Ronny hoppas Ladies night lockar storpublik!

Imorgon är det Ladies night när Mariestad Bois tar emot Borlänge för att försöka ta sin fjärde raka seger. Det innebär fri entré och en del andra spektakel för alla tjejer. Något som Bois tränare Ronny Helander trycker på i inför-snacket:

– Jag hoppas det innebär mycket publik och bra stämning, då blir det alltid lättare för killarna att kräma ur de där sista procenten!

Vi börjar som vanligt med senaste matchen, där det blev seger med 5-3 mot tabelltvåan Lindlöven!

– Där och då så önskade jag att vi skulle spelat bättre hockey än vad vi gjorde framför allt i första och andra perioden. I tredje stänger vi ner dem bra, men vi saknar lite intensitet i skridskoåkningen och tävlandet. Man måste kräva av varandra att inte svänga undan istället för att gå på kropp, det vill man att det skulle ha kuggat i. Men Lindlöven är ett bra lag och att åka därifrån med 5-3 får man ändå vara nöjd med, men det finns saker att slipa på.

Ja stundtals såg det ut i försvarsspelet som att ni hamnade på efterkälken i situationerna, att det blev lite virrigt….

– Det är lite det jag var inne på när jag säger att vi saknar intensitet. Går förstagubben ut rejält på sin gubbe, så förstår tvåan hur han ska agera, men tvekar ettan så vet inte andragubben heller vad han ska göra, om han ska kliva ut eller stanna kvar, det blir en dominoeffekt. Går en ut rejält, då vet nästa gubbe det. Det är samma sak i det offensiva försvarsspelet, tar inte förstagubben fart och får fast sin gubbe, då hamnar andragubben på lite mellis han med, det blir råttan på repet. Man måste agera tydligt, tappar du lite på första, så tappar du lite mer på andra och blir långt efter på tredjegubben, så det är väldigt viktigt att vara tydlig som etta, då kan tvåan komma och hjälpa till. Det är nästan så att det kan vara bättre att ta ett felbeslut som etta än att inte ta något beslut alls.

Men det finns också positiva saker att plocka fram, en är att ni är effektiva i lägena!

– Det kan man inte klaga på och det är väldigt viktigt. Ibland dyker dt inte upp så många lägen, då handlar det om att vara effektiva när de väl dyker upp och det tycker jag att vi var.

En annan sak är att det är en annan bredd i poänggörandet i år…

– Ja det är olika femmor som levererar match för match, och det är skönt med den tryggheten. Förra året var det förstakedjan mycket låg på, levererade inte de så förlorade vi, men vi har en helt annan bredd i år.

Då ska vi kika lite på spelare värda att lyfta fram, och det är svårt att gå förbi Max Wennlund, tre mål, ett assist och grym i spelet över hela isen!

– Han är nyttig i många delar av spelet, han gick också dubbla skift långa stunder. Skönt att han får kröna insatsen med att sätta dit tre mål med, han förtjänar verkligen beröm. Han är smart ute på isen, och tar bra beslut hela tiden.

– Sedan tycker jag Tobias Sandberg förtjänar beröm med, han kommer upp stort flera gånger. Det är viktigt med en bra keeper som kan göra avgörande räddningar när det är lite svajigt defensivt.

En sak jag vet att ni tränade på inför matchen var boxplay, hur tyckte du att det såg ut?

– Nu blev det visserligen ett mål, men det är när vi kommer fel när vi tror att vi ska få ut en puck och hamnar då fel i banan. Men i det uppställda spelet ligger vi rätt, och släpper motståndarna till de skottlägen som vi vill ha.

Vad har ni slipat på till morgondagens match mot Borlänge då?

– Att vi håller i pucken lite länge när vi vinner den, vi skulle kunna släppa pucken snabbt på spelare i fart. Visst vill vi ofta ha ett uppspel i mitten, men ibland kanske det bästa valet är att passa snabbt på spelare i fart. Det samt att vi ska sortera bättre i försvarsspelet, att bli lite rejälare där.

Vad kan du säga om Borlänge annars?

– Jag har kollat lite på dem, och de ser ut som tidigare, de är hyfsat fysiska. Men kan vi göra det vi ska göra så får de en jobbig kväll. Men det går inte gå ner sig några procent då blir det svårt. Men det har sett bra ut under träningarna och nu får vi tillbaka Lukas Larsson och Andreas Axelsson med.

Hur ser det ut med skador och sjukdomar?

– Carl-Johan Gustavsson är inte med imorgon heller, men i övrigt ser det bra ut.

Det finns väl ingen anledning att byta formationer heller?

– Nej vi startar liknande vi gjorde mot Forshaga, vi börjat hitta kemi i dem.

Ni har nu spelat fyra matcher, varav tre mot topplag, hur tycker du att ni inlett seriespelat?

– Vi har nio poäng efter fyra omgångar mot tufft motstånd och det får väl vara godkänt. Visst vill man vinna alla matcher, men vi är nöjda. Nu handlar det om att vara redo för match varje gång, att vara påkopplade, då blir vi jobbiga över tid. Det är sällan man spelar kanonhockey kväll efter kväll, men vi måste vara på varandra och se till att inte hitta på eget där ute.

Hoppas du på mycket publik imorgon?

– Ja det hoppas jag ju! Det är tjejernas kväll imorgon, fri entré för alla och lite roliga saker uppe i restaurangen för dem. Det är alltid roligt med mycket publik och bra stämning, då blir det lättare för laget att kräma ur de där sista procenten med.

Av Krister Holm

Foto Sofie Alexandra Kitteröd