1 dag kvar: I Kung Marcus värld finns ingen 40-begränsning

Det är två karriärer som löpt nästan parallellt.

Den ene har hunnit flytta till USA, debutera i NHL, spela över 1000 matcher för New York Rangers, avsluta karriären, fått tröjan hissad i Madison Square Garden samt bli invald i Hockeyns Hall of Fame.

Den andre bara fortsätter att göra mål på mål på mål.

Den ene kallas för Kungen. Den andre är Kungen.

Se Mörrum-Forshaga – och hylla Pålle!

Jämförelsen ovan handlar förstås om Henrik Lundqvist, som fått smeknamnet ”The King” i New York.

”Jag har faktiskt spelat mot ”Henke”. Det var 2004. Jag fick till och med ett friläge, men jag blev så nervös att jag inte visste vad jag skulle göra, och inte var det mycket nät jag såg heller. Jag var bara 20 år då, och det var massor av superstjärnor i Elitserien den säsongen, så det var kanske inte så konstigt”, säger Mörrums egen målkung, som fyller 40 år imorgon.

Det handlar förstås om Marcus Paulsson, som har en osannolikt lång karriär bakom sig. Det är över 22 år sedan han debuterade i Mörrums A-lag, som då spelade i Allsvenskan. De flesta av hans nuvarande lagkamrater var inte ens födda då.

Födelsedagen imorgon kommer att firas på ett annorlunda sätt. Det vill säga inte alls. Det är nämligen viktig match i Hockeyettan och som det proffs ”Pålle” är, så är det fullt fokus på den som gäller. Kalasandet får vänta.

”Min fru fyller också 40 senare den här månaden, så vi hittar nog på något trevligt tillsammans efter säsongen. Just nu har vi alla fullt upp, det är svårt att hinna med eftersom grabbarna också spelar hockey”.

Någon åldersnoja har ”Pålle” inte.

”Jag har levt min dröm med hockeyn. Jag har min familj och min gård. Jag har hunnit med så mycket. Den enda nojan jag har är att det blir för mycket uppståndelse kring mig imorgon i samband med matchen”.

Efter 40 år, och med födelsedag i januari, så är det förstås inte första gången som Marcus högtidsdag krockar med hockeyn.

”En gång i Karlskrona mötte vi Björklöven tror jag och vann. Hela publiken sjöng för mig efter matchen. Det är ett minne som jag aldrig glömmer”, säger Pålle.

På frågan hur många 40-åringar som han själv spelat med eller emot, behöver Marcus ganska lång betänketid. Till slut visar det sig att det inte är så många. Åtminstone inte som ”Pålle” kan minnas. Antalet stannar vid två.

”I Malmö spelade jag med Peter Andersson. Han var riktigt old school och körde till och med utan visir. Fast han var 40 så hade han mest speltid av alla våra backar. Han tog till och med egna time-outer när han blev för trött…”

Tommy Sjödin i Brynäs var en skicklig rightback. Smart, precis som Peter. Det är de som överlever längst”.

När Marcus imorgon fyller 40 år kan han se tillbaka på en karriär som innehåller många saker. Framförallt innehåller den mål. Massor av mål. ”Pålle” har skjutit nästan 400 (!) mål i diverse tävlingssammanhang i klubb- och landslag. I Mörrums tröja har det blivit makalösa 105 A-lagsmål, varav 101 sedan återkomsten 2019.

Det senaste målet kom mot Troja-Ljungby i söndags och innebar 2-0 i en match som Mörrum överraskande vann och klev upp på tredje plats i tabellen. Hans första mål kom också mot Troja – i Allsvenskan hösten 2004. ”Pålle” satte 4-4 med några minuter kvar, i en match där Goiset ett tag låg under med 1-4.

”Jag blev helt galen av lycka när jag såg den pucken gå in. Det var mitt första mål i Mörrums A-lag. Som jag njöt den kvällen”, säger Marcus.

Överhuvudtaget har ”Pålle” alltid älskat att göra mål, och det är kanske därför han har blivit så bra på det. Kanske är det också därför han fortfarande kan prestera på hög nivå och fortsätta att producera den ena fullträffen efter den andra.

”Alla behöver en drivkraft. Min har varit att göra mål, att få visa upp mig för mina lagkompisar och min tränare. Det har varit extremt viktigt. Jag har behövt det bekräftelsebehovet. Jag har haft lite dålig självkänsla”.

Blir det en speciell match imorgon? Det är ju inte enbart din födelsedag, utan också vår förre tränares återkomst till Jössarinken?

”Det är alltid speciellt att möta sina gamla lag, så för Thomas (Engman) kan det nog vara det. Men för oss är det bara en vanlig, viktig match som vi ska försöka vinna”.

PÅLLES MEST
MINNESVÄRDA
FULLTRÄFFAR

För Färjestads BK 2011:
”Vi mötte Brynäs i en viktig slutspelsmatch. De plockade ut målvakten och gjorde 3-3. Med några sekunder kvar avgjorde jag till 4-3, och vi gick vidare i matchserien. Det kändes som ett oerhört viktigt mål, vi var pressade av Brynäs”.

För HC Davos 2013:
”Jag värvades till Schweiz för att göra mål. Jag kände en enorm press inför första matchen. Jag fick sätta en puck direkt. Vi förlorade visserligen matchen, men för mig var det där målet väldigt betydelsefullt. Allt bara flöt på efter det, det blev många mål i Schweiz”.

För Växjö Lakers 2020:
”Det var otroligt skönt att visa att jag fortfarande kunde prestera i SHL. Det var också känslosamt. Jag fick visa för mina barn att pappa kan göra mål på högsta nivå. Tidigare har de varit för små för att ha några riktiga minnen av det”.