Ordförande har ordet

Ordförande har ordet.
Säsongen 2023/24 avslutades med goda sportsliga resultat för många av våra lag. För andra året i rad spelade vårt representationslag i kvalserien till Hockeyallsvenskan. Båda gångerna utan att vi kvalificerade oss för spel i Hockeyallsvenskan. Spel i kvalserien medför stora kostnader för ett lag från norra Sverige. Det utgår – av någon konstig anledning – ingen fast ersättning utan den enda externa intäkten kommer från webbsändningarna. De sportsliga framgångarna har ökat vår omsättning till 11,2 mkr.

Licensreglerna.
Två års kvalspel till Hockeyallsvenskan har medfört extra kostnader med ca 1,5 miljoner kronor. Licensbestämmelsernas regler för eget kapital säsongen 2023/24 ökade från 5% till 8% av omsättningen vilket för vår del medför att kravet på eget kapital ökar med ca 330.000:–. Årets vinst uppgår till 96.244:- vilket fullt ut inte räcker till för att klara licenskravet då det egna kapitalet uppgår till 640.190:–. Piteå Hockey har beviljats licens för fortsatt spel i Hockeyettan. Vi riktar ett stort och hjärtligt tack till våra sponsorer för ett utökat stöd och till våra anställda och ideellt arbetande för goda arbetsinsatser. Under hösten 2024 kommer ett förslag till nya licensregler att upparbetas för formellt beslut vid SIF:s årsmöte våren 2025. Enligt nuvarande tankar ska kravet på eget kapital sänkas och större resurser ska satsas bland annat på utveckling av föreningsverksamheten.

Kostnadsutvecklingen
Under förra säsongen inleddes en översyn av våra kostnader. Översynen medför att årets budget indikerar ett överskott som medför att vi fullt ut ska klara framtida licenskrav. Många föreningar inom förbundsserierna SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan redovisar betydande förluster för säsongen 2023/24 vilket kan medföra nedflyttning till en lägre serie. Antalet föreningar som kommande säsong spelar under dispens har ökat och fyra föreningar i Hockeyettan har inte beviljats licens. 

Dessutom är två föreningar fortsatt föremål för Licensnämndens utredning. Förbundet har indikerat en översyn av licensbestämmelserna till säsongen 2025/26. Enligt nu gällande regelverk ska kravet på eget kapital nästa säsong öka från 8% till 10% av omsättningen. En nivå som är orimlig för många föreningar. I Hockeyettan norra är det en förening som frivilligt avstår från spel, en som inte beviljats licens för fortsatt spel i serien och flera lag som deltar med ett dispensår som kräver redovisning av lönsam verksamhet kommande år. För Hockeyallsvenskans del får tre föreningar fortsatt delta men med dispens för fortsatt spel.

Vad kommer att hända med seriespelet inom Ligan Hockeyettan? Normalt ska 40 lag spela i serien Hockeyettan och i fyra olika serier. I dagsläget känns det som mycket tveksamt att 40 lag kommer att spela i Hockeyettan årets säsong. Licensnämndens beslut kan överklagas fram till mitten av juli månad.

Att färre lag kommer att delta i seriespelet kommande säsong är mycket troligt. Trots det kommer det nya slutspelet att genomföras enligt det nya upplägget där lagen i Norr och i Söder spelar separata slutspel fram till finalen där segraren i Norr och i Söder möts i en helt avgörande final om vilket lag som ska flyttas upp till Hockeyallsvenskan. Upplägget medför lägre kostnader för resor än för det seriesystem som spelats fram till säsongen 2024/25. En mycket välbehövlig sänkning av kostnaderna för många föreningar. För Piteå HC:s del känns det som naturligt att förbundet till säsongen 2025/26 ser över hur serien Hockeyettan ska spelas.

Föreningens verksamhet
Piteå Hockey bedriver en bra junior- och ungdomsverksamhet med början genom Tre Kronors hockeyskola, spel i åldersgrupper upp mot äldsta ungdomslaget U16.I våra juniorlag kompletteras våra lokala spelare med externa spelare som oftast rekryteras från klubbar inom vår region.

Sporten
Ligaorganisationen Hockeyettan har enligt beslut på förbundsmötet i juni 2024
framfört synpunkter på att kvalserien till Hockeyallsvenskan redan till slutspelet 2024/25 ersätts med en slutspelsmodell liknande SHL och Hockeyallsvenskan. Avsikten är att alla matcher i ett slutspel ska gälla något vilket inte alltid sker vid slutet av spel i kvalserien. Hockeyettans föreningar är eniga och en begäran om ändringar i slutspelet kommer att lämnas in till Svenska Ishockeyförbundet.
Vår huvudtränare och sportchef förra säsongen, Mikael Aaro, har antagit utmaningen att utveckla Nybros framgångsrika sportsliga verksamhet. Vår A-lagsorganisation är i stort sett klar och den kommer, liksom organisationen för junior- och ungdomsverksamheten, att presenteras i god tid inför upptakten av säsongen 2024/2025. Vi kommer att ställa ett ungt och utvecklingsbart A-lag på isen vars målsättning inledningsvis är spel i vad som senaste året varit Allettan efter årsskiftet och ett slutspel där goda resultat bör kunna uppnås. Om det räcker till spel i i Hockeyallsvenskan i närtid återstår att se.

Publik, medlemmar, ”TV-avtal” och funktionärer
Utvecklingen av PHC:s verksamhet förutsätter ökade publikintäkter. Besök våra hemmamatcher kommande säsong. En framgångsrik sportslig utveckling förutsätter fler åskådare vid våra matcher. Avtalet om på vilket sätt våra matcher ska sändas över nätet är inte klart. 

För vår del är det viktigt att ett bra centralt avtal kan tecknas utan att de regionala tidningarna har rätt att visa matcherna i direktsändning. Ett sådant centralt avtal skulle givetvis kräva mycket större ersättning ut till föreningarna.
Vill du stödja Piteå Hockey och bli en del av Piteå Hockey så klicka på länken nedan. Medlemsavgiften är 250:–/år.

https://secure.tickster.com/sv/cvkl40atpgxlrf9/products

Konsekvenser av Licensnämndens beslut?
Enligt nuvarande regelverk ska serien Hockeyettan spelas med 40 lag i fyra serier.
För närvarande har endast 33 föreningar licens för spel i serien Hockeyettan.
Hur serierna ska utformas och vilka lag som ska spela där måste lösas inom de närmaste veckorna. En bra början är att seriespelet och slutspelat denna säsong sker i två regionala delar där finalspelet sker i form av en final mellan segrarna i norr och i söder. Segrande lag avancerar upp till Hockeyallsvenskan.

Ligaorganisationen Hockeyettan har de senaste åren saknat huvudsponsor eftersom stora tvister mellan föreningarna inom ligan fick dåvarande ligasponsor att säga upp avtalet. Detta har fått stora ekonomiska konsekvenser för Ligaorganisationen och för de deltagande föreningarna. I dagsläget finns stor enighet bland föreningarna för att tillsammans utveckla ligaspelet och förstärka ligans varumärke. I annat fall är det troligt att seriespelet måste utformas på något annat sätt för att sänka föreningarnas kostnader.

Piteå HC har liksom många andra föreningar behov av flera ideellt arbetande. Om vi ska kunna utveckla föreningens verksamhet måste vi bli fler. Välkommen till att engagera dig i vår verksamhet på den nivå och på det sätt som passar dig och oss.

Vi tackar för allt engagemang som många visat under säsongen och ser fram emot kommande säsong.

Piteå 8 juli 2024.
Kjell-Anders Johansson
Ordförande