”En enorm stolthet att få chansen”

I slutet av juli samlades landets främsta damspelare i Uppsala för ett Olympiskt Offensiv 2026-sommarläger.

En av dem som var uttagen till lägret var vår materialare, Jozzan Backlund.

– Det var en dröm som gick i uppfyllelse, säger hon.

Nyligen fick vår materialare, Jozzan Backlund, vara med om ett härligt äventyr. 

Som en av två materialare vara hon med när damlandslaget samlades i Uppsala för ett par veckor sedan, för att genomföra sitt Olympisk Offenisv 2026-sommarläger. Ett förberedelseläger inför vinter-OS i Milano Cortina.

– En enorm stolthet att få chansen att vara materialare åt toppspelare. Att få visa vad jag kan och få representera Sverige, det var en dröm som gick i uppfyllelse, säger hon och fortsätter:

– Det är lika stort för en materialare att bli uttagen i en landslagstrupp som det är för en spelare eller coach.

Dessutom fick Jozzan jobba med sin stora förebild, berättar hon.

– Tomas (Rydgren, materialare i Djurgårdens SDHL-lag), så det var en trygghet att ha någon med som jag känner sedan tidigare.

LÄS MER: André Smulter: ”Jag har haft förmånen att gå upp en serie eller vinna ett mästerskap – den känslan är värd att brinna för”

Under en veckas tid stod fystester, träningar samt tre matcher mot den topprankade skolan, Ohio State University, på schemat. Med andra ord: En hel del jobb. Eller?

– Arbetsuppgifterna under veckan var betydligt färre än att till exempel åka på en bortamatch med klubblaget. När jag åker iväg med grabbarna får jag ofta rollen som både materialare och sjukvårdare samt reseledare – och lite lagmamma.

– Materialarna här har mest fokus på tvätten mellan ispassen, att skridskorna slipas och att varje spelare har rätt färg på tröja och damasker inför kommande träning, att omklädningsrummen fixas inför träning och match och att det finns kaffe. Vi hade också ansvaret för all tvätt åt Ohio och att de hade allt de behövde i materialväg.

Hur var det att få jobba med de många av de främsta damspelarna just nu? 

– De här tjejerna är fantastiska – både som individer och som lag. Det var verkligen en ära att få vara med och ge spelare och ledare de bästa förutsättningarna. Det är få förunnat att få leva sin dröm, så jag passar på att njuta av varje ögonblick.

Hur ser möjligheten att få hänga med landslaget fler gånger i framtiden?

– Jag har fått lämna in en intresseanmälan på datum som kan passa mig att vara med. Drömmen vore ju såklart att hänga med det här gänget på mästerskap i framtiden, säger Jozzan Backlund.

LÄS MER: Lucas Feuk: ”Trivdes så sjukt bra senast jag var här”

Se försäsongsschemat här

Köp säsongskort här

Mikael Einarsson Nisser
Foto: Leif Boman