Sandberg: Vi gör fler och fler bra minuter i matcherna!

Tobias Sandberg har startat säsongen minst sagt förtroendeingivande och har stått för några magiska parader redan trots att säsongen är ung. Om detta, och om hur han ser på det nya försvarsspelet och lagets utveckling och lite annat matnyttigt kan ni läsa om i denna intervju. 

Seger mot Mjölby med 8-1, vad är din syn på matchen?

– Jag tycker att vi gör till stora delar en bra match. Tidigare har vi vunnit matcher men kanske inte varit riktigt nöjda med spelet, vi har tappat puckar på fel ställen och gått fel i markeringen med mera. Vi har pratat om att vi skulle göra rätt beslut och det tycker jag att vi gör väldigt bra, så det var ett klart steg framåt mot tidigare.

Men du hade ändå en strålande snabb sidledsförflyttning som räddade öppet mål till 1-0 för Mjölby.

– Ja så är det alltid, det kommer alltid komma lägen för motståndarna, det är svårt att spela 60 minuter utan att ge dom något läge. Det kommer komma lägen och då gäller det att vara förberedd, även om jag inte hade mycket att göra.

Du har haft en riktigt bra start på säsongen tycker jag!

– Jag håller med! Jag satt och funderade i veckan och det har gått riktigt bra i år så här långt. Varför vet jag inte, men det har känts bra på träningar och jag har en bra balans i livet just nu. Jag har känt mig fräsch och det har varit roligt att spela. Sedan finns det alltid saker man önskat göra bättre, men gjorde man allt perfekt hela tiden så hade jag väl spelat i NHL för fjortonde säsongen redan, hahaha.

Nu står ni på fem raka segrar efter en trög försäsong och förlust i seriepremiären. Vad gör ni bättre nu?

– Man måste komma ihåg att vi har 14 nya spelare, det kommer ta tid att bygga ihop laget och få ihop spelet, men det går tydligt åt rätt håll hela tiden. Vi märker ju att gör vi saker som vi ska så vinner vi oftare. Om vi inte tappar pucken på blå eller drar på oss onödiga utvisningar. Att vi inte ger motståndarna lägen, utan att de måste göra bra saker för att skapa. Det handlar om att minimera misstagen och få så många bra minuter som möjligt, helst 60 minuter. Och vi gör fler och fler bra minuter i matcherna.

I år spelar ni lite annorlunda försvarsspel, vad har det inneburit för dig i din roll som målvakt?

– Man kan göra många mål under en match, men det blir ofta målsnåla matcher när det avgörs. Släpper vi till många lägen så blir det också många mål, så nu försöker vi hitta ett försvarsspel vi är trygga med och där man kan lita på varandra. Det är det vi försöker hitta nu, så att jag som målvakt kan lita på utespelarna de kan lita på oss målvakter, det skapar ofta en trygghet.

Blir det samma typer av lägen på dig upplever du?

– Man märker stor skillnad på när vi gör det vi ska och inte. När vi inte gör det så kommer två mot ettor och tre mot tvåor, men gör vi det ska så blir det mycket utifrån. Så vi behöver göra det vi ska, då kommer motståndarna inte skapa många lägen. Men misstag kommer att komma, då måste man som målvakt steppa upp och rädda om det blir friläge eller vad det nu är. Det är ju det som är roligt med att göra de där avgörande räddningarna. Man räddar gärna ett läge i slutminuten och ledning 2-1, det är ju min höjdpunkt, precis som utespelarna drömmer om att göra det avgörande målet.

I år har ni också lite mer spelande backar och inte så många defensivspecialister som tidigare…

– Ja laget har byggts om lite, vi har tappat Johan Frick och Simon Svensson som är mer defensiva, nu har vi som du säger mer spelskickliga backar. Men det är för att vi vill spela ett snabbare spel, att ta pucken framåt snabbt och komma till anfall. Har vi pucken i deras zon är det svårare för dem att vinna, så vi vill spela på offensiv planhalva så mycket som möjligt. Att snabbt hämta puckar djupt  och hitta forwards. Men då gäller det också för forwards att snabbt båga ner och hämta fart, så det ställer krav på att alla gör det de ska göra.

Behöver du vara aktivare då med klubban och så vidare?

– Ja vi har ju tankar om hur vi ska spela när jag går ut och stoppar pucken, att vi vet vad vi ska göra så det inte blir några misstag. Kan man sätta igång ett spel så underlättar det så klart, så visst är det en del i det.

Det är som du säger 14 nyförvärv in i truppen, är det någon du tycker gjort extra bra intryck?

– Jag tycker att de flesta har hittat rätt. Vi har olika roller, några har rutin, andra kommer direkt från juniorerna, några ska göra poäng medan andra ska jobba mer. Men man märker ju på en kille som Max Wennlund att han har spelat högre upp, han sätter inte en skridsko fel under matcherna. Och Wiggo och Kevin har ju producerat en hel del poäng. Men vi behöver ha alla, det är inte bara poängen framåt som kommer krävas, vi behöver alla roller för att bli ett vinnande lag.

Wennlund måste vara en dröm som målvakt att ha framför sig, han tar alltid bort sin gubbe!

– Ja man märker ju att han varit på högre nivå och har plockat med sig en hel del saker därifrån, han är otroligt stabil och styr och ställer i försvarsspelet. Han märks i omklädningsrummet med, så han är en viktig spelare i laget absolut. Det är de små detaljerna som ofta avgör, att alla tar sin spelare och det gör han varje gång.

Hur tycker du att ni står er jämfört med förra säsongen?

– Vi började halvdant på försäsongen, men vi tar steg för steg och har visat att vi kan vinna också mot topplagen, vi har vunnit mot tre av fyra topplag så här långt. Sedan är det svårt att jämföra hur vi står oss mot de andra topplagen i ettan, men det känns bra lagmässigt. Sedan när vi vinner så blir allting enklare med, man tar till sig mer och blir starkare spelmässigt och mentalt. Så vi ska försöka se till att vinna mycket för att bygga upp oss inför allettan. Att vi har ett självförtroende och ett spel som håller även framöver. Att vi är där i varje match, även mot svagare motstånd, och utvecklar spelet och gör att vi står bättre rustade.

Till sist: En skillnad i år är att ni har tre kedjor som levererar, förra säsongen levde ni mycket på en suverän förstakedjan…

– Ja vi har egentligen fått leverans från alla kedjor. Det skapar en trygghet i laget och gör det svårare för motståndarna att stänga ner oss, vi känner att alla kan producera. En större bredd är bättre för laget.