det var skönt för oss alla.
I samma stund som femmålsskytten William Strand i slutsekunden gick ner och täckte matchens sista skott inleddes Tingmans förarbete inför hösten. Eller nej, riktigt så var det faktiskt inte.
– Vi har varit tidiga i processen. Jag började redan i januari med att ta samtal en och en med spelarna. Det tar lite tid att beta av alla, det är inget man gör på en kväll. Vi pratar om hur de ser på saker och ting, vad de tänker om framtiden och vad de vill i livet. Det är inte bara hockey, utan man måste se helheten för varje individ. Redan innan sista matchen var vi klara med alla spelare, förklarar han.
– Jens (Brändström, huvudtränare) och jag pratar ofta med varandra så där krävs det inte så mycket extra, men det är några runt omkring laget som jag har kvar att prata med. Alla ska få säga sitt om säsongen, sedan ska vi i sportgruppen summera det hela. Där är vi inte riktigt än, för vi är fortfarande på is och håller igång. Det måste få landa lite.
Hur tänker du generellt när du bygger en trupp, finns det någon övergripande strategi?
– Först av allt vill vi sätta en ryggrad. En målvakt, ett antal backar och ett antal forwards. Det var det som var viktigast för mig, att se att ryggraden finns. Det fanns dessutom två scenarion när vi började prata med spelarna, division 1 och division 2. Jag var tvungen att veta hur läget skulle se ut, oavsett var vi skulle hamna.
– Det är så klart lättare att prata om ettan, men skillnaden var inte så där jättestor. Jag känner att vi har en ryggrad och känner mig trygg med det. Det är den som har burit oss under säsongen.
I fjol beskrevs Mjölby som en division två-trupp som spetsats till. Nu är vi bevisligen en division ett-trupp, som har lyckats hålla sig kvar.
– Tanken är så klart att fylla på truppen och några har aviserat att de inte kommer att fortsätta på samma sätt nästa säsong. De måste ersättas och det ska ske från toppen. Vi måste exempelvis hitta en lekkamrat eller två till Tom, och så vidare. När man har en ryggrad klar får man lägga ett pussel, vad är det som saknas? Där är tränarna med i arbetet, det är inte så att jag sitter och bestämmer det. Vi måste vara överens, konstaterar Tingman.
– Sedan måste man hitta rätt karaktär och att det passar in i gruppen. Just gruppdynamiken har i många år varit något extra, den är svårslagen. De har det roligt tillsammans och det får vi inte rubba, det måste kugga i.
Vad innebär det att vara sportchef i Mjölby Hockey och Hockeyettan?
– Jag har ingen arbetsbeskrivning, skrattar Tingman.
– Det är väl en nackdel i en mindre förening att man får arbeta med många olika saker. En sportchef kanske egentligen ska prata med spelare och ledare, ligga i framkant och scouta spelare, vara mer av en mentor runt omkring. Det finns för mig också, men det blir mindre av det. Tränarna tar ett större ansvar kring många av de delarna, förklarar han.
– Jag får göra lite andra saker också. Sponsorer, hämta mat och ordna med praktiska saker kring bortaresor. För mig är det ändå inte viktigt exakt vad jag gör, jag är ganska prestigelös. Det viktiga är att det fungerar och att folk trivs, att vi kommer framåt.
– Visst skulle jag vilja landa några riktigt bra nyförvärv som lyfter oss, så är det ju. Det vore roligt om vi kunde hamna där.
Under vinterhalvåret är det hockey som gäller, mer eller mindre på halvtid. Det ska registreras spelare och göras det ena med det tredje.
– Det är ganska lugnt i vissa perioder också, men snart ska det ganska snabbt bokas träningsmatcher inför säsongen. Många spelar fortfarande och det gäller att titta på vad vi vill möta för typ av motstånd för att få en bra uppladdning – och vilka vill möta oss, förklarar Tingman.
– Där får man vara lite smart, så att man inte svävar ut för mycket, det kostar ju pengar också. Man vill hitta motstånd på lämplig nivå och på lämpligt avstånd, gärna mötas både hemma och borta så att man får tillbaka någonting. Man brukar vilja ha minst sex-sju träningsmatcher innan serien drar igång.
När kommer då nyheterna om vilka tränare och spelare som kommer att finnas med inför säsongen 2024/2025, kanske du undrar? Det återstår att se, men förhoppningsvis kommer vi från Mjölby Hockeys sida inom kort att kunna berätta om hur den där viktiga ryggraden byggs upp, bit för bit.
Ha tålamod och håll utkik!