Arto Sirviö är ny tränare i Boden. Till höger trotjänarna Viktor Sandberg och Christian Nyman, som ännu inte signerat nya avtal. FOTO: OLIVER ÅSTRÖM OCH SOFIE ALEXANDRA KITTERØD

”Han frågade om han fick ge numret till dom” * Så hamnade Arto Sirviö i Boden * Långa uppehållet från topphockeyn * Dialogen med veteranerna

Arto Sirviö är tillbaka i svensk hockey.

Här möter ni Bodens nye tränare och sportchef i en intervju om bland annat: 

* Öppningen till jobbet i Boden: ”Han frågade om han fick ge numret till dom”.

* Det  långa uppehållet från elithockeyn: ”Jag fick inte träna lag högre upp för mitt jobb”.

* Trotjänarnas framtid i laget: ”Vi har en dialog med dom”.

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM  * SILLY SEASON * KLIPP BEST OF 23/24

 

Finländaren Arto Sirviö, 62, hade sitt senaste uppdrag som huvudtränare 15/16, då han coachade Kristianstad i ligan.

Därefter har han jobbat mest som assisterande tränare och ungdomstränare i diverse finska klubbar i lägre serier. 

För NSD berättade han tidigare i somras att det fanns en anledning till det.

Det var hans civila jobb som vd på en golfbana i Vasa som har satte stopp för det.

– Jag har inte fått träna högre upp. Jag har haft ett arbetsavtal som har sagt att jag inte får vara huvudtränare. Jag har fått vara fystränare, hjälptränare eller den typen av uppdrag, sa han då.

För hockeyettan.se utvecklar han.

– Så var det. Men jag ville inte ligga på soffan och ta det lugnt på kvällar och helger och fick tillåtelse att hoppa in lite här och där. Jag ville inte tappa kontakten med hockeyn helt och min arbetsgivare var positiv till det och förstod väl att jag ville återgå till hockeyn förr eller senare. 

Så när anbudet från Boden kom i början av maj så kunde Arto Sirviö inte hålla sig längre. 

Han ville tillbaka till hockeyn ”på riktigt” och är nu både sportchef och tränare i Bodens HF.

Han anlände till sin nya hemstad i början av augusti och tog med sig frugan och hundarna till Sverige.

Och att det blev Boden kan han tacka en gammal vän för.

Joakim Fagervall, i fjol tränare i just Boden.

Arto Sirviö berättar: 

– Vi känner varandra sedan länge, bland annat genom tiden i Umeå och Björklöven, och har alltid haft en bra kontakt. Han letade ju nytt jobb i våras och vi pratade lite om att hans möjligheter att komma till Finland, jag känner ju en ganska många sportchefer där.

– Sen, efter några dagar, ringde Jocke tillbaka och frågade om han fick ge Boden mitt nummer. Och ja, sen gick det fort, säger finländaren och skrattar.

Ja, det gjorde ju det.

Arto Sirviö körde till Sverige, träffade den sportsliga ledningen och några spelare, kollade in hallen och staden – och bestämde sig ganska omgående för att skriva på ett treårsavtal och presenterades 17 maj.

* Hur har du själv kunnat påverka lagbygget? Du kom ju in rätt sent i det här. 

– Ja, det fanns vissa som redan satt på avtal. Det var väl tiotalet spelare klara då och därefter har vi jobbat hårt för att fylla på truppen och hitta rätt spelare.

Boden genomgår nu en kraftig föryngring och Arto Sirviö  och nye assisterade tränaren Robert Bergdahl är inne på samma linje.

— Jag brukar säga så här: När vi redan har egna ämnen och unga spelare i laget…varför ska man stoppa deras utvecklingskurva? Hur bra kan dom bli efter en säsong? Efter två? Vi vill verkligen ge dom yngre chansen här under försäsongen och låta dom växa in i det och njuta av möjligheten de har.

Boden har, i alla fall än så länge, inte förlängt med trotjänarna Viktor Sandberg, 31, eller Christian Nyman, 33, som tillsammans gjort nästan 1000 tävlingsmatcher i ligan. 

Inte heller offensiva spetsarna Jesper Ylivainio eller Daniel Mannberg, båda nya i fjol, finns just nu i truppen.

* Är dom avskrivna nu?

– Nej, det kan jag inte säga. Vi har haft och har en dialog med flera av dom.

Arto Sirviö fortsätter:

– Samtidigt vill vi kolla vad som finns i de egna leden och vi erbjuds spelare hela tiden, kanske mest från Finland av naturliga skäl. Mycket handlar om tajming och ekonomi här.

* Hur bråttom är det med att fylla upp de sista platserna i truppen?

– Vi har väl sagt att vi vill ha full trupp till DM (6-8 september) och ska fylla på med en till tre spelare till. Om det sen blir nån från det gamla gardet eller nån ny får vi se, helt enkelt.

Arto Sirviö fick uppleva en riktig fest i sin första match som huvudansvarig i Boden.

3500 personer (!) kom till Hive Arena i fredags för att se träningsmatchen mot SHL-bjässen Luleå. 

– Ja, vad ska mina säga? Det är ju en otrolig publiksiffra i mitten på augusti! Dom får gärna koma tillbaka när det blir seriespel, säger han och skrattar.

– Visst, det blev en storförlust (1–8) men spelarna fick testa sina gränser och vi gillade det vi såg. Det är ju knappast någon av våra spelare som mött sånt här kvalificerat motstånd tidigare. Jag tror vi kan ta med oss mycket från den matchen.

* Är det någon eller några av de unga spelarna som ser extra spännande ut och kan få ett genombrott i vinter?

– Fabian Nilsson har sett bra ut. Han är nu nästan helt fräsch efter sin skada i handen och gör alltid det jobbet som krävs, han är nog snart redo för matchspel igen. Men generellt finns det många, däribland några J20-spelare, som ser spännande ut. Det är många som trycker på och vill vara med och visa vad de kan.

* Till sist: vad minns du från tiden som coach i HE i Tranås och KIK (2014-2016)?

– Det var en bra liga redan då och den är säkert ännu bättre nu. Hockeyettan är en väldigt fin plantskola för spelare som vill uppåt mot allsvenskan och SHL. Det ska bli väldigt kul och intressant att jobba i den här ligan igen!

BILDEXTRA: Boden-Luleå – se de coola bilderna här!

***

Arto Sirviö gjorde fyra säsonger i Västra Frölunda och tre i Mora IK som spelare i slutet av 80-talet och i början på 90-talet. 

I Sverige har han också – förutom Tranås och KIK – coachat Gislaved och varit sportchef i allsvenska Mora och Björklöven.

Text: PeO Larsson

LÄS MER: Hemligheterna i Boden 23/24 – berättar om lagkamraterna

PREMIÄROMGÅNGEN I NORRA SERIEN: 

20/9: Boden-Kalix (19.00)

21/9: Piteå-Kiruna IF (16.00)

22/9: Clemensnäs-Sundsvall (16.00)

22/9: Örnsköldsvik-Hudiksvall  (16.00)

Försäsongen 2024 * Här är alla träningsmatcher med lag från Hockeyettan * De matcherna sänds på Hockeyettan Play * Resultat