Mattias Persson är tillbaka i Jens Gustafssons Troja-Ljungby. Till höger nye lagkapten Carl-Johan Sjögren. FOTO: LEIF HELLERIN

”Kommer inte lyssna om fans och media börjar skrika om att värva nya spelare” * Troja-Ljungbys coach om bantade budgeten och satsningen på talangerna

Troja-Ljungby går in säsongen med lite annorlunda förutsättningar.

För första gången på länge är INTE målsättningen att gå upp.

– Vi vill verkligen ge våra egna talanger chansen nu och kommer inte lyssna om fans och media börjar skrika om att värva nya spelare i vinter, säger coachen Jens Gustafsson.

Här berättar han också om:

* Kaptensvalet: ”Han är en naturlig ledare i den här gruppen”.

* Bantade spelarbudgeten: ”Tacksam att så många ändå valde att stanna kvar”.

* Veteranens betydelse: ”Touchen på pucken försvinner ju inte”. 

STÖTTA DIN KLUBB  * 500 kr till ditt lag för varje årsabonnemang

 

Troja-Ljungby nådde kvalserien i fjol, men mitt under upplösningen av kvalserien kom det fram illavarslande rapporter om det ekonomiska läget.

Satsningen på en snabb comeback till HockeyAllsvenskan pekade mot ett stort underskott i budgeten.

Klubben drog i handbromsen, fick ekonomisk hjälp från supportrar och sponsorer och lade också under våren fram en ny femårsplan, där en allsvensk comeback är målet – men först 2026.

– Vi har ingen målsättning att spela i kvalserien eller på något sätt gå upp till allsvenskan kommande säsong. Om det visar sig att vi går till slutspel så är det faktiskt en bonus, sa klubbchefen Christopher Moberg till Smålänningen i slutet av maj.

Så, hur är läget nu då? Några månader senare och med Hockeyettan-premiären bara några dagar bort.

Jens Gustafsson, 49, inne på andra året som huvudansvarig, är rak.

– Det är ingen hemlighet att vi har minskat spelarbudget från 3,2 miljoner till två miljoner och att det såklart påverkat. Men jag är ändå både lite förvånad och tacksam att så många ändå valde att stanna kvar här trots mindre lön, det tyder på stort hjärta och att vi gör något bra, säger han till hockeyettan.se.

Klubben har också behållt eftermiddagsträningarna och startar sina pass 14.00.

– Det har vi diskuterat men spelarna vill själva ha det så här. De jobbar hellre halvtid, tränar på eftermiddagar och lever lite billigare. Jag känner någonstans att det är en sak som lockar med Troja. Hockeyspelare flyttar primärt för att bli bättre hockeyspelare, så att vi kan erbjuda det här upplägget är nog en del i att spelare vill komma hit för att få de bästa förutsättningarna, sa Jens Gustafsson till Smålänningen i somras.

* Är det annorlunda att gå in i en säsong och inte ha kravet/målsättningen att gå upp?

– Nja, vi vill såklart vinna varje match vi spelar, det är ju självklart och så får vi se hur långt det räcker, säger Jens Gustafsson till hockeyettan.se.

– Men den stora skillnaden för mig och oss är ju att vi lyft upp flera egna killar och vi kommer ge dom chansen och förtroende i vinter. De ska få erfarenhet och kunna få misslyckas och ändå gå vidare med gott samvete. Vi vill verkligen ge våra egna talanger speltid nu och kommer inte lyssna om fans och lokalmedia börjar skrika om att värva nya spelare i vinter, klargör han.

Troja-Ljungby har nu sju egna produkter i A-truppen, varav talanger som Axel Håkansson, 19, och August Hummer, 19, ännu inte fyllt 20 år och talanger som Rasmus Åkerblad, 20, och Kevin Engvall, 21, hålls också högt inom föreningen.

***

Troja-Ljungby har som sagt tappat en handfull tunga pjäser och pådrivare (Wictor Ragnewall, Joakim Hillding, Victor Romfors, Anton Johansson och Christian Lindberg), men har också – som Jens Gustafsson betonar – fått behålla en hel del nyckelspelare.

En av dom blir ny lagkapten efter Joakim Hillding, som valt att avsluta karrirären.

Carl-Johan Sjögren, 32, kommer att bära bokstaven C på bröstet den här säsongen.

– Han var ju en av kaptenerna i fjol, har redan varit här i fem säsonger och är en naturlig ledare i den här gruppen och är starkt förknippad med Troja för ljungbyborna. Det var inte ett speciellt svårt val, säger Jens Gustafsson.

Veteranen Daniel ”Trucken” Karlsson-Thörnos, 36, toppbacken Dennis Fröland, 31, och Jonathan Wikström, 22, blir assisterande kaptener. 

Bland nytillskotten sticker förstås Mattias Persson, 38, ut. 

Den rutinerade veteranen, som gjorde ett stort avtryck i klubben under tre allsvenska säsonger (08-11), är hemma i Sverige igen efter sex raka säsonger i Danmark.

* Hur mycket kommer Mattias Persson betyda för er i vinter?

– Han har ju en oerhörd status här efter det han gjorde då, men det är ju över tio år sedan, säger Jens Gustafsson och skrattar.

– Det är klart att han har samlat på sig oerhört mycket erfarenhet och det är ju så att touchen på pucken inte försvinner bara för man år 38 år. Farten och skridskoåkningen kanske inte är lika bra som tidigare, men Mattias förstår sin roll mycket väl och delar med sig sin kunskap till de yngre så det är klart att han kommer bli viktig för oss.

Text: PeO Larsson

* UPPDATERAD VERSION: Overtime fick avgöra premiären i Ljungby Arena – och där slog Halmstad till snabbt. Victor Gagic avgjorde i sudden och spel fyra mot tre redan efter 20 sekunder. 

Jesper Eliasson, ny målvakt i Troja-Ljungby. FOTO: SOFIE ALEXANDRA KITTERØD

FAKTA: NYA SPELARE I TROJA-LJUNGBY 23/24

Oscar Nordin, f, Modo

Jesper Eliasson, mv, Stjernen

Malte Larsson, b, Oskarshamn J20

Hampus Johannesson, f, Oskarshamn J20

Mattias Persson, f, Rungsted

FAKTA: HÄR ÄR FEMÅRSPLANEN 

• 2023/2024: Målsättning är att förbli ett division 1-lag.

• 2024/2025: Slutspel i Hockeyettan.

• 2025/2026: Avancemang till Hockeyallsvenskan.

• 2026/2027: Topp tio i Hockeyallsvenskan.

• 2027/2028: Topp åtta i Hockeyallsvenskan.

***

Helgens premiär i södra serien:

Fredag 29 september:

KRIF-Mörrum 2–3 

Troja-Ljungby-Halmstad 2–3 (förlängning) 

Vimmerby-Kristianstad  1–5

Lördag 30 september:

Karlskrona-Borås (18.00).

Söndag 1 oktober:

Alvesta-Tyringe (16.00)

SE ALLA MATCHERNA PÅ HOCKEYETTAN PLAY!

FÖLJ OSS PÅ INSTAGRAM  * Coola listor * Höjdpunkter försäsongen

”Nu är det upp till spelarna att leverera” * Experten listar tio heta kvalseriekandidater * Storfavoriterna, utmanarna och jokrarna