Inför seriepremiären: ”Kul och spännande att sätta igång en ny säsong”

Nu är den äntligen här – SERIEPREMIÄREN! Lördag klockan 18.00 är det matchstart men stora delar av dagen går i festlighetens tecken eftersom förfesten startar redan klockan 15.00. Portarna öppnas då till ett festområde som skapats utanför Renew Arena, där det kommer att finnas barer, möjligheter till mingel och där Väsbybandet Short Katt kommer att stå för underhållningen.

Förhoppningsvis blir det även en festlig hockeymatch när Nyköpings SK, som är premiärmotståndaren, kommer på besök. Det är ett sörmländskt gäng som är ganska så ommöblerat från förra säsongen. På grund av ekonomiska svårigheter i föreningen har de gjort sig av med merparten av de mer etablerade spelarna från förra säsongen som gjorde laget till ett lag som spelade i Allettan. Kvar från förra årets trupp av de spelare som kan ses som etablerade är inte speciellt många. Utstickande är väl främst den kloka centern Albin Kedbrant, vassa målvakten Sebastian Wagner samt den stabila backen Linus Malm.

Laget är även kraftigt föryngrat eftersom många spelare från de egna leden har fyllt hålen i truppen. Passande nog för de spelarna är det nu forna J20-tränaren, Tobias Snäll som tagit klivet upp och blivit säsongens huvudtränare. Det bådar för att han säkert på ett bra sätt kan lotsa detta unga lag som nog främst får ha som uppgift att etablera sig på nivån.

Deras försäsong har varit blandad. Den inleddes näst intill katastrofalt men har allt eftersom blivit bättre. Faktum är att laget avslutade med en seger hemma mot Mjölby och i matchen där innan så spelade de oavgjort mot topplaget Borås efter ordinarie tid. Så deras formkurva är stigande och de lär komma ordentligt hungriga på att visa upp sig i premiären och där de verkligen kan slå ur underläge.

Mer press då på lördagens hemmalaget Brödernas/Väsby. Men det är något som laget blivit ganska så vana med att hantera även fast årets trupp även den, likt Nyköpings, är föryngrad mot fjolårssäsongen. Men en föryngring betyder oftast en större hunger och det tycker jag även att vi sett under lagets försäsongsmatcher. Farten har stundtals varit högre än under fjolåret och vägarna framåt från egen zon har även de känts bättre. Vi får se om laget nu kan bygga vidare på detta när poängen ska börja spelas om.

För att pejla läget med Brödernas/Väsby har jag vänt mig till den numera rutinerade spelaren, Calle Åsell. Vad han känner inför premiären, vad han säger om försäsongen och vad han nu vill se i vårt spel, kan ni bland annat läsa om i intervjun nedan.

Hej Calle! Då är försäsongen slut och på lördag smäller det när seriepremiären står för dörren. Hur lyder då tankarna inuti Calle Åsell huvud inför det?

-Kul och spännande att sätta igång en ny säsong. Att påbörja resan som förhoppningsvis kan avslutas lyckligt i april.

Försäsongen innebar sju matcher där vi vann fem av dessa men förlorade borta mot Almtuna och Hudiksvall. Hur skulle du vilja summera våra insatser rent sammanfattningsvis?

-Att vi fått en bra grund att stå på i vårt eget spel. Hur vi ska agera som lag och som individ.

Tycker du att vi har kommit ihop som en grupp där alla vet vad man ska göra ute på isen och vad tycker du kännetecknat oss under försäsongen?

-Absolut, alla har köpt in sig på det också. Nu är de väl bara att påminna varandra och utvecklas tillsammans.

Vad i vårt spel tycker du framför allt har fungerat bra?

-Inget som sticker ut speciellt, utan helheten. Men spelet ur vår egen zon har varit kul att se, hur vi hittar lösningar inom våra ramar.

I genrepet, i tisdags borta mot Enköping, fick du spela en ovanlig roll, eftersom du spelade back. Hur kändes det och var det svårt kontra att spela i de främre leden?

-Det är kul att testa på lite annat. Har alltid sagt att jag skulle ha blivit back ifall man fick starta om sin karriär. Största skillnaden är att man har spelet framför sig 90% av tiden och lite mer puck.

Men vi blickar fram emot lördagens premiär. Där väntar Nyköping. Ett ”underdog”-lag som tappat väldigt mycket spets från fjolåret och som är klart föryngrat. Vad tror du väntar oss då?

-Ingen aning vad Nyköping kommer med för gäng, men ska spela mindre roll. Vi ska göra vår grej oavsett.

Varför kommer vi inte att underskatta motståndet på lördag och hur vill du att vi kommer ut till matchen?

-Ser ingen anledning till underskattning i en seriepremiär på hemmaplan. Så full fart från start!

Slutligen Calle, varför kommer vi att göra en bra insats på lördag och vad har du för passning att skicka till alla fans som fortfarande funderar om de ska komma ner till premiären?

-Som jag menar på ovan, seriepremiär på hemmaplan – alla kommer vara fullt på ställda. Lördag och lite festligheter båda innan, förhoppningsvis under och efter matchen. Låter ju som en helgjuten kväll nere i Renew Arena.

// # 24 – Calle Åsell

Spelarmässigt har det varit lite sjukdomar och skador som härjat i truppen de senaste veckorna. Troligen hinner nog dock samtliga tillfriskna till lördagen. Tyvärr står det dock klart att Nicklas Nousiainen gör Arvid Henriksson och Ludwig Laband sällskap på skadelistan. Hans skada är tråkigt nog värre än befarat vilket gör att vi måste klara oss utan honom i några veckor.

Nu återstår bara att med spänning ladda för hockeyfesten och att vi alla tillsammans försöker göra den så festlig som bara möjligt.

Varmt välkomna!

Vid pennan

Krister Holmgren