Här är Veckans lag #42 i Hockeyettan.

Veckans lag #42 – expertens val * ”Spelade på en nivå långt över många andra” * Kommentarer om alla * ”Hade en Lattjo Lajban-helg”

Vi lägger en ny, intensiv vecka bakom oss.

Och eftersom det är måndag är det såklart dags för Veckan lag här igen.

Vilka spelare kom med den här gången?

Här är Veckans lag #42.

STÖTTA DITT LAG – KÖP ABONNEMANG PÅ HOCKEYETTAN PLAY!

 

Jodå, jodå. 

Veckans lag är här igen – den är ju måndag!

Efter matcherna förra veckan – här är en summering med notiser och målklipp från helgen – har experten Mikael Mjörnberg nu funderat klart och nominerat säsongens femte Veckans lag. 

Här är Veckans lag #42  med kommentarer om alla utvalda.

LÄS MER HÄR – allt du behöver veta om abonnemangen 24/25!

MÅLVAKT

* Adam Ohre, Hudiksvall

I och med att Hudiksvall än så länge inte fått den offensiva arsenalen att lossna riktigt som det var tänkt är laget i behov av stabilt målvaktsspel och det fick man verkligen från rutinerade Ohre i helgen. Keepern motade 19 skott och höll nollan mot Kiruna IF i en match där gruvgänget trots allt vaskade fram ett gäng riktigt fina chanser och insatsen mot Boden var värd ett bättre öde än den övertidsförlust (1-2) det tillslut landade i. Veteranen gjorde sitt för att Hudik skulle ha kunnat vinna båda matcherna i norr.

Ohre. FOTO: FLYWOOD STUDIO

BACKAR

* Henning Rothsten, Borlänge

Det ska så klart till en kapten för att skjuta det matchavgörande målet i ett stekhett derby. Men Borlänge-backen förtjänar en utnämning för mer än bara det där ruskigt snygga målet mot Falu IF. Doldisen var bäst på plan i ”Slaget om Runn” och spelade på en nivå långt över många andra spelare på isen. Med härlig pondus i skridskoåkningen och en vilja att ta för sig. Det är i första hand inte poängen som är det viktiga, utan vilken stöttepelare Rothsten är i laget.

KLIPP: Se det snygga derbymålet här!

Rothsten. FOTO: ESTER WENNSTRÖM

* Gustaf Malmkvist, Tranås

Ibland visar en spelares frånvaro ännu mer påtagligt hur viktig han är än när han är på isen. Mot Forshaga hade Tranås matchen i ett järngrepp, men när Malmkvist tvingades kliva av efter en olycklig tackling tidigt i den andra perioden tappade laget fullständigt momentum och nästan hela matchen. Det var uppenbart att en väldigt viktig pjäs försvann. Dessförinnan hade Malmkvist hunnit med att leverera två mål och flera riktiga solida defensiva insatser. Det är bara att hoppas att han inte blev allvarligt skadad.

Malmkvist. FOTO: ERIK HELLQUIST

FORWARDS

* Niko Lahtinen, Visby/Roma

Visby-bossen André Lundholm har ett track record som är synnerligen gott när det gäller att landad lyckade finska värvningar till sin klubb. Niko Lahtinen är nästa man att skriva upp på den listan. Den rutinerade finländaren har levererat från start och hade en riktig Lattjo Lajban-helg när Visby sköt 18 mål på två matcher och slaktade så väl Sollentuna som Nyköping. Framförallt i söndagsmatchen på Rosvalla slog det gnistor om Lahtinen som gjorde hattrick på sex minuter i andra perioden och totalt hittade nätet fyra gånger. Mål sköt han dessutom mot Sollentuna och nu skuggar han Piteå-succén Oskar Lundkvist i både mål- och poängligan.

LÄS MER: Detta visste du inte om spelarna i Visby Roma

Lahtinen. FOTO: ERIK KRUSE

* Anton Kivelä, Grästorp

Inför säsongen ställdes rimliga frågor kring huruvida den unge forwarden som pryglat in poäng i division 2 skulle kunna ta sina färdigheter med sig och leverera även i en tuffare liga. Så här långt är svaret på den typen av spörsmål ett rungande ja. Kivelä har totalt skjutit lika många mål som han har spelat matcher (sju stycken) och när Falu IF lades på rygg under söndagen svarade han för karriärens första Hockeyettan-hattrick. Mäktigt! Notabelt är att när klubban glöder gör den det rejält, Kivelä har skjutit sina mål i klump och de kvällar han hittar nätet gör han det mer än en gång.

Kivelä. FOTO: SOFIE ALEXANDRA KITTERØD

* Lukas Henze, Surahammar

Forwarden gör sin sjunde raka säsong i ligan och har inte direkt gjort sig känd som någon poängspruta, men i höst har han tagit en viktig roll i Surahammar och är den som visar vägen för laget. Ifjol blev det åtta mål på hela säsongen, i år har han redan hunnit skjuta sju mål på lika många matcher och blivit lagets självklara matchvinnare. Surahammar har vunnit fyra matcher, Lukas Henze har skjutit GWG i tre av dessa. Hemma mot Sollentuna klev han fram med det avgörande målet i förlängning och totalt blev han tvåmålsskytt i matchen. 

Henze. FOTO: HÅKAN HAGMAN

OMNÄMNANDE

* Borlänges uppvaknande

Seriestarten kan väl knappast beskrivas som särskilt mycket annat än ganska dyster och i det hajpade daladerbyt ”Slaget om Runn” ville spelet inte alls stämma. Då kastade tränaren Liam Wallström taktiken över bord. Det blev succé. ”Vi pratade efter andra perioden tillsammans om att vårt spel fungerar inte just nu, utan det vi behöver göra i tredje är glöm allting vad spelsystem och linjer är, utan nu är det ut och kriga. De som vill det här mest kommer vinna och vi vann!”, berättade han i BHF-TV efter den sprudlande tredjeperioden och 5-2-segern i derbyt. Av bara farten gick masarna sedan ut och gjorde en ny fin insats bara några dagar senare och var tio sekunder ifrån att lugga obesegrade Borås på samtliga tre poäng (det blev efter den sena kvitteringen 1-2 efter straffar). Det måste man väl ändå kalla ett elegant uppvaknande efter en start som lämnade mer att önska.

Wallström. FOTO: ESTER WENNSTRÖM

ARKIV: VECKANS LAG SÄSONGEN 24/25

LÄS MER: Veckans lag #38klicka här!

LÄS MER: Veckans lag #39 – klicka här!

LÄS MER: Veckans lag #40 – klicka här!

LÄS MER: Veckans lag #41 – klicka här!

LÄS MER: De kom med flest gånger i Veckan lag 23/24

LÄS MER: Experten utser säsongens lag 23/24

Jakten på Allettan-platserna * Så tillsätts de två sista platserna – så rankas lagen mot varandra * Datum och guide för hela säsongen