Vi måste lära oss ta det lugnare!

Bois tränare Ronny Helander har analysen klar varför det blev förlust i seriepremiären mot Borås. Att anfallen kom för snabbt, så spelarna kom en och en istället för samlade. Nu har träningen gått ut på en och samma sak för att ge en seger i morgondagens match mot Falun.

– Vi måste lära oss ta de lugnare med att starta anfallen!

Det blev förlust i premiären mot Borås, vad har du för tankar om matchen?

– Det är surt, jag tycker vi gör en helt ok match. Det är bra fart och intensitet i spelet. Samtidigt märker man på båda lagen att det är tidigt på säsongen, för spelet stämmer inte riktigt. Matchen pendlar fram och tillbaka, men efter 2-1 tycker jag att vi har bra kontroll på matchen. Men så får de två snabba mål och då ska vi jaga helt plötsligt. Men de spelar av det bra, vi kommer inte åt dem riktigt.

Du har under några träningsmatcher saknat lite inställning hos spelarna, men det kunde du väl inte klaga på?

– Nej, absolut inte, det var skillnad. Alla var verkligen påkopplade. För tillfället kanske vi hade högre fart än vad vi mäktade med, det gjorde att det blev intensivt och mycket kamp ute på isen. Så mer vilja än spel kanske.

Vad saknades?

– Vi måste komma mer samlat, vi får lite bråttom iväg och hamnar då ofta som ensam spelare mot två backar och så blir man av med pucken eller får dumpa den. Vi måste lära oss att det lugnare och komma mer samlat. Vi får inte vara så ivriga att anfalla att vi kommer en och en, så det är en sak vi har tränat på här sedan matchen. Vi vill gärna få ett pass in i mitten och sedan kunna fördela ut på kanterna, så vi kommer tre spelare samlade, då blir det ofta farligt. Sedan faller vi på kriget framför egen kasse, vi släpper två liknande mål inom en minut, där vi inte är med framför mål och det blir vi straffade för. Det är där framme matcherna avgörs, där måste vi vara starka hela tiden.

Vad gjorde ni bra?

– Jag tycker det aggressiva försvarsspelet i mångt och mycket klaffar, där vinner vi en hel del puck. Men när vi gjort det hade vi lite bråttom iväg. Sedan tar vi kampen och är närvarande.

Finns det några spelare att lyfta fram?

– Jag tycker Max Wennlund visar att han har bra driv i åkningen och gör bra saker ute på isen. Som att han dumpar och jagar efter den själv istället för att bli av med den i mittzonen, han gör en gedigen insats, Manne Håkansson sätter bra fart på pucken och skridskorna. Anton Persson var också pigg i åkningen och gav sig in i duellerna. Men ingen faller ur ramen.

Då väntar bortapremiär imorgon, då ni beger er till Falun, ett lag som ni faktiskt inledde en formsvaka mot förra säsongen och föll…

– Jag minns från den matchen att vi inte var där i huvudena. Falun hade väl bara förlorat innan, så det visar vad inställning betyder. Har vi farten och smäller på så ska vi vinna. Det handlar om att ta åkningarna mot mål och ta oss in på kassen och sedan lägga pucken mot mål, så kan det bli något mål så eller så kan vi bygga lite längre anfall.

Hur är skadeläget?

– Tobias Aronsson har varit lite krasslig, men jag hoppas han är redo för spel imorgon. Sedan är Adam Karlsson tillbaka i spel igen. Carl-Johan Gustavsson är dock inte spelklar på någon vecka ännu, men han är på bättringsvägen. Sedan blir Alexandros Ferekidis målvaktsreserv, då Karlstam spelar med J20.

Ändrar du något i formationerna?

– Ja vi kommer ändra lite i formationerna, men hur vi ställer upp exakt suger vi lite på.

Till sist: Vad säger du om Thörnqvist-hyllningen?

– Jättebra! Det var NHL-klass på allt, spelare och tal, det var superhäftig och han var väl värd det. Fina tal och känslosamt, det var en häftig grej att få vara med om.

Av Krister Holm

Foto Sofie Alexandra Kitteröd