Inför Surahammar: ”Vi vet hur bra vi kan vara och det vill vi visa”

För första gången denna säsong väntar en fredagsmatch för Brödernas/Väsby och för första gången på länge möter man klassiska bruksgänget, Surahammars IF. För att hitta det senaste seriemötet lagen emellan, får man skruva tillbaka tiden till Allettan, vårsäsongen 2009. Då vann Surahammar båda mötena och det var sista gången på länge som Väsby spelade den ädlare serien efter spelad grundserie.

Men det har runnit en del vatten under broarna sedan dess och nu får nog fredagens gäster finna sig i att vara underdogs när de kommer på besök till Renew Arena. Men det är ett ganska formstarkt ”Sura” som åker de dryga elva milen från Västmanland under fredagen. De ligger nämligen fyra i formtabellen och sexa totalt, endast poängen bakom Vallentuna som för närvarande innehar den sista platsen till Allettan.

Det är månne något överraskande eftersom få hade tippat laget till Allettan inför seriestarten. Men de startade upp med att vinna hemma mot Huddinge och har allt sedan dess vunnit tre matcher till, och där de i deras senaste match, slog tillbaka Sollentuna efter övertid. Målskytt då var som många gånger förr denna säsong, Lukas Henze som också leder lagets interna poängliga med nio poäng varav hela sju mål. En annan poängspruta i laget finner man även i Lukas Söderlund som har ett riktigt vasst skott så det är nog främst denna duo som hemmalaget behöver vara vaksamma på under fredagskvällen.

Men för Brödernas/Väsbys del handlar nog mycket om den egna prestationen. Den har ju varit lysande hitintills i seriespelet och nu när laget fått vila nästan en vecka sedan den sista spelade matchen, så lär det inte vara något fel på tändningen.

En spelare som alltid känns tänd och där det alltid sprudlar om när han spelar, är backen Filip Bratt. Han har varit en riktigt härlig spelare att skåda där hans vassa skridskoåkning och goda spelsinne verkligen kommit till sin rätt. Jag har tagit några ord med gode Filip inför matchen och hans tankar inför den låter enligt följande.

Hej Filip! Vi hördes senast av för lite mer än två år sedan då du kom och gjorde ett kortare gästspel – som forward. Nu är du tillbaka och i ditt rätta element, som back. Hur har det varit att spela med oss sedan du anlände till oss strax innan seriestarten?

– Det har varit superkul att komma tillbaka till Väsby. Jag trivs jättebra med allt och grabbarna i laget är grymma. Varje dag i hallen så kommer man dit och har sjukt roligt.

Du spelade ju som sagt forward ett kort tag som senior. Hur var det kontra att spela back och tog du med dig något i ditt spel från den tiden som du var i de främre anfallsleden?

– Jag spelade alltid forward tills jag var runt 15 år och sen har jag vart det lite till och från. Så det var ganska naturligt att spela på den positionen igen. Den största skillnaden är väl att som back, har du hela spelet framför dig. Ser allt som händer och kan försöka ligga rätt i position istället för att åka så mycket. Som forward går det lite snabbare i allt och man får mindre tid. Det jag tar med mig från den tiden är erfarenheten av att kunna användas på olika positioner.

Sju matcher har vi spelat med lika många segrar som facit. Din individuella statistik är även den imponerande. Åtta poäng samt fin fina +15 i plus-minus statistiken. Vad säger du själv om din start på säsongen?

– Det har gått bra! Först och främst har vi som lag varit riktigt bra. Det hjälper ens egna spel mycket när laget vinner och har ett ”flow”. För min egen del tycker jag det har gått bättre och bättre för varje match som gått, och känner att jag verkligen börjar hitta mitt spel.

Efter två raka bortamatcher får vi äntligen komma tillbaka till ”svinstian” igen för ett möte mot Surahammar. Vad känner du till om fredagens motståndare?

– Jag har faktiskt aldrig mött Surahammar så jag vet inte så mycket om dem. Men det ska bli sjukt kul med fredagshockey.

Vi har ju verkligen gått som tåget hitintills. Vad tycker du det är som gör oss så segerrika för närvarande?

– Jag tycker vi har en grupp som håller ihop och vet vad vi ska göra där ute. Alla spelar tillsammans och gör 100% för att vinna. Sen har vi sjukt skickliga spelare som kan göra det där extra när det gäller.

Det är ju lätt att man börjar slappna av när det gått så bra och där man kanske tar segrarna lite för givet. Varför kommer vi inte att ramla i den fällan anser du?

– För att vi går in med inställningen till att vinna varje match. Vi spelar knappt två matcher i veckan så när det väl är dags, vill alla gå ut och prestera och vara på topp.

Slutligen Filip: Varför kommer vi att fortsätta att spela vår fartfyllda ishockey mot Surahammar och på vilket sätt kommer du att försöka utmärka dig då ute på isen?

– För att vi ska vinna! Vi vet hur bra vi kan vara och det vill vi visa. Jag kommer försöka spela mitt spel med mycket fart och rörelse. Slå bra passningar och ge öppningar till mina medspelare.

 // # 7 – Filip Bratt

Laget har haft en god träningsvecka och har inga nya skador eller sjukdomar som stör vilket innebär att matchtruppen kommer att bestå av två målvakter, sju backar samt tretton forwards.

Varmt välkomna!

Vid pennan:
Krister Holmgren
Foto: Mikael Einarsson Nisser