Nedsläpp 19.00: Goisets nye tränare kräver passion och lidelse

Simon Skoog Peter har en lång och framgångsrik hockeykarriär bakom sig. Han har vunnit SM-guld som spelare, varit sportchef och tränat ungdomslag. Ikväll, vid 41-års ålder, gör han debut även som A-lagstränare.

”Jag och de andra i tränarteamet vill se engagerade spelare. Spelare som bryr sig, som vill vara här. Det är inte flippmackor som är det viktigaste. Det är drivet, passionen, även om det bara råkar vara en träningsmatch”.

Här köper du biljett till Mörrum-Tyringe!

Utanför isen och omklädningsrummet beskriver han sig som glad, positiv och engagerad. Som tränare vill han vara ungefär likadan.

”Jag vill inte vara en annan person i båset. Jag vill ha en nära relation till spelarna, de ska kunna känna förtroende. Jag vill lägga fokus på det som är bra. Det ska vara högt i tak. Spelarna måste få vara sig själva och testa sina gränser. Det kan handla om allting. Spelet, kommunikationen. Ja, det kan bli fel ibland, men då får det bli det”.

Simon, som tar över efter Richard Melkersson, har förstås själv haft en faslig massa tränare genom årens lopp. Det är två som utmärker sig. Den ena är den förre HV-tränaren och landslagscoachen Pär Mårts, den andre är ett lite mer oväntat namn. Nämligen Bert-Ola Nilsson.

”Jag kom till Mörrum som A-pojk och fick Bert-Ola som tränare. Han hade verkligen drivet att hela tiden vilja vinna, att hela tiden bli bättre. Det är nog något som format mig både som spelare och ledare”.

”Pär Mårts var helt annorlunda. Lugn. Analytisk. Han ville förstås också vinna, men var inte den som höjde rösten i onödan. Han var tidigt ute med mental träning och psykologer, sånt som nästan är mer regel än undantag i dagens hockey”.

Hur kommer vi då att se att Goiset har en ny tränare i båset den här säsongen?

Mörrum ska spela en fartfylld hockey, men samtidigt vara lugna med pucken och inte slänga iväg den på chans. Laget ska agera istället för reagera, sätta press på motståndarna och få dem dit man vill att de ska vara.

”Laget är också lite annorlunda byggt. Vi har velat få in mer storlek. Kollar man på topplagen är de oftast lite större, lite tyngre. Vi märkte förra hösten att det saknades något just där. I år hoppas vi kunna få bättre stopp på våra motståndare”.

I båset får Simon nu sällskap av ”Koffa” Andersén, medan Fredrik Ekeflod är kvar sedan tidigare.

”Det är ett gött team. Vi har arbetat ihop tidigare också. Koffa är lite som jag, som vill jobba mycket med känslor. ”Ekan” är mer den kloka gubben, mer analytisk, och får väcka oss andra ibland”.

Den här hösten hoppas Goiset kunna vara med och slåss om segrarna redan från start. Fjolårssäsongen var väldigt inriktad på seriespelet efter juluppehållet.

”Det var ju inte så att vi inte ville vinna, men kanske gjorde snacket om ”bäst efter jul” att vi blev lite bekväma under hösten. I år ska det inte finnas några sådana ursäkter”.

Just vikten av engagemang avspeglar sig också i valet av lagkaptener.

”Kolla på Isak (Renemark). Det räcker att han kommer in i omklädningsrummet, så fylls det av energi. Vilmer (Stahmann) är en kravställare och driver på hela tiden. Tobbe (Brahm) vill vinna till varje pris. Vi ser redan hur energinivån på träningarna har höjt jämfört med förra säsongen”.

Ikväll väntar Tyringe i säsongens första träningsmatch. Det Mörrumstränarna vill se mest av allt är inte en seger – utan spelare som bryr sig, har lidelsen och vill vara med och slåss för fansen och om en plats i laget.

När det gäller laget kommer ingen av de ordinarie målvakterna till spel. Båda är sjuka. Samuel Wälimaa vilar också, eftersom han just nu kurerar sig efter en tids sjukdom. Hugo Olsson kommer att spela. Målet vaktas av Marko Spurins från J20. Anton Olsson blir backup.

Info om matchen:

» Hemmasupportrarnas ståplatsläktare är avstängd på grund av underhållsarbete.

»Biljetter köper du HÄR.

» Har du inget säsongskort så köper du det via den här länken. Säsongskorten gäller vid samtliga träningsmatcher i Jössarinken.

» Medlemmar bjuds på fika i Medlemsbaren i periodpauserna. Medlemskap tecknas HÄR.

» Matchen sänds via svenskhockeytv och kostar 99 kronor, varav 70 tillfaller Mörrum Hockey.