Avstämning med Ronny efter sommaren!

Sommaren närmar sig sitt slut och snart är det äntligen dags för hockeysäsong igen. På måndag samlas hela truppen för första gången och det är en taggad Ronny Helander som hemsidan når sent på torsdagskvällen.

Har sommaren varit bra?

– Fantastiskt bra! Jag har varit i Italien tre veckor på bilsemester. Så det var en härlig njutning, sedan var jag dessutom sjukskriven i tre månader innan med, då jag bytt höftled, jag har haft problem ett tag med den och den har blivit sämre och sämre, så jag planerade in den efter säsongen och fick den tidigt så det var skönt.

Är du helt ok efter operationen nu?

– Ja men det tar upp till ett år innan jag är helt återställd, men det är redan bättre nu jämfört med innan operationen, så nu borde det gå att åka skridskor till ispremiären, det har varit ett mål.

Hur mycket hockey har du tänkt i sommar då?

– Det har man med sig hela tiden, när säsongen är slut var man besviken och sedan var det jobbigt ett tag efter operationen, då fick man sitta mycket hemma, så det fanns mycket tid att titta på matchklipp och annat.

Under sommaren har du också fått en ny kollega i Linus Engqvist som blir assisterande…

– Det är tråkigt för (Peter) Isgren, vi har jobbat ihop länge och har trivts väldigt bra tillsammans. Men så är branschen. Nu kommer Linus in istället och det ska bli kul att jobba med honom. Han är väldigt taggad och har haft lite nya idéer om hur vi ska kunna justera spelet för att bli bättre. Sedan har vi väldigt likvärdigt tänk, men det kommer bli lite justeringar. Sedan har vi många in och ut med, så det kanske tar lite längre tid att hitta rätt, men det är en lång säsong och man ska vara som bäst i slutet först. Men Linus är som sagt var otroligt taggad, och det kan vara bra med ett par nya ögon som tänker lite nytt, jag och Peter tränat ihop så länge nu, nu blir det lite nya infallsvinklar. Men som sagt, tråkigt med Peter.

Nu när du suttit på kammaren och studerat säsongen, var gick det fel?

– Vi kom in i en period där vi släppte för mycket mål, det fanns olika anledningar till det. Vi hade en  start på allettan med två raka segrar, men sedan åkte vi på en förlust i en jämn match mot Vimmerby i runda tre. Jag har haft avslutningssamtal med spelarna, och det är många som sagt det att hade vi vunnit i match tre kanske vi hade gått bra mycket bättre. Sedan åkte vi till Dalen med en väldigt skadedrabbad trupp och förlorade. Men det vi kommit överens om är att vi måste hitta tillbaka till att bli tuffare och elakare, Bois DNA:t. Det saknade vi i vintras, vi hade kanske inte riktigt de spelartyperna heller. En annan sak vi sagt är att vi måste bli aggressivare i försvarsspelet. Vi backade in centralt med backarna för tidigt och det gav dem för mycket is i vår försvarszon. Så det kommer innebära justeringar i spelet. Sedan får vi in ett gäng spelare med speed, så vi måste också bli lite rakare och spetsigare, gå lite rakare på mål och inte så mycket vända upp så mycket. Vi kommer dels ha lite fler elaka spelare och dessutom spelare med fart, och då måste man attackera målet i förstavågen.

Var ni FÖR puckförande förra säsongen? Min känsla var att ni etablerade långa anfall men kanske inte riktigt kom in på kassen, och då slängdes en puck in i mitten till slut lite på chans, den bröts och så fick de spelvändningar på er som de ofta straffade er med…

– Det finns statistik som säger att gör du inte mål efter 15 sekunder så blir det inget mål heller. Det är en balansgång hur mycket du ska äga pucken. Vi hade en grym förstaline som kunde anfalla 40 sekunder och ändå göra mål, och då hänger de andra kedjorna på. Och då hade de kanske inte riktigt skickligheten och tålamodet så de började skicka pucken vilket gav spelvändningar som du är inne på. I år måste vi bli rakare i förstavåg, ställa om snabbare och gå på mål, då ökar chansen att senare kunna vårda pucken mer när man återerövrat den. Så det finns lite såna grejer som vi tar med oss. Sedan är det lätt att säga vi ska göra si och så och en annan att genomföra det, det kommer bli en process. Men vi vill spela snabbt och komma i fart.

Har ni tittat på andra egenskaper i år hos spelarna?

– Vi vill ha bra spelare. När du scoutar i andra miljöer så är det svårt att veta hur de lyckas, men vi ska hålla i pucken och vara mer attackspelande, och då behöver vi ha skridskostarka spelare för att kunna vända spelet snabbt och spela ett attackspel. Sedan är det en balansgång för sportgruppen, det är inte alltid du får förstavalet, andra lag har betydligt större plånbok, men jag tycker samtliga nyförvärv ser spännande och intressanta ut. Nu kanske vi inte har 150 pinnar i en förstaline, men jag tror att vi har en bättre fördelning över kedjorna, det ska bli spännande att se när vi drar igång och sätta femmor framöver.

I mina ögon så gav den sista spelaren in, Wiggo Weinö, dig som tränare betydligt mer valmöjligheter när du ska laborera med laget, håller du med?

– Absolut! Nu kommer Alex Fält och Anton Persson vara med också, men en spelare kan göra mycket. Det kommer skador, det kommer falla ifrån folk, är du tunn så kan vi plocka in fler juniorer givetvis, men är det för många blir det tufft. Det är inte lätt för tre juniorer att bilda och driva en kedja på egen hand.

Jag tänkte vi måste gå igenom nyförvärven med, så vi får lite mer hum om dem. På backsidan så börjar vi med Viktor Nilsson Westlund…

– Honom har vi ju sett när vi mött Tranås, det är en back som imponerade på oss då och som ska bli väldigt spännande att få hit. Han har flesta verktygen i lådan, en hög kapacitet, en av backarna som är tänkt att leda backsidan i vinter.

Innebär det tid i powerplay?

– Det är tanken, sedan gäller det att förtjäna den platsen med. Det ska vara en kamp om att få speltid.

Då fortsätter vi med Marwin Wedemo…

Han är ung men har redan bra erfarenhet från ettan med stor utvecklingspotential i sig. När vi kollar på backsidan så passar han in i hur vi vill spela i vinter. Han har snabba och bra förstapass, men även  många andra verktyg. Jag tror att vi kommer ha backsidan mer öppen än tidigare, det är lite mer omsättning i år, så det är svårt att veta exakt roll han kommer kriga sig till, men det finns hög potential i honom. Väldigt rapp på rören.

Alex Bergqvist?

Snabb och rejäl med puck, sätter igång spelet snabbt och har en bra storlek. Han har hög potential. Sedan är det svårt att jämföra med deras spel i Nationell, men han känns som ett spännande namn som kan få bra utveckling hos oss.

Då fortsätter vi till forwardssidan och Kevin Engvall…

– En otroligt skridskostark spelar med alla verktyg för att bli en bra spelare. Han fick ingen bra start på förra säsongen i Troja och bytte då till Kristianstad, där visade han hur bra han är. Sedan tror jag att vi ska se till att han får lugnet i spelet med, han har sådan oerhörd utväxling så det kan vara svårt att hinna med allt.

Linus Lööf…?

– Han fick blomma ut i slutet i Karlskrona när han äntligen fick spela på sin riktiga position som center. Spelskicklig och smart, kreativ i powerplay. Kommer gärna i mitten och fördelar ut pucken på sina yttrar på kanterna. Precis den spelartyp vi var ute efter, en Ludwig Wistén light.

 Wiggo Weinö?

– Ett namn vi pratade om tidigt och försökte få till oss, men han blev färst kvar i Kristianstad, men det löste sig till slut ändå. En powerforward men inte en klassisk sådan, för han är också väldigt skicklig med pucken. Han åkte upp och ner i hierarkin i Kristianstad, ibland i förstakedjan, ibland i fjärde. Jag tror han kommer kunna utvecklas fint med en fast roll och omgivning som ger honom trygghet. En ung kille som har en bra framtid. Sedan har jag pratat en del med honom med, och man får en skön känsla av honom som person med. Han passar alldeles ypperligt in i vårt nya mer aggressiva anfallsspel.

Adam Karlsson?

– Ännu en spelare med bra fart på skridskorna. Han hade en kanonsäsong i Surahammar där han sprutade in mål. Men han är också hårt jobbande och har bra fart i allt han gör, han är en spelare som kan hänga dit puckar på egen hand. Det ska bli spännande att se honom och han har den där farten vi är ute efter och ett attackspel i sig naturligt med.

Emil Smedberg?

– En spelare man haft koll på då han spelat i Skövde. En rightforward, spelspelskicklig och användbar på många sätt. Tar sig gärna in i hetluften. Har fått stämpel att han inte producerat i allettan, men det är jag inte ett dugg orolig för, han tar sig till lägen, är spelskicklig och ett hot i powerplay. Han är som sagt var väldigt användbar.

Då sparade vi det bästa till sist: Max Wennlund!

– Det var riktigt kul att han ville hem. Med den erfarenheten han har av spel både i SHL och allsvenskan och nu också utomlands, där han fick en offensiv roll och visade att han kunde axla en sådan med. I SHL har han visat att han kan vara en elak jävel och dessutom otroligt skicklig i boxplay. Det är riktigt kul att få en hemvändare igen, speciellt som han fortfarande är ung och har sina bästa hockeyår kvar.

Hur bra är han?

– Det är svårt att säga, men han har varit i SHL och allsvenskan, där han fick en stämpel att vara defensiv center i en fjärdeline, men jag tycker han visade att han kan göra mycket poäng i Österrike, han kommer tillföra det här laget och driva det här gänget. Jag ser honom som en spelare för alla spelformer, och han kommer driva det här laget. Sedan kommer vi inte kräva poäng av någon, vi vill ha en jämnare poängfördelning, vi ska inte behöva förlita oss på en kedja, utan vill ha jämnare kedjor.

Med så många nya spelare in, hur lång tid tar det att sätta spelet då tror du?

– Vi kommer få jobba med detta dagligen. Det kommer ta längre tid när det är så många vi byter, men det är en lång säsong och vi behöver inte vara färdiga redan till seriestart, utan jag ser det bara som en rolig och utmaning. Jag läste din intervju med Hudiksvalls sportchef där han sa att man behöver byta ut sin stomme vart 3:e/4:e år, för sedan blir spelarna lite för mätta. Det kan nog stämma, och nu har vi haft en stor stomme här länge, det kanske var läge för en lite större ruljangs nu.

Tycker du att ni har ett bättre lag i år och med det högre förväntningar?

– Sportgruppen är tydliga med att vi vill gå till slutspel eller kvalserie, vad det nu blir, vi vill komma längre än förra. Sedan är det väldigt svårt att avgöra om vi är bättre med så många nya in, jag har inte sett alla i Boiströjan än. Samtidigt tappade vi tre spelare till allsvenskan i år, och tre så skickliga spelare är givetvis ett tapp, men jag tycker att vi har en hög potential, sedan är det svårt att säga om vi är bättre eller sämre, men målet är att vi ska utvecklas och bli bättre när säsongen summeras.

Till sist: Hur ser planen ut framöver?

– Vi återsamlas måndag den 5/8, under första veckan så kör vår nya fystränare Jimmy Ekberg tester med dem så han vet var de står. Tanken är att vi ska köra lite mer individanpassad fysträning i vinter. Sedan går vi på is den 12/8, och den 16/8 har vi en internmatch och sedan drar träningsmatcherna igång. Det har blivit lite ändringar sedan Bäcken degraderades, så vi kommer möta Grästorp istället två träningsmatcher. Det ska bli kul att möta Grästorp!