”Jag har haft förmånen att gå upp en serie eller vinna ett mästerskap – den känslan är värd att brinna för”

Det är med en stor revanschlusta som André Smulter, ihop med huvudtränaren, Jesper Kemi, drar igång sin andra säsong i a-laget kommande vecka. 

I slutet av juni förra året klev André Smulter in i ledarstaben, ihop med Jesper Kemi och Markus Odén. Och han gjorde det med stora förväntningar. 

Men det blev, som bekant, en säsong med många ups, och en hel del downs, som till slut landades in i en fjärde plats i kvalserien – och missad avancemang till allsvenskan.

Så här ser André själv på sin första säsong som tränare i föreningen.

Häng med.

– Jag kom in som helt ny och konstaterade ganska snabbt att vi hade ett väldigt bra lag till vårt förfogande. Vi hade kvalitén, vi hade spelarmaterialet, säger André och fortsätter:  

– Om vi börjar med grundserien: Jag tycker inte vi lyckades sälja in vårt grundspel ordentligt från början. Det blev för spretigt, och jag tycker inte vi spelade många bra matcher före jul. 

– Sedan började allettan och jag tycker inte vi spelade bra hockey där heller. Vi vann mycket på att vi hade ett bra material. Vi hade ändå killar som kunde shippa in och vinna matcherna på egen hand. 

LÄS MER: ”Trivdes så sjukt bra senast jag var här”

Det var först i slutspelet och kvalserien som saker och ting – både på och utanför banan – började kugga i, konstaterar Smulter så här i efterhand.

– Jag har analyserat och tänkt mycket på det, både med Tom (Tärnström, sportchef), Jesper (Kemi) samt spelare från förra säsongen. 

– Det hände saker lite för sent, det tycker jag är orsaken att vi inte spelar i allsvenskan. Vi var lite för långt bak i processen för långt in på säsongen, men vi lyckades ändå rädda upp det. 

– Vi hade en fantastiskt matchserie mot Mariestad. I kvalserien sen var det lite för mycket upp och ned, men vi var ändå med fram till bortamatchen mot Piteå. Hade vi vunnit där hade vi levt hela vägen in i den sista omgången. 

Om du ändå skulle betygsätta säsongen – hur låter det då? 

– Knappt godkänt ger jag vår säsong. Har man ett glasklart mål att man ska vinna en kvalserie, då blir betyget knappt godkänt. Målsättningen är ännu klarare till kommande säsong. Vi behöver gå upp. 

Kan du utveckla? 

– Det jag menar när jag säger att vi behöver gå upp är mer att vi behöver skapa en känsla av att vi inte kommer att lämna något åt slumpen i år. Vi har många spelare som varit med några år nu, och de har lärt sig mycket. De kommer vara ännu mera redo. De har förstått vad som krävs fysiskt och mentalt.

Han fortsätter: 

– Jag och Jesper pratar mycket om att det är vårt ansvar att skapa en miljö som gör att laget börjar bra och som sedan växer under hela säsongen. 

LÄS MER: ”Skulle ha gjort det här tidigare”

Till exempel måste startsträckan bli betydligt kortare denna säsong, menar Smulter. 

– Vi har varit väldigt tydliga redan nu under sommaren vad det är vi vill uppnå och hur det ska göras. Vi kommer behöva göra alla steg bättre för att ge oss tio-femton procent bättre möjlighet när det väl brinner till i slutet av säsongen. Det går inte att bara trycka på en knapp i kvalserien.

– Det innebär att vi behöver träna seriöst, träna hårt, träna vettigt och bra hela vägen, och då får man samtidigt möjligheten att utveckla sig själv som spelare. Vi har ett gäng spelare som inte vill spela i divison ett, de vill framåt i sina karriärer – helst med oss. 

Vad är det för känslor du kliver in med till kommande säsong?

– Det är verkligen med en revansch-känsla. Alla som följer hockey, och idrott överlag, vet hur små marginaler det är. Jag är ännu mer taggad i år, och kommer personligen göra det ännu bättre kommande säsong. 

– Min största dröm, yrkesmässigt, är att vi ska gå upp till allsvenskan. För mig personligen skulle det vara så otroligt stort. Sedan finns det annat med familj och sådana grejer som naturligtvis är större än idrott.

– Vi lägger ned så mycket tid. Jag älskar hockey, jag älskar att vara del av ett lag. Förra säsongen hade vi fantastiska grabbar och människor. Jag har haft förmånen som spelare och tränare att gå upp en serie eller vinna ett mästerskap, den känslan är värd att brinna för. Den sommaren mår man bra. Det är lite egoism bakom också, man vill känna tillfredsställelsen att vinna, säger André Smulter.

Se försäsongsschemat här

Köp säsongskort här

Mikael Einarsson Nisser
Foto: Mikael Einarsson Nisser