Veckans lag #40 – expertens val * ” Är överkvalificerad Hockeyettan” * Kommentarer om alla spelare * ”Bidrar med pondus” * Nykomlingen hyllas

Måndag och såklart dags för Veckans lag igen. 

Det är dags för säsongens tredje nominering i Hockeyettan.

Här är spelarna som kom med i Veckans lag #40. 

STÖTTA DITT LAG – KÖP ABONNEMANG PÅ HOCKEYETTAN PLAY!

 

Matcher i Hockeyettan onsdag, fredag, lördag och söndag – här är en summering med korta notiser och målklipp – förra veckan.

Vilka sex spelare stack ut lite extra och tar plats i säsongens tredje Veckans lag?

Experten Mikael Mjörnberg har funderat klart. 

Här är Veckans lag #40 med kommentarer om alla utvalda.

LÄS MER HÄR – allt du behöver veta om abonnemangen 24/25!

MÅLVAKT

* Viktor Andersson, Enköping

Enköping har våldsamt svårt att göra mål framåt (två mål på fyra matcher är lagets dystra facit i säsongsöppningen) och är utlämnade till starkt försvars- och målvaktsspel för att försöka hävda sig i matcherna. Ingen kan komma och säga att Viktor Andersson inte gör sitt för att hjälpa laget framåt. Borta mot Hanviken gjorde han en ny ruggigt stark insats och var den enskilt största orsaken till att Enköping klarade 0-0 under ordinarie tid. Att hemmalaget sedan kunde peta in en avgörande puck i övertidsspelet må vara hänt, efter tre raka förluster vann Andersson ändå säsongens första poäng till Enköping. Det krävdes 39 räddningar och lite akrobatik och ska förstås premieras med en sådan här utnämning.

Andersson. FOTO: EMIL SÄRNEHED

BACKAR:

* Carl Ernstig, Troja-Ljungby

27-åringen har under sina fem tidigare säsonger i Troja-Ljungby, oavsett om det gällt Hockeyettan eller Hockeyallsvenskan, aldrig gjort fler än två mål i seriespelet på en hel säsong. I lagets tredje raka hemmaseger mot IK Pantern klev backen fram och smällde dit två kassar – bland annat den här snygga styrningen – i en och samma match. Att ett av dem kom i tom kasse spelar mindre roll, en sådan succé öppnar naturligtvis dörren till ”Veckans lag” och nu ligger vägen till ett nytt målrekord i Troja-tröjan krattad för den defensivt orienterade försvararen.

Ernstig. FOTO: HAMPUS NORRSTRÖM

* Adam Samuelsson, Borås

Poängmässigt gör bjässen inget större avtryck, men spelmässigt har han öppnat säsongen riktigt starkt och gjorde ånyo en riktigt imponerande insats när Tranås besegrades med 3-1 i fredags. Adam, son till NHL-legendaren Ulf Samuelsson, har att brås på och använder sina muskler till att hålla rent i egen zon, men har också fått förtroendet att spela i offensiva situationer för sitt lag. Han bidrar med pondus på isen och står verkligen ut med sitt rejäla och samtidigt smarta spel. 

Samuelsson. FOTO: ANDERS GUSTAFSSON

FORWARDS:

* Carl Wassenius, Brödernas/Väsby

”Varför spelar inte den här killen på högre nivå?” frågade sig profilkommentatorn Lasse Kinch i söndagens sändning från toppmötet med Visby/Roma och det är en synnerligen befogad fråga. Han skulle förstås kunna bjuda på aningen mer sprudlande kroppsspråk när han gör mål, men i allt det väsentliga är Carl Wassenius överkvalificerad Hockeyettan. Veckan bjöd på fyra nya mål, två mot Huddinge och två mot Visby/Roma och det som fascinerar är att det ser så enkelt ut. Här snackar vi en målskytt långt ut i fingerspetsarna.

Wassenius. FOTO: ERIK KRUSE

* Max Wennlund, Mariestad

Det har varit lite trögstartat för 25-åringen som vänt tillbaka till hembygden för att spela seniorhockey med moderklubben, men när Wennlund väl öppnade målkontot gjorde han det med besked. I toppmötet borta mot Lindlöven svarade forwarden för ett hattrick och noterades dessutom för en assistpoäng när Mariestad vann med 5-3. Det var välkommet både för honom själv och för laget. I en grundserie som den västra kan man förstås kräva att den rutinerade forwarden ska gå i bräschen så väl med sitt spel som med poänggörande.

Wennlund. FOTO: SOFIE ALEXANDRA KITTERØD

* Joakim Landkvist, Piteå

26-åringen har inte gjort sig känd som någon poänggörare, utan är mer en gnuggare som laglojalt gör vad som krävs för att ta kollektivet framåt. Men i takt med att spetsiga spelare har lämnat Piteå får han kliva fram och ta ett större ansvar och i veckan som gick gjorde det avtryck även i poängprotokollet. Forwarden gjorde mål i båda veckans segermatcher mot Kalix respektive Sundsvall och noterades för totalt fyra poäng. När pucken trillade i nät mot Sundsvall innebar det dessutom att han gjorde mål för tredje i matchen i rad. Frågan om det någon gång har hänt i hans karriär tidigare?

Landkvist. FOTO: OLIVER ÅSTRÖM

OMNÄMNANDE:

* Sollentuna

I en Hockeyettan östra där skillnaderna mellan topp och botten varit plågsamt tydliga i säsongsinledningen måste nykomlingen Sollentuna ändå hyllas. Laget räknades in i den grupp av lag som skulle hålla till i tabellens botten, men har under säsongens första matcher visat upp ett spel som vida överglänser de tilltänkta bottenkollegorna. Budgetbygget som till stora delar består av spelare som under fjolåret spelade i division 2 har visat hur långt man kan komma med vanligt hederligt lagarbete. Sollentuna har jobbat som en enhet och belönats med tre segrar av fyra möjliga trots att tre av de första matcherna spelats på bortaplan. Den enda förlusten kom mot Brödernas/Väsby och det må väl vara hänt. Sollentuna har varit den positiva överraskning hela östra serien behövde.

BILDEXTRA: Sollentuna-Wings – klicka här!

Sollentuna imponerar. FOTO: EMIL SÄRNEHED

ARKIV: VECKANS LAG SÄSONGEN 24/25

LÄS MER: Veckans lag #38klicka här!

ÄS MER: Veckans lag #39 – klicka här!

LÄS MER: De kom med flest gånger i Veckan lag 23/24

LÄS MER: Experten utser säsongens lag 23/24

Ett ”Hockeyettan allstars” * Experten synas lagen med största chans att gå upp * ”Blåslampa i baken på det etablerade gardet”