Christian Lindberg är ny i Borås, men inte i ligan. Till höger bilder får några av de klubbarna han spelat i tidigare. FOTO: ANDERS GUSTAFSSON

”Hedrande att vara så högt upp” * Listad som ligans bästa värvning – intervju med Christian Lindberg * Hastiga klubbytet i somras: ”Kom som en chock”

Han blev ett offer för Kristianstads tvångsnedflyttning, men gjorde snabbt klart med en ny klubb.

Nu ska Christian Lindberg, 24, få Borås HC att lyfta.

Här möter ni spetsvärvningen i en lite längre intervju.

STÖTTA DITT LAG – KÖP ABONNEMANG PÅ HOCKEYETTAN PLAY!

 

För någon vecka sedan publicerade vi en lista där Hockeyettan-experten Mikael Mjörnberg rankade sina 25 bästa värvningar i ligan inför 24/25.

Christian Lindberg, spelskicklige backen som spelat i SHL och HockeyAllsvenskan med Oskarshamn och som nu är ny i Borås HC, toppade den.

Och jodå, han har koll på listan.

– Ja, jag såg den. Det är lite hedrande att vara så högt upp, det är det. 

* Det blir lite extra tryck på dig i vinter nu, då?

– Haha. Men nja, det vet jag inte. Det är är väl roligt att han tycker så. 

* Vem tycker DU är bästa värvningen i ligan? 

– Ja, men det finns ju flera fina namn där. Netterberg (Pontus) hos oss kommer garanterat bli en toppspelare i ligan och Gunnarsson (Daniel, ny back i Visby Roma) har ju har en fin karriär. Vi får väl se när det kommer igång vilka som lyckas bäst. 

Ja, Christian Lindberg landade alltså i Borås i somras. 

Tanken var ju annars att han skulle spela kvar i Kristianstad en säsong till, men när licensnämnden i början av juli meddelade att fyra klubbar – en av dom var KIK – inte beviljats elitlicens för spel i Hockeyettan 24/25 så blev det inte så.

– Det kom som en liten chock i början, det gjorde det, säger han till hockeyettan.se.

– Men ju mer man lyssnade in och läste om det så förstod man ju att det inte skulle finnas en chans att en överklagan skulle gå igenom och då fattade man ju snabbt att det bara var att börja söka en ny klubb. Det var bara att släppa besvikelsen och gå vidare. 

* Det var många spelare som kände sig förda bakom ljuset.

– Ja, det kändes ju så just då. Jag hade kontrakt och var ju inställd på att stanna i Kristianstad och jag trivdes bra där.

Sen gick det snabbt. Redan i slutet av juli blev Lindberg klar för Borås HC.

* Det var snabba bud där?

– Borås hade visat intresse redan inför förra säsongen så vi hade haft en kontakt innan. Det var väl ganska nära redan då, men nu löste det sig snabbt. Det blev en bra lösning och kändes rätt. 

* Vad var det som lockade med Borås?

– Jag tycker att tränaren (finländaren Christer Nylund) var intressant, jag har bara hört gott om honom från gamla lagkamrat som haft honom som tränare. Dessutom såg man ju att truppen såg vass ut och att Borås som klubb vill göra en satsning. En klubb som vill framåt, helt enkelt. 

Sedan 12 augusti är han på plats i Borås och förutom hockeyn jobbar han deltid på Ica Maxi.

* Hur känns det nu efter en månad i en ny klubb och stad?

– Det är ju mycket nya spelare i truppen och det tar tid att att ihop allting så vi måste ha tålamod där, men det känns som det blir bättre och bättre. 

* Och hur långt kan det räcka då?

– Det är ju så att i Hockeyettan så är det många lag som säger att de vill satsa, men alla klarar inte det. Men jag tror att kan vi bara få ihop laget så kan det här bära rätt långt. 

Lindberg, som gjort mycket poäng från sin backplats i både Vimmerby (29 totalt med play off) och Troja-Ljungby (31), kommer garanterat få en stor roll i offensiven också i Borås HC.

* Vad vill du tillföra?

– Det är klart att det är roligast att spela power play och framåt och försöka utnyttja de egenskaper man har där, men då måste man också förtjäna den speltiden. Det ska vara lika för alla. 

Han fyller snabbt i:

– Men för mig är det ändå viktigt att vara bra över hela banan och framförallt vara stabil i egen zon. Jag tycker själv att jag blivit bättre där de senaste säsongerna.

* Värsta hoten då – vilka lag tycker du ser mest spännande ut?

– Oj. Ja, du. Jag har inte så bra koll på den här västra serien, det måste jag erkänna. Men tittar man lite bredare och framåt så tror jag nog att Troja kan bli farliga och Hudiksvall är ju alltid med där uppe. Men som sagt, det är många lag man inte mött ännu och inte vet så mycket om.

Experten Mikael Mjörnberg skrev i motiveringen bland annat om Lindberg att ”han nu står på en gräns där det är svårt att motivera varför han inte har fått något allsvenskt kontrakt”.

* Så då får vi väl fråga då – har det funnits något allsvenskt intresse?

– Ja, det har det. Min agent har pratat med flera klubbar, men jag har inte känt att det passar in, det har aldrig känts riktigt bra och rätt. 

* Men det är väl ändå dit du vill igen? Du gjorde ju två allsvenska säsonger med Oskarshamn? 

– Ja, det är klart man vill uppåt i seriesystemet. Men nu är jag här i Borås och trivs med det. 

* Till sist – tiden i Polen? Kan du berätta nåt om den?

– Oj, hur ska man förklara den? Det var en kul och rolig upplevelse. Hockeyn var inte den bästa, men ett kul äventyr som sagt.

* Hur bra är polska ligan?

– De två-tre bästa lagen håller nog hög allsvensk klass. De i mitten och nedåt är väl som botten på HockeyAllsvenskan eller toppen här i ”ettan”. Men de riktiga bottenlagen är rätt svaga, alltså. 

Text: PeO Larsson 

Lindberg på en träning. FOTO: ANDERS GUSTAFSSON

KALLA FAKTA OM CHRISTIAN LINDBERG

Namn: Christian Lindberg. Ålder: 24. Position: Back. Klubbar som senior: Oskarshamn, Karlskrona, Hudiksvall, Vimmerby, Vita Hästen, Troja-Ljungby, STS Sanok, Kristianstad. Aktuell: nyförvärv i Borås. Matcher/poäng i Hockeyettan: 131/71.

LÄS MER: Här är hela Borås trupp 24/25

LÄS MER: Priser och abonnemang – så här följer du Hockeyettan 24/25

PRTEMIÄREN I VÄSTRA SERIEN: 

20/9: Grästorp-Forshaga (19.00)

21/9: Mariestad-Borås (18.00)

22/9: Dalen-Falu IF (16.00)

22/9: Tranås-Lindlöven (16.00)

22/9: Mjölby-Borlänge (16.00)

Lista: 25 bästa värvningarna i ligan * Experten om nr 1: ”Smart i spelet över hela banan” * Kommentarer om alla spelare!