Lindberg, Gunnarsson, Wennlund, Netterberg, Dahlroth, Kokman och Kokkola – alla med på topp tio.

Lista: 25 bästa värvningarna i ligan * Experten om nr 1: ”Smart i spelet över hela banan” * Kommentarer om alla spelare!

Vilka är de bästa värvningar i Hockeyettan inför 24/25?

Vi bad experten Mikael Mjörnberg göra en 25-lista.

– Han står på en gräns där det är svårt att motivera varför han inte har fått något allsvenskt kontrakt, skriver han om numer ett på listan.

STÖTTA DITT LAG – KÖP ABONNEMANG PÅ HOCKEYETTAN PLAY!

 

Silly season har blåst över och det har som vanligt varit stor omsättning i spelartrupperna och flera heta värvningar har presenterat i vår och sommar – och ja, några klubbar kanske inte är riktigt färdiga ännu?

Men fram till nu då?

Vilka är de bästa nyförvärven i ligan med bara några veckor kvar till nedsläpp?

Initierade experten Mikael Mjörnberg, 42, som bevakat Hockeyettan i över tio år och varje måndag den kommande säsongen kommer att ta ut Veckans Lag i ligan och i våras tog ut säsongens lag i Hockeyettan 23/24, har satt sig ned och synat de tyngsta värvningar.

Här är hans val.

Här är Hockeyettans 25 vassaste värvningar, enligt Mjörnberg.

LÄS MER: 25 bästa värvningarna inför 23/24 – hur många lyckades?

Mikael Mjörnberg.

* 25. Linus Lööf, forward, Mariestad (Karlskrona)

Det bör ha varit många om budet när den skicklige centern sökte en ny utmaning och en annan roll än den han placerats som i Karlskrona, men Mariestad var framfusiga och signade honom tidigt. Här snackar vi en spelare som när han får ut sin fulla potential är en av ligans bästa med kraftfullt spel, bra händer och passningsspel. Trivs han i Mariestad kan det här mycket väl vara det sista avstampet på vägen mot Hockeyallsvenskan. 

Lööf. FOTO: LEIF HELLERIN

* 24. Miro Lehtimäki, forward, Kiruna IF (KS Katowice)

Kiruna IF har under lång tid skrikit efter offensiv spets och det är möjligt, rent av högst troligt, att Lehtimäki är svaret på klubbens böner. Den 27-årige finländaren presenterade sig för Hockeyettan-publiken som en del av Visby/Roma säsongen 21/22 och mäktade då med 23 mål i seriespelet. Nu kommer han närmast från spel i den allt vassare polska ligan och kommer ta en ohyggligt stor roll i Kiruna-bygget. Målskyttet finns i hans dna så bli inte förvånade om den fina siffran från Gotland blir överträffad i vinter.

Lehtimäki. FOTO: LEIF HELLERIN

* 23. Emil Lindblom, forward, Sundsvall (Boden)

Efter tre säsonger i förskingring är Lindblom tillbaka i det Sundsvall som han representerade med beröm godkänt säsongen 20/21. Den gångna vintern i Boden blev kanske inte den succé som förväntades, men det berodde lika mycket på laget som på forwarden och alla minns förstås hur han dundrade in mäktiga 57 poäng varav 23 mål på 34 matcher för Kalix säsongen 22/23. Lindblom är en målskytt ut i fingerspetsarna och kommer få ta en ganska stor roll under sin återkomst i Sundsvall. En väldigt spännande värvning.

Lindblom. FOTO: ANDREAS PLANCK

* 22. Lukas Sjöblom, forward, Karlskrona (Halmstad)

Den Troja-fostrade forwarden kan kallas för en late-bloomer och exploderade i sin utveckling under den gångna säsongen i Halmstad. Äntligen klev han fram som den där spetsige forwarden han alltid haft verktygen för att vara, med en imponerande fart i skridskoåkningen och förmågan att sätta dit viktiga puckar när det betyder som mest. Inte konstigt att Karlskrona fattade tycke och vill ha in honom i sin hajpade nysatsning där speed är ett ledord. Förväntas förstås fylla en stor roll i det nya lagbygget.

Sjöblom. FOTO: LEIF HELLERIN

* 21. Pelle Hedlund, forward, Forshaga (Comet Halden)

27-åringen är lika mycket en profil utanför isen som han är vass på rinken med en tankspridd stil, fäbless för att även spela fotboll och ett och annat ganska underhållande uttalande. En sådan där gamäng som även hjälper till att bygga ett lag och en liga rent intressemässigt. Men tillbaka till Värmland kommer han förstås först och främst för att göra poäng. Många poäng. Forwarden som lirat allsvenskt för Almtuna, var med och lyfte upp Nybro till andraligan och närmast kommer från spel i Norge har många strängar på lyran. 

LÄS MER: Pelle Hedlund: ”Inte här för att varva ned”

Hedlund. FOTO: SOFIE ALEXANDRA KITTERØD

* 20. Adam Ohre, målvakt, Hudiksvall (Herlev Eagles)

Det blir lite press på Ohre som gjort många allsvenska säsonger, men kanske inte spelat fullt lika många matcher. Han kommer till Hudiksvall som en målvakt med erfarenhet från högre nivå och som ska vara den som leder laget till den där så hett eftertraktade allsvenska platsen utan att egentligen någonsin ha hållit en självklar förstaspade på nivån. Men det är en så klart en skicklig målvakt. Säsongerna i Vita Hästen (2021-2023) var garanterat oerhört utvecklande och på Hockeyettan nivå har Ohre spelat stort för både HC Dalen och Halmstad även om det börjar bli några år sedan. Det blir press, men den ska en så pass duktig keeper klara av.

LÄS MER: Adam Ohre: ”Det känns verkligen proffsigt här”

Ohre. FOTO: HUDIKSVALL HC

* 19. Mikael Roslund, forward, Troja-Ljungby (Karlskrona)

Kan Roslund hitta tillbaka till den målform han hade när han smiskade in 23 puckar för moderklubben 18/19 (vilket i förlängningen gjorde att då allsvenska Karlskrona fick upp ögonen för honom) blir han guld värd för ett Troja-Ljungby som hade problem med effektiviteten ifjol. Men hemvändaren betyder så klart mer än så för sin nygamla klubb. Det finns ett stort symbolvärde i att en så pass skicklig spelare vänder tillbaka till Troja och Mikael Roslund kommer vara en viktig pjäs för Ljungby-gänget både på och utanför isen. En roll han säkerligen gillar att befinna sig i.

LÄS MER: Mikael Roslund: ”Vill vara en av som driver laget”

Roslund. FOTO: LEIF HELLERIN

* 18. Oscar Eriksson, back, Visby/Roma (Piteå)

Det är faktiskt en liten skräll att Eriksson spelar i Hockeyettan även säsongen 24/25. Backen gjorde inget annat än att gå från klarhet till klarhet i Piteå säsongen som gick och borde ha varit en attraktiv spelare på den allsvenska marknaden, men nysatsningen i Visby lockade uppenbarligen så pass mycket att det blev ett kontrakt signerat. 24-åringen från Skellefteå är kraftfull bakåt och sylvass framåt, en allround-back som dessutom kommer in med erfarenhet från två raka kvalserier. Ett kalasförvärv för satsande Visby/Roma.

Eriksson. FOTO: JÖRGEN BERGKVIST

* 17. Anton Johansson, forward, Västervik (Visby/Roma)

25-åringen kan framstå som en ganska anspråkslös spelare som inte syns mest av alla, men det är en pudelklok center som för det allra mesta ligger helt rätt i banan och gör sin omgivning bättre. Men det bästa av allt, han är en spelare som bara blir bättre och bättre ju mer matcherna betyder. Minns bara hur sylvass han var för Troja-Ljungby på lagets kvalseriefärd säsongen 22/23. Johansson har fler poäng i sig än de 19 han gjorde för Visby i vintras och det framstår som en väldigt genomtänkt värvning att ta honom till Västervik vars enda mål ju är ett snabbt avancemang tillbaka till Hockeyallsvenskan.

Johansson. FOTO: LEIF HELLERIN

* 16. Gustav Berglund, back, Brödernas/Väsby (Karlskrona)

Brödernas sportchef Tom Tärnström hade ett väldigt intressant inspel kring Berglund när jag pratade med honom i somras. Han sa något i stil med ”alla pratar om hans potential, men jag värvar honom för det han visar upp nu”. Klarsynt kan tyckas. Snacket kring backen har alltid varit att han har potentialen att gå hur långt som helst den dagen polletten faller ner och det har kommit lite i vägen för de insatser han gjort under de två senaste säsongerna i Karlskrona. Den draftade 23-åringen är redan nu en fullfjädrad Hockeyettan-back i banans båda riktningar. Kommer den där omtalade potentialen dessutom fram i sin fulla blom, då är Brödernas bara att gratulera.

LÄS MER: Gustav Berglund: ”Det lockar mig att komma hit”

Berglund. FOTO: LEIF HELLERIN

* 15. Viktor Nilsson Westlund, back, Mariestad (Tranås)

Värmlänningen har gjort två säsonger i Tranås där han gått från klarhet till klarhet. Det som sticker ut är förstås poängskörden där han varit ett ständigt hot från blålinjen och levererat passningar som öppnat is för kvicka forwards, men det talas faktiskt alldeles för lite om att han dessutom är att lita på defensivt. Mariestad får in en back som de kan luta sig emot åt båda hållen i banan och som kan förväntas stå för mycket av spelet bakifrån med sitt trollspö. Han var en fyndvärvning från division 2 när han anslöt till Tranås, nu blir han en spetsvärvning till en av Hockeyettans topputmanare. Det är sådant som kallas utveckling.

Nilsson Westlund. FOTO: SOFIE ALEXANDRA KITTERØD

* 14. Robin Carlsson Tillström, forward, Karlskrona (Västervik)

Säsongen 18/19 gjorde forwarden 22 Hockeyettan-mål för Hanhals och värvades säsongen därpå till Tingsryd där det vassa målskyttet fortsatte (13 allsvenska mål är inte fy skam för en nykomling i ligan). Sedan dess har produktionen dock sjunkit och fyra säsonger i rad har han skjutit fem mål vardera (för BIK Karlskoga, Kristianstad och nu senast Västervik). 28-åringen uttrycker själv att han blivit placerad lite i ett fack och vill hitta tillbaka till den spelare han var. Det passade ett Karlskrona på jakt efter målskytte perfekt. Carlsson Tillström kan när han matchas på rätt sätt vara en spjutspets av yppersta klass på nivån. Det är precis det som KHK förväntar sig att få ut.

Carlsson Tillström. FOTO: LEIF HELLERIN

* 13. August Hansson, back, Västervik (Östersund)

24-åringen var på vippen att lånas ut till Hudiksvalls storsatsning ifjol, men det föll på att Östersund ville ha möjligheten att kunna kalla tillbaka honom. Det fungerar som en ganska talande beskrivning av var August Hansson befinner sig. Han är en back som står precis mitt emellan Hockeyettan och Hockeyallsvenskan. Har ännu inte riktigt lyckas knipa en ordinarie tröja hos moderklubben en våning upp, men är en spetsback i tredjeligan. En allround-pjäs som kan förväntas ta ett stort ansvar i Västerviks flådiga satsning. Hansson är stark i egen zon, men ska också kunna göra en hel del poäng.

Hansson. FOTO: LARS SUNDIN

* 12. Oliver Arle Östergren, forward, Lindlöven (Herlev Eagles)

Trägen vinner, Lindlöven har varit på jakt efter den skicklige anfallaren förr, men det var först till kommande säsong man lyckades gå i mål. Forwarden som var en del av Kumlas sanslöst vassa förstakedja säsongen 20/21 har haft en ganska brokig karriär sedan dess och lirat med Kalmar, allsvenskt med Almtuna och kommer närmast från en ganska lyckad sejour i den danska högstaligan med Herlev. Man kan kanske gissa att det är tryggheten tillbaka i Närke som lockar och på Hockeyettan-is vet vi vad Arle Östergren är kapabel till. Han hade mycket väl kunnat landa ett kontrakt i allsvenskan och kommer få ett väldigt stort ansvar i Lindlövens strävan mot toppen.

LÄS MER: Oliver Arle Östergren: ”Dyker läget upp så…”

Arle-Östergren. FOTO: LEIF HELLERIN

* 11. George Diaco, forward, Västervik (Tranås)

Kanadensaren värvas till Västervik som ett paket tillsammans med landsmannen Kalvyn Watson och högst troligt kommer de två uträtta stordåd tillsammans, men ser man dem var för sig är det inget snack om att Diaco är den mer mångfacetterade spelaren av de två. En spelskicklig center som öppnar isen och spelar med en härlig fart. Med tanke på hur lyckat det brukar vara med nordamerikaner i just Västervik känns det här väldigt spännande.

Diaco. FOTO: ERIK HELLQUIST

* 10. Filip Lennström, forward, Troja-Ljungby (Kristianstad)

Troja-Ljungby var snabbt framme och säkrade Lennströms signatur redan innan beskedet från överklagandenämnden hunnit landa hos Kristianstad och den kvickheten kommer garanterat betala sig i vinter. Lennström är nämligen en pur spets på Hockeyettan-nivå. En klok spelare som kommer göra en hel del poäng och som redan nu står på gränsen till Hockeyallsvenskan. Precis den typ av pjäs som Troja behöver för att bryta förbannelsen av ineffektivitet som man kämpat med i flera år.

Lennström. FOTO: LEIF HELLERIN

* 9. Viktor Kokman, målvakt, Västervik (Karlskrona)

Den gångna våren där några få svaga matcher kostade veteranen förstaspaden (främst för att kollegan Carl Malmqvist prickade en fin formtopp ungefär samtidigt) är glömd och Viktor Kokman har bytt Karlskrona mot Västervik för att ta laget mot toppen. Alla lag som ska gå långt behöver en riktigt stark förstekeeper och den potentialen har onekligen 31-åringen. Med fina meriter från så väl Hockeyallsvenskan som norska ligan i bagaget vet han vad som krävs och är inte typen som kommer stressa upp sig där bak. Västervik landade sin uttalade etta tidigt och kommer förvänta sig riktigt skarpt målvaktsspel i vinter.

Kokman. FOTO: LEIF HELLERIN

* 8. Alexander Bjurström, forward, Visby/Roma (Hudiksvall)

Alla som följde Hudiksvall i vintras förtjusades förstås av Bjurströms kliniska avslut i powerplay. Det var ett antal puckar han med imponerande precision dundrade upp i kryssen och på så sätt manifesterade sin spetspotential. Nu byter han Hälsingland mot Gotland och kommer till Visby som en av de spelare som uttalat ska göra det offensivt. Forwardssidan som helhet är mer att betrakta som ett gediget kollektiv än något superspetsigt och det gör Bjurströms roll extra viktig. Han har spelat långt in på säsongen många år i rad och skaffat sig en erfarenhet som blir väldigt viktig nu när Visby/Roma tänkt sig att gå långt.

LÄS MER: Alexander Bjurström: ”Finns en dröm att gå hela vägen…”

Bjurström. FOTO: FLYWOOD STUDIO

* 7. Max Wennlund, forward, Mariestad (EHC Lustenau)

Nu är alpligan förstås inte Europas främsta tillhåll för supervassa hockeylag, men det kom ändå som en liten bomb när Wennlund valde spel i Hockeyettan efter att ha producerat 53 poäng (27+26) på 36 matcher för österrikiska EHC Lustenau den gångna säsongen. Det är siffror som borde ha kunnat leda till ett fetare utlandskontrakt eller rent av en ny allsvensk möjlighet, men spel med moderklubben Mariestad lockade uppenbarligen mer. I hemstaden får Wennlund en nyckelroll. Han ska göra poäng, men är samtidigt en ganska tuff spelare som kan hjälpa Mariestad att hitta tillbaka till den attityd som man i ärlighetens namn har tappat lite på senare år. En ledargestalt och på lite sikt borde det inte vara något snack om att en återkomst på allsvensk nivå står för dörren.

Wennlund. FOTO: SOFIE ALEXANDRA KITTERØD

* 6. Pontus Netterberg, forward, Borås (Tingsryd)

I knalleland är man övertygade – Pontus Netterberg kommer till Borås för att skjuta mål. Han ska vara en offensiv dynamo som sätter fart på laget och det finns väl egentligen ingen anledning att förvänta sig något annat. Under sina år i SHL fick forwarden förvisso anta en lite mer marginell roll i lagen hos Växjö, Malmö och IK Oskarshamn, men han sköt 16 allsvenska mål för Kristianstad så sent som säsongen 22/23 och i historiken finns några riktigt poängstarka Hockeyettan-säsonger med Tingsryd. 32-åringen är en kanonvärvning så väl sett till sina egenskaper som till sin erfarenhet. Det finns allt fog i världen att vara förväntansfulla i Borås.

Netterberg. FOTO: ANDERS GUSTAFSSON

* 5. Tatu Kokkola, forward, Västervik (Kalmar)

Alla framgångsrika lag behöver stabila centrar och en sådan har Västervik onekligen hittat i den rutinerade finländaren. Kokkola kommer närmst från allsvenskt spel, vilket man väl ändå får säga att han klarade av med beröm godkänt, men kommer in med den lilla plusfaktorn att han redan känner Hockeyettan och mer specifikt den södra serien. Han satte sig ju på den svenska kartan som en succévärvning i först Vimmerby och sedan även Kalmar för några säsonger sedan och vet därför precis vad som väntar honom när han ska dra på sig en tredje småländsk tröja. En spelare som kommer göra poäng, men framförallt spela smart och se till att göra sin omgivning bättre.

Kokkola. FOTO: LEIF HELLERIN

* 4. Jesper Dahlroth, back, Sundsvall (Västervik)

33-åringen har under en lång karriär på allsvensk nivå visat upp en spelskicklighet som lett till en hel del poäng och spelsinne är som bekant ingenting man tappar med åldern. Inte sedan Pontus Englund lämnade för en utlandskarriär har Sundsvall haft en så potent kraft på blålinjen och Dahlroth, som var en viktig kraft när IK Oskarshamn snubblade upp i SHL, kommer förväntas ta ett stort ansvar. Kanske framförallt offensivt, men även i defensiven. Det är ett namn som ger ytterligare fog att se på Sundsvalls lagbygge med stort intresse inför 24/25. 

Dahlroth. FOTO: ANDREAS PLANCK

* 3. Viktor Hertzberg, forward, Brödernas/Väsby (Frisk Asker)

Den rutinerade forwarden har gjort det klart och tydligt att han inte kliver ner i Hockeyettan för att varva ner, tvärtom, han lägger prestige i att alltid vara bäst och vill spela en nyckelroll för hårdsatsande Brödernas. Utmaningen i att försöka leda ett lag uppåt i seriesystemet lockade mer än att skriva ännu ett kontrakt med något av marginallagen i Hockeyallsvenskan och Hertzberg verkar genuint laddad för uppgiften. En formstark Hertzberg är förstås ett superförvärv för den storsatsande Stockholmsklubben. Det går inte att förvänta sig något annat än ett poänglavemang.

Hertzberg. FOTO: JOHNNY ANDERSSON

* 2. Daniel Gunnarsson, back, Visby/Roma (Eskilstuna Linden)

32-åringen har närmare 500 SHL-matcher på meritlistan och spelade så sent som säsongen 22/23 allsvenskt för Västerås. Det är en backklippa som kommer till Gotland och han tycks dessutom göra det ganska prestigelöst. Han har i intervjuer uttryckt att den satsning som nu görs i Visby/Roma är lockande och att han gör flytten till ön för att hjälpa klubben snarare än för att uppnå några mål för egen personlig del. Han är på den positionen i karriären där han vill hjälpa en klubb framåt snarare än själv sträva vidare. Sådan prestigelöshet är viktig för en ledande spelare. Daniel Gunnarsson vill ta Visby/Roma till Hockeyallsvenskan och kommer få äta kopiösa mängder istid i vinter.

Gunnarsson. FOTO: ERIK KRUSE

* 1. Christian Lindberg, back, Borås (Kristianstad)

Den enes död, den andres bröd eller vad är det man brukar säga? När Kristianstad nekades elitlicens blev Lindberg plötsligt ledig på marknaden och Borås som kyligt hållit några backplatser öppna var reptilsnabbt framme och högg. In i den synnerligen spännande nybygget kommer nu en av Hockeyettans allra bästa backar. En spelare som utan tvekan gör laget mycket bättre med sin närvaro. För Lindberg är en spelare som växt under flera säsonger i Hockeyettan, skaffat sig erfarenhet och nu står på en gräns där det är svårt att motivera varför han inte har fått något allsvenskt kontrakt. En spelskicklig herre som kan leverera framåt, men som samtidigt är imponerande placeringssäker och smart i spelet över hela banan. Till skillnad mot andra spetsbackar högt på den här listan har han dessutom karriären framför sig.

Lindberg. FOTO: ANDERS GUSTAFSSON

LÄS MER: Slog igenom i fjol – hur lyckas de i sina nya klubbar? 15 spännande värvningar!

Priser och abonnemang – så här följer du Hockeyettan 24/25 * 500 kronor till DIN klubb för varje sålt årsabonnemang