Sommarkollen: Tålamod och höga ambitioner ska kombineras under ”säsong två”
I en längre intervju berättar herrlagets tränare Jens Brändström bland annat om tankarna kring läget i truppen inför Hockeyettan och om den strategi som krävs för att få unga spelare att kunna ta det viktiga steget in i seniorhockeyn.
Efter att beskedet kom att Mjölby Hockey beviljas elitlicens inför hösten har arbetet strukturerat fortsatt med förberedelserna inför Hockeyettan. Situationen i ligan är däremot betydligt mer rörig med flera lag som riskerar att åka ur på grund av utebliven licens, men det ämnet släpper vi just nu och fokuserar på vårt eget ett tag.
Efter en ordentlig försäsongsträning under försommaren är nu truppen inför Hockeyettan på ”semester”, eller åtminstone egenträning utifrån ett planerat program, tills det är dags för återsamling igen. Planen är nu att träffas igen den 5 augusti, strax innan det att isen åter igen fryser i hallen.
– Vi går nu in i den så kallade svåra ”säsong två” som kommer efter att ha varit nykomling i serien under förra säsongen. Då slog vi ur underläge hela tiden, men det kan komma att ändras nu, förklarar huvudtränaren Jens Brändström.
Förra året kom frågan om spel i Hockeyettan sent under sommaren och därefter följde ett intensivt arbete med att hitta en tränare och att komplettera truppen för att bli ett fungerande lag på den högre nivån. Det gick till slut vägen och kontraktet säkrades utan kvalspel.
I år är staben och truppen spikade redan innan sommaruppehållet, vilket innebär helt andra förutsättningar.
– Intentionen för mig var hela tiden att förlänga mitt kontrakt över säsongen 2024/2025. Därför håller man ju utkik efter spelare runt omkring inför ett kommande lagbygge. Man kan egentligen säga att vi redan i slutet av förra säsongen hade en rätt bra bild av hur vi ville och hur vi kunde bygga en trupp inför hösten. Vi var egentligen klara sedan flera veckor tillbaka med lagbygget, även om vi höll lite på presentationen av Filip Johansson och Sebastian Lundman, berättar Jens.
Mjölby Hockey har som förening ett mål att ha ett lokalt förankrat lag, av flera olika skäl. Att ha en bredd som kan fostra egna spelare till laget är bra på många sätt, både ekonomiskt och för att det skapar en större gemenskap i Mjölby med idoler, vänner och familjer som knyts närmare föreningen och hockeyn.Att även bredda det till att omfatta Östergötland ger både spelare och föreningar ett större sammanhang och en större chans att lyckas utifrån sina egna förutsättningar på olika nivåer i regionen.
– Man kan ju utan överdrift säga att vi verkligen har lyckats med målet! Truppen innehåller mängder av egna produkter och det är endast fyra spelare som är hockeybördiga från andra platser än Östergötland, säger Jens.
– Vi har en budget som inte går att jämföra med de stora drakarnas. Därför känner vi att vi behövde sätta ihop en trupp som är en kombination av faktorer som utvecklingsbar, klubbhjärta, talang, karaktär och god kamratanda för att kunna tävla högre upp i hierarkin. Det känner vi oss mycket trygga med att vi har lyckats åstadkomma i årets lagbygge.
Inför hösten finns två målvakter, nio backar och 14 forwards i truppen. Snittåldern är ungefär 22,5 år sett till hela gänget, vilket är ovanligt ungt. Det ger utmaningar, men också möjligheter.
– Truppen är yngre än den vi klev in i förra säsongen med, men vi har också kvar mycket viktig rutin i laget. Att vi blir ett ungt lag ser jag väldigt positivt på. Vi får in killar – och lyckas behålla killar – som har höga ambitioner med sin hockey, som är beredda att jobba hårt och lägga mycket tid för att nå sina slutmål. Det passar även mig väldigt bra som tränare, då jag älskar att jobba med ambitiösa positiva och tävlingsinriktade människor.
Den sportsliga ledningen har spenderat väldigt mycket tid med att scouta nyförvärven, innan kontrakt har skrivits.
– Vi har fört bra dialoger med killarna och deras eventuella agenter angående vad vi förväntar oss av dem och vad de själva kan förvänta sig av oss. Förra säsongen hade vi en väldigt bra kemi i laget och det är något som verkligen blev vår styrka. Detta är väldigt viktigt att vi jobbar vidare med. Att vi tävlar och tränar för varandra och att vi har roligt när vi är i ishallen. Även under de svåra perioderna som de flesta lag alltid upplever på ett eller annat sätt under säsongen, konstaterar Jens.
Att den inställningen krävs är något som ledarstaben har varit noggrann med att påpeka för alla som det har förts en dialog med om att eventuellt spela för MHC.
– Det man också ska vara medveten om är att med ett ungt lag så kan det ibland ta tid att komma in i seniorhockeyn. Vissa spelare kliver direkt in från juniorhockeyn, klarar av seniorlivet direkt och tar stora steg. Andra spelare kan behöva lite längre tid, upptäcka skillnaderna och få jobba i lugn och ro utan press, förklarar Jens.
– Även där känner vi oss mycket trygga och kommer att arbeta med den vetskapen. Vi ska ha tålamod och försöka hjälpa killarna hela tiden i sin utveckling. Jag som tränare gillar att ofta sitta ner i små samtal med killarna. Det kan vara allt från två minuter till en timme som behövs för att kunna få en liten eller stor knut att kunna lossna. Det tror jag är viktigt att vi fortsätter med inför kommande säsong. Att vi har en förståelse för varje individ och situation.
Avslutningsvis är det tydligt att det finns ett stort sug hos Jens efter att om ungefär en månad få komma igång igen på allvar efter sommaruppehållet.
– Att vi har talangen för att ta ett steg till den kommande säsongen är jag övertygad om och jag kan knappt bärga mig för att dra igång säsongen på allvar tillsammans med övrig ledarstab och spelare!