Inför Vallentuna borta

Invasion Vallentuna stundar lördag eftermiddag klockan 17. Då kommer ett gäng Väsbysupportrar att vallfärda till grannkommunen för ge sitt stöd till Brödernas/Väsby som spelar säsongens första derby mot Vallentuna.

Det mot ett Vallentuna som startat säsongen på ett bra sätt efter fyra vinster på deras sex spelade matcher. Det innebär tolv tagna poäng vilket lett fram till en tredjeplats i tabellen. Det som framför allt ligger bakom deras framgång är en stark defensiv varvat med vasst målvaktsspel. De har nämligen inte släppt in fler än nio mål och då spelar det ingen roll att de inte smällt in fler än femton mål. Det är helt enkelt målsnålt när Vallentuna spelar för de spelar en försvarsinriktad ishockey där de är duktiga på att täppa till mittzonen och få ner farten hos motståndarna.

Offensivt sett är det framför allt kedjan med Filip Sundell, Lukas Paulsson samt Gustav Eriksson som glänst. De ligger etta, tvåa och trea i deras interna poängliga och är den trio som Brödernas/Väsby nog främst behöver se upp för.

För Vallentuna innebär matcherna mot Brödernas/Väsby alltid en lite extra tändning eftersom det är möte som andas historik. Förvisso är det inte samma rivalitet som det kanske fanns under åttiotalet då matcherna var riktigt heta, men nog är ändå detta derby i Norrort det allra hetaste.

En spelare i Vallentuna som säkert tycker matchen är lite mer speciell än andra är centern Emil Carlqvist. Han är yngre bror till Daniel och hade säkert sett fram emot att trycka till sin storebror i sarghörnen. Men nu när Daniel är utlånad till Östersund över helgen, så blir det inget brödramöte vilket så klart är lite synd. Det hade varit en lite extra krydda till en redan väl anrättad tillställning men de får ju tillfällen att mötas igen.

Jag har tagit några ord med Emil inför matchen och hans tankar inför derbyt låter enligt följande.

Hej Emil! Ni har tagit tolv på sex matcher vilket väl måste anses som ett klart godkänt facit, eller vad känner du efter er inledning av serien?

-Jo, men det har varit en okej start. Tycker vi gör mycket bra saker och tar steg för varje match.

Detta är din andra säsong i föreningen och om du jämför mot fjolårets spel och lagbygge. Vad skulle du säga finns för likheter respektive skillnader mot då? Om du även jämför styrkan på de två olika årgångarna, vad finner du då för skillnader?

-Tycker vi behållit mycket från spelet ifjol som funkade och försökt utveckla det ytterligare till i år. Många har tagit kliv och vi har fyllt på med många bra spelare. Vi har fått in lite mer storlek så vi känns lite större och starkare i år tycker jag.

Vad tycker du annars ni framför allt står för i ert spel och vad kännetecknar er?

-Vi står för hårt jobb och struktur. Vi vill ha kontroll på matcherna och det ska vara jobbigt att möta oss.

På lördag väntar ett häftigt derby när vi kommer på besök. Vad är dina tankar inför den matchen?

-Ska bli jättekul, alltid roligt att möta Väsby. Derby och mycket publik så det ska bli en riktig rolig match att spela.

Förutom att det handlar om ett prestigederby, så är väl matchen lite mer speciell för dig eftersom du då möter din storebror, Daniel Carlqvist. Hur mycket har ni två snackat upp denna match?

-Näe, vi har inte snackat nåt speciellt om det, annat än att det är kul att mötas.

Vad känner du annars till om vårt lag och vad tror du väntar er då?

– Väsby är ett puckskickligt lag med mycket fart så de gäller att vara med från start och se till att inte bjuda på några ytor.

På vilket sätt kommer ni att försöka matcha upp oss och är det något speciellt som du tror att ni framför allt behöver fokusera på då?

-Det är som sagt att se till att vara med från start och inte bjuda upp till några ytor. Se till att hålla dem på utsidan och få ner farten. Lyckas vi med det så vinner vi matchen

// # 19 – Emil Carlqvist – Vallentuna Hockey

Brödernas/Väsby har återigen haft en matchledig vecka så det är nog ett spelsuget gäng som äntrar isen i Vallentuna. Från förra veckans matchtrupp tillkommer en taggad Filip Rydström och sedan är inte Daniel Carlqvist med då han är utlånad till Östersunds två matcher i helgen.

Vid pennan: 
Krister Holmgren
Foto: Mikael Einarsson Nisser