Veckans lag #38 * De kom med i säsongens första line up * ”Precis som det anstår en härförare” * Kommentarer om alla spelare * ”Störthäftigt”

Veckans lag är här igen!

Vilka spelare stack ut lite extra i helgens premiär i Sveriges största hockeyliga?

Här är Veckans lag #38 i Hockeyettan.

STÖTTA DITT LAG – KÖP ABONNEMANG PÅ HOCKEYETTAN PLAY!

 

Jodå, vi trummar såklart vidare med Veckans lag här även denna säsong.

Experten Mikael Mjörnberg – som förra veckan listade tio toppkandidater i ligan och också gjort en lista på de 25 bästa värvningarna – kommer varje måndag att utse Veckans lag i Hockeyettan.

Så – vilka kommer med i säsongens första lineup?

De här sex, tycker Mikael Mjörnberg.

Här är Veckans Lag #38 i Hockeyettan med kommentarer om alla utvalda spelare.

LÄS MER HÄR – allt du behöver veta om abonnemangen 24/25!

MÅLVAKT

* August Hedlund, Hanviken

Det är inte utan en viss press fjolårets Vallentuna-keeper August Hedlund dressar upp för Hanviken den här säsongen. Han tar över efter succémannen Carl Lidö och till råga på allt har Djurgårdens målvaktstalang Teodor Munther dubbelregistrerats för klubben, knappast utan storklubbens förväntan om speltid. Men omgivningens brus verkar inte bekomma 24-åringen det minsta. Hedlund storspelade i premiärens toppmöte med Visby/Roma och gjorde några direkt matchavgörande räddningar när hans lagkamrater hade svårt att få in pucken offensivt. Tre poäng efter 2-1 och 96,15% i räddningsprocent var en riktigt fin start.

Hedlund. FOTO: ESTER WENNSTRÖM

BACKAR

* Fredrik Granberg, Piteå

24-åringen var ryktenas man under sommaren när ett flertal ”storklubbar” uppgavs jaga hans namnteckning, men blev en trofékontraktering när han i slutändan valde att stanna i Piteå för att sätta pricken över i:et i sin utveckling. Den här vintern förväntas han vara en av spelarna som verkligen leder laget och det var precis vad han gjorde i premiärsegern (3-2) över Kiruna IF. Granberg noterades för ett mål, en assist och stabilt backspel. Precis som det anstår en härförare. 

Granberg. FOTO: JÖRGEN BERGKVIST

* Elias Sjöström, Västervik

Den unge försvararen är en av endast två (!) spelare som är kvar i Västervik sedan fjolåret i Hockeyallsvenskan och då var han bara i klubben på lån från Linköping. Men det verkar uppenbarligen vara så att han trivs bra i ACT-hallen. Nu hade Västervik förstås inga större problem att lägga premiärmotståndaren IK Pantern på rygg, men Sjöström hade lekstuga, noterades för totalt tre poäng och gjorde inte minst ett snyggt solomål som lovar mer inför det som komma skall under säsongen.

Sjöström. FOTO: HAMPUS NORRSTRÖM

FORWARDS

* Axel Björnkvist, Karlskrona

Karlskrona ska bli rakare, snabbare och på köpet dessutom lite mer elaka. Då har det naturligtvis ett ganska stort symbolvärde att en av spelarna som värvats in till truppen för att stå för just den typen av saker fick kliva fram och leverera direkt. Att Tyringe-förvärvet Axel Björnkvist gjorde hattrick i sin första tävlingsmatch för Karlskrona var naturligtvis störthäftigt, men att han kommer med här handlar mer om sättet det gick till på. Den unge anfallaren levererade på alla punkter han värvats för, befann sig där det kan göra lite ont och hans kassar kom som en direkt följd av det.

LÄS MER: Gjorde hattrick i debuten: ”Det känns overkligt”

Björnkvist. FOTO: LEIF HELLERIN

* Petter Eklöf, Tranås

Sex av sju spelare från toppen av fjolårets interna poängliga har lämnat och över de senaste säsongerna har i stort sett en hel stomme av skickliga trotjänare försvunnit från Tranås. Vilket naturligtvis lett till diskussionen, vilka ska egentligen göra målen och leda laget i höst? Svaret på den frågan kom redan i premiären hemma mot Lindlöven. Den enda trotjänaren som är kvar i laget förstås. Petter Eklöf kommer få axla ett väldigt stort ansvar under säsongen med tanke på sin historik i klubben och att han klev fram med ett hattrick redan i premiären (förlust 5-6 efter förlängning) kunde naturligtvis inte bli bättre.

Eklöf. FOTO: ERIK HELLQUIST

* Karl Umegård, Hudiksvall

Hudiksvall spelar ett högt spel den här hösten som kliver in i seriespelet med endast elva ordinarie forwards och en förhoppning om att den spets man söker ska dyka upp under seriens gång. Men man har stort förtroende för de anfallspjäser som ändå finns på plats och inför första nedsläpp var sportchefen Lars ”Lillis” Lövbloms profetia att ”Karl Umegård kommer kliva fram i år”. Sagt och gjort, den unge anfallaren som var riktigt bra redan ifjol gjorde hattrick och noterades för fyra poäng redan i premiärsegern borta mot Örnsköldsvik (5-1). Det kan man väl knappast kalla för något annat än att leva upp till högt ställda förväntningar. 

Umegård. FOTO: FLYWOOD STUDIO

OMNÄMNANDE

* Filip Thörnqvists tröjhissning

Få spelare har varit så betydelsefulla för sin klubb, blivit så profilstarka i hela ligan och rivit upp så mycket känslor och aggression utan att tappa respekten hos vare sig motståndare eller motståndarfans än Filip Thörnqvist. Med andra ord kunde det förstås inte bli mer rätt än att hans tröja hissades i taket av Mariehus Arena bredvid Ronny ”Rockstar” Helander och några andra forna profiler. Mariestad öppnade säsongen med en storstilad hyllningsceremoni och gav påhejad av ett specialinbjudet entourage av gamla lagkamrater den forne energiforwarden den respekt han förtjänar. Det var en värdig start på premiärmatchen hemma mot Borås, som passande nog råkar vara hans moderklubb.

TV:  Se hela ceremonin här!

LÄS MER: De kom med flest gånger i Veckan lag 23/24

LÄS MER: Experten utser säsongens lag 23/24 

Superguide säsongen 24/25 * Spelschemat * Då startar Allettorna och Vårserierna * Nya slutspelet – fakta och matchdatum * Domarna