Inför seriefinalen: ”Det ska bli kul att få mäta sig med ett av lagen som det har varit lite snack om inför säsongen”

Vi kan se fram emot ett häftigt möte på söndag när serieettan Brödernas/Väsby tar sig an serietvåan Visby-Roma. Med andra ord en ren seriefinal även fast säsongen än så länge bara är i sin linda.

Vi kommer också att få skåda två lag som har sina olikheter i spelet men där den gemensamma nämnaren är ett stabilt försvars- och målvaktsspel. För vad kan man annat än säga när Brödernas/Väsby släppt in två och Visby Roma endast tre. Det är helt klart starka papper och det talar väl för att det inte kommer att bli något särdeles målkalas i Renew Arena.

Visby-Roma har spänt bågen lite hårdare än vanligt inför säsongen. Det eftersom föreningen fått in fler finansiärer i leden och där en satsning har satts igång för att dels bygga en ny ishall men där man även satt målet att nå Hockeyallsvenskan. Det syns inte minst i årets lagbygge där imponerande nyförvärv som Tre Kronor meriterade backen, Daniel Gunnarsson samt poängkungen från Hudiksvall i form av Alexander Bjurström, anlänt till laget.

En annan detalj som kanske saknats i laget de senaste säsongerna, det klassiskt hårda och fysiska spelet, har även det satts i fokuset när de letat spelare. Det känns lite som att de har hittat tillbaka till sina rötter när spelare som Karl Smedberg (189 cm/91 kg), Simon Ericsson (191 cm/100 kg) samt Hampus Engman (192 cm/94 kg) hittat dit.

Så trots att det fortfarande finns en hel del spelare med fart, fläkt och flärd i laget så är det nog främst ett fysiskt och ramstarkt försvarsspel som kommer att känneteckna gutarna denna säsong.

Söndagens gäster har tagit nio poäng på sina fyra spelade matcher där de inledde med att förlora med uddamålet mot Hanviken innan de nu tagit tre raka segrar mot Surahammar, Enköping samt under fredagskvällen, mot Vallentuna. Imponerande förutom segrarna är att de hållit nollan i båda hemmasegrarna. Sett till allt detta, är det verkligen en match att med spänning se fram emot. Brödernas/Väsby kommer verkligen att få bekänna färg på ett helt annat sätt än vad laget blivit hitintills i seriespelet. Det kommer att bli ett helt annat fysiskt spel och där ytorna i anfallszonen kommer att bli mindre.

Det blir en matchbild som säkert kommer att passa råskinnet Erik Aterius som handen i hockeyhandsken. Han älskar tuffa och fysiska matcher och passande nog har jag tagit några ord med Erik inför matchen. Vad han tycker om vår inledning, hur han tycker att det är att spela den ovana rollen som center och vad han tänker inför den stundande seriefinalen, tänker han bland annat följande om.

Hej Erik! Det blev en fjärde raka seger när vi nollade Huddinge och samtidigt skottade in fem mål. Vad har du att säga om matchen? 

-Hej Krister! I första perioden tycker jag att vi inte riktigt tar tag i matchen och låter det bölja lite fram och tillbaka. Vilket gynnar Huddinge mer än oss. Sedan tar vi tag i händelserna och styr matchen från andra perioden och framåt. Så ändå en bra och stabil seger i slutändan.

Fyra raka segrar och det med målskillnaden 28-2. Går det att göra det så mycket bättre än så eller vad säger du?

-Statistiken talar för sig själv och vi är såklart väldigt nöjda med att ha gjort så många mål på fyra matcher, samt varit såpass bra defensivt. Trots det och alla andra fina siffror vi har i ”special teams” m.m. så finns det delar av spelat att förbättra. Detaljer som vi arbetar på dagligen för att vår spelidé och vårt beteende ska sitta i ryggmärgen längre fram.

Du har fått inleda seriespelet med en något ovanlig centerroll. Hur känns det att spela center kontra ytterforward och har du någon tidigare erfarenhet av det?

-Ja, det är absolut en omställning för mig då jag egentligen aldrig har varit center tidigare. Men det är en rolig utmaning och jag försöker utveckla och lära mig i den rollen varje träning och match. Men jag har bra guidning från laget och spelar med två riktigt bra forwards som underlättar mitt jobb på ett mycket bra sätt.

Jag tycker att du har sett lika het och rivig ut även denna säsong som du skämt oss fans med tidigare. Hur känns kroppen och knoppen och vad känner du själv om din ledning av säsongen?

-Jo, men absolut! Jag känner att jag kommer in i denna säsong med en god fysik och är mer motiverad än någonsin att bidra till laget med det jag gör på isen. Inledningen har känts bra och som tidigare nämnt så har jag spelat en del som center vilket har påverkat lite hur man spelar. Men oavsett position så ska jag inte tappa min aggressivitet och mitt hårda jobb som jag sätter stor stolthet i.

Den närmsta fortsättningen innebär en riktig toppmatch när ett annat topprustat lag i form av Visby Roma kommer till Renew Arena. Dina tankar inför det mötet?

-Det ska bli en rolig match och mest troligt inte samma typ av målkalas som vi har sett under inledning av serien. Men det ska bli kul att få mäta sig med ett av lagen det har varit lite snack om inför säsongen och jag hoppas på en fartfylld och tuff hockeymatch.

Vad känner du till om årets Visby Roma och vad tror du väntar oss då?

-Ska jag vara helt ärlig så vet jag inte jättemycket. Men man har sett att dem tagit in en hel del bra spelare som håller hög klass i denna liga. Så jag förväntar mig att dem har en god chans att göra en bra säsong i år.

Vilka nycklar tror du vi framför allt behöver trycka på inför den matchen?

-Vi behöver fortsätta med det som har varit bra, lita på vår struktur som vi har och vara nöjda med att vinna en situation i taget. Men också ta bort allt slarv runt linjerna. Då det mest troligt kommer straffa oss hårdare om vi ger bort massa målchanser gratis mot Visby. Sen att vi tar tag i taktpinnen från start och visar att det är vår hemmaborg.

Slutligen Erik, varför kommer det att gå fortsatt bra för oss även efter helgens match och på vilket sätt ska du försöka gå i bräschen för laget?

Med tanke på att hela laget är medveten om att det är hårt jobb varje dag som gäller och att alla är ödmjuka till uppgiften så ser jag inget annat än att det ska fortsätta gå vår väg i höst. Personligen ska jag fortsätta med mitt hårda jobb och fortsätta bidra med det jag är bra på.

// # 40 – Erik Aterius

Spelarmässigt är det fullt tillgänglig trupp förutom långtidsskadade centerduon Ludwig Laband och Nicklas Nousiainen.

Varmt välkomna!

Vid pennan

Krister Holmgren