Vännäs HC drar sig ur Hockeyettan och IFK Arboga har nu fått frågan att ta den vakanta platsen. FOTO: SEBASTIAN RÖNNHOLM OCH ELIN GRANEBRANDT

Beskedet: ”Fyra serier och tio lag i varje” * Vännäs drar sig ur Hockeyettan – IFK Arboga erbjuds den vakanta platsen * Då kommer serieindelningen

Vilket lag ersätter Vännäs i ligan?

När kommer serieindelning och spelschemat för Hockeyettan 24/25?

Vi vet att ni är många som undrar.

14 juni är datumet som gäller, men ligans ordförande Håkan Svensson kan i alla fall redan nu ge ett besked.

– Det blir fyra serier och tio lag i varje, säger han.

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM  * SILLY SEASON * KLIPP BEST OF 23/24

 

Under våren har Tävlingsutskottet på Svenska Ishockeyförbundet genomfört en enkät till alla Hockeyettan-klubbarna, där en mängd frågor – bland annat om tävlingsverksamheten och ekonomin – fanns med. 

Förbundet jobbat nu vidare med svaren som kan bli en parameter av många när serieindelningen framöver utvärderas. 

För utvärderas ska det.

Och Hockeyettans ordförande Håkan Svensson kan i alla fall ge ett besked här.

– Det blir inga förändringar när det gäller serieindelningen och antalet lag. Grundserierna i Hockeyettan 24/25 kommer att avgöras i fyra serier med tio lag i varje, slår han fast.

Svensson fortsätter:

– Det vore varken rättvist eller genomtänkt eller analyserat att genomföra en förändring nu. Det är också långt ifrån säkert att en förändring sänker resekostnader per lag.

Framåt har Hockeyettan för avsikt att, tillsammans med SIF, utreda frågorna om licensregler och kommande serieupplägg på ordförande-konferensen i oktober.

– Det är oerhört viktigt att inte bara resekostnader beaktas utan även sändningsintäkter, varumärke, intresse från supportrar och media med mera, säger Svensson.

Svenska Ishockeyförbundet meddelade ju i mitten på april att en översyn av licensregelverket för samtliga ligor ska genomföras inför säsongen 2025/2026 och licensnämnden ges möjlighet att besluta om ett andra dispensår avseende klubbars ekonomi.

Håkan Svensson avslutar:

– Hockeyettan är tacksamma för dialogen och beslutet med SIF, som även skedde i samråd med HockeyAllsvenskan och SHL, att lätta på regelverket inför kommande säsong. Det var klokt och ett bra beslut för svensk ishockeys utveckling. Vi ser fram emot att utvärdera licensreglerna närmaste halvåret och förhoppningsvis hitta ett bättre regelverk inför säsongen 2025/26 tillsammans med SIF.

Seriestarten för Hockeyettan 24/25 är preliminärt satt till helgen 20-22 september.

***

Det har också – som ni som hänger med i nyheterna runt Hockeyettan säkert har koll på – hänt en hel del på vägen mot en serieindelning här i vår.

Vännäs HC, som kvalade sig kvar i våras, har nu definitivt beslutat sig för att dra sig ur spel i Hockeyettan 24/25.

IFK Tumba – rankat som bästa tvåan i de fyra kvalserierna i våras – erbjöds först den vakanta platsen, men har nu efter moget övervägande tackat nej.

Nu har istället IFK Arboga, näst bästa tvåan i kvalspelet, fått frågan av förbundet.

– IFK har fått chansen till betänketid på 14 dagar och kommer nu sondera terrängen externt med partners och kommun samt internt gällande organisation och ekonomiska förutsättningar, skriver klubben på Instagram.

Om IFK Arboga tackar nej går förfrågan i tur och ordning till IK Pantern och sedan Kovland.

Detta – när förbundet och vi inte vet vilket förening som blir lag nummer 40 i ligan – gör såklart att serieindelningen påverkas och ännu inte kan fastställas.

Men ett datum kan ni få.

14 juni fastställs seriebestämmelserna – där både serieindelning och spelschema ingår – av Svenska Ishockeyförbundets förbundsstyrelse och samma dag kommer vi kommunicera det i våra kanaler.

Fram till dess får vi be om tålamod.

LÄS MER: Nytt avtal med förbundet: ”Vi vet hur viktig Hockeyettan är för ishockeyns utveckling”

Ordföranden Håkan Svensson: ”Svensk elitishockey måste få bättre balans i intäkterna mellan ligorna” * Skriver själv om Hockeyettans framtid